srijeda, 30. listopada 2013.

U KUHINJI: Hrskavac od jabuka


Hrskavac ili crumble od jabuka je super jednostavan desert kojeg mogu napraviti i oni koji nisu vični pravljenju slastica! Idealan je kada vam se jede pita od jabuka, a ne da vam se mijesiti tijesto ili jednostavno nemate vremena. Jednako je dobro, a puno je brže gotovo. Iako hrskavac možete praviti sa raznim voćem, ovisno o sezoni, mi smo odabrale jabuke jer ih imamo u vrtu, a ovaj način je idealan za iskoristiti sve one plodove koji su malo izudarani ili oštećeni!


Hrskavac od jabuka

Potrebne namirnice (za pekač dimenzija 23 x 30cm):

7- 8 jabuka
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice sitnih zobenih pahuljica
1/3 šalice bijelog brašna
prstohvat soli
4 žlice maslaca
1 žličica cimeta

Postupak:

Jabuke ogulite, očistite i narežite na kockice ili tanke ploškice. Posipajte ih jednom velikom žlicom šećera (ili više ako su jabuke baš kisele) i cimetom te sve dobro izmiješajte. Tako pripremljene jabuke stavite u posudu za pečenje koju ste prethodno namastili maslacem. 
U drugoj posudi izmiješajte zobene pahuljice, smeđi šećer, brašno, prstohvat soli i hladni maslac izrezan na listiće. Sve dobro izmiješajte prstima kao da mijesite tijesto sve dok se maslac potpuno poveže s ostalim sastojcima. Dobivenu smjesu posipajte jednomjerno po jabukama.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 50 - 60 minuta. Jabuke će nakon pečenja biti mekane i sočne, a pahuljice preko njih slatke i hrskave - odlična kombinacija!



Gotovom hrskavcu dodajte žlicu grčkog jogurta ili kuglu omiljenog sladoleda i servirajte toplog, iako je i hladan vrlo ukusan! Ako imate tu sreću da vam hrskavca ostane, spremite ga u staklenku zajedno sa jogurtom i ponesite u školu, na faks ili na posao!

Volite li hrskavce? Koje voće koristite za pripremu ovog deserta?

Mi ga jako volimo i sa kupinama koje tijekom ljeta beremo kod bake u vrtu i smrzavamo za zimu!

Hvala na čitanju i dobar vam tek,
Maje

Broj komentara: 5 :

  1. Moracu probati ovaj recept.
    Dodada mi se, jer je tu ovas, cimet i jabuke!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Savršena kombinacija! ;) Jednostavno, fino i zdravo! ;) Javi kako ti se sviđa!

      Izbriši
  2. ovo mi izgleda super zgodno za brzinski slatki zalogaj! Isprobavam!

    OdgovoriIzbriši
  3. napokon da netko napiše hrvatsko ime za to jelo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. a neznamo mi baš dal je to pravi naziv, al mi to tako zovemo! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!