ponedjeljak, 19. rujna 2016.

U KUHINJI: Chutney od jabuke


U nekoliko navrata smo već pisale o tome kakve sve slastice pravimo sa našim domaćim jabukama, a danas ćemo vam pokazati da jabuke možete iskoristiti i kao prilog uz slana jela, odnosno da od njih možete napraviti pikantan džem sa lukom, tzv. chutney! Chutney je prilog tipičan za indijsku kuhinju, a uz luk, može se raditi od raznog voća što mu daje karakterističan slatko-kiseli okus! Navodno odlično paše uz meso, pogotovo roštilj, a mi ga volimo u sendvičima sa humusom, u tortiljama i uz falafel!  Priprema je jednostavna, a začine možete prilagoditi po želji!  


Chutney od jabuke

Sastojci (za staklenku od 0,5 l):

450 g ljubičastog luka
350 g očišćenih, kiselijih jabuka
1 žlica maslinovog ulja
1 dl balzamičnog octa
50 g smeđeg šećera
1 žličica chilli ljuskica ili chilli-a u prahu
1 žličica curry paste (žute) ili curry u prahu
1/2 žličice đumbira u prahu

Postupak:

Narežite luk na trakice pa ga posolite i dinstajte na malo maslinovog ulja u tavici ili wok-u. Vatra neka bude srednje jaka. Kada omekša dodajte oko 2 žlice šećera i miješajte da se luk karamelizira. Zalijte sa 0,5 dl balzamičnog octa pa ponovo miješajte dok se ne reducira. Prebacite sve u šerpu sa debljim dnom, pospite chilli ljuskicama i dodajte jabuke nasjeckane na kockice, đumbir u prahu, ostatak šećera i octa pa ostavite da se sve kuha uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju. Kada su jabuke mekane, dodajte curry pastu ili curry u prahu promiješajte i ostavite na laganoj vatri nekih 2-3 minute. Kada se chutney ohladio prebacite ga u čiste staklenke i čuvajte u hladnjaku gdje može stajati i 2 tjedna!





Ako ste skeptični kako jabuke pašu uz luk, za početak isprobajte naš pikantni džem od luka koji se pravi vrlo slično! Nama je ova kombinacija okusa savršena i potrebno je vrlo malo chutney-a da se oplemene i najobičnija jela kao što su sendviči! 

Ako planirate ove zadnje tople predjesenske dane iskoristiti roštiljajući sa ekipom, svakako pripremite ovaj pikantan prilog, sigurne smo da će se mnogima svidjeti! 

Što kažete na ovaj recept? Kako vam se sviđa?
Da li ste već pravili nešto slično?
Imate li neki omiljeni recept za chutney?

Pišite nam i uživajte u novom tjednu!

Pozdrav od Maja

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!