petak, 30. rujna 2016.

PREDSTAVLJAMO: Vrtna bajka

Sredinom ljeta primile smo jedan simpatičan mail od gospođe Zdenke koja nas je pozvala da posjetimo njihovu 'Vrtnu bajku' koji se nalazi u Čepinu, malom mjestu pokraj Osijeka. Kako nas je poziv zaintrigirao, odmah smo pogledale facebook stranicu i uvjerile se da naziv u potpunosti odgovara onome što se može vidjeti iz fotografija! Pošto smo se u to vrijeme baš spremale na more, dogovorile smo dolazak za kraj ljeta, nadajući se da će nas vrijeme poslužiti i pokazati vrt u svoj svojoj ljepoti. Konačno, prije jedno dva tjedna, s jednom Majom manje i jednim mališanom viška, odazvali smo se pozivu i ostali oduševljeni onim što smo vidjeli. Dočekala nas je ljubazno cijela obitelj Matagić i od prvog trenutka smo se osjećali dobrodošlo, kao da smo ovdje već domaći! O uzbuđenju ovog jednog mališana što se prikrpio dolasku igrom slučaja i njegovom instant udomaćivanju ne moram ni pisati! ;) A što je 'Vrtna bajka'? 'Vrtna bajka' je prekrasno uređen obiteljski vrt, građen sa vizijom i ljubavlju do najsitnijeg detalja, tijekom niza godina. Mjesto je to gdje se uistinu možete opustiti i uživati u prirodi, diviti se svemu što je ova kreativna i vrijedna obitelj napravila svojim rukama, zastati, ostaviti brige i usporiti, baš kako poruka na ulazu piše! Što o ovom bajkovitom mjestu priča gospođa Zdenka pročitajte u nastavku! 


'Vrtna bajka počinje baš kao što počinje svaka druga bajka, s „bila jednom jedna“...





Bila jednom jedna slavonska oranica. Davne 1929. godine zasadiše zlatne ruke na toj oranici jedno stablo kruške. Pored kruške uskoro niknula i jedna malena slavonska kućica. Upijali su njeni zidovi brojne sretne trenutke, a kruška rasla hraneći se dječjom cikom ispod svoje krošnje. Nažalost, upamtila je kuća dobro i to jedno jutro po završetku II sv. rata kada je između njenih zidova zavladala potpuna tišina i praznina. Godišnja doba su se izmjenjivala u krošnji kruške koja je nastavila rasti, a godine su se izmjenjivale na zidovima kuće koja je u svojoj tuzi i samoći propadala. I prođe tako narednih 60 godina... I kako to u bajkama obično biva, nakon mnogo, mnogo godina sunce pravde zasja i korijenima svoje kruške vrati se jedna nova obitelj. Zidove tužne prošlosti odlučiše porušiti, a oko stare, tada  75-godišnje ljepotice Kruške, kao svjedoka povijesti, odlučiše ispisati svoju bajku sa sretnim završetkom. Ili bolje rečeno, bez kraja...







„Zasaditi vrt znači vjerovati u budućnost“ (Audrey Hepburn), samo je jedan od natpisa u našem vrtu, a znači da moramo vjerovati u snove, vjerovati u budućnost i znati da ništa u životu nije lako ostvarivo. Imali smo pred sobom potpuno prazno zemljište, jedno stablo kruške, svoj san, mnoštvo ideja, nimalo novaca i isključivo svoje ruke... A sada, nakon devet godina uloženog rada i još više uložene ljubavi, imamo svoju bajku!






Osnovna vizija i dizajn vrta na samom početku stavljeni su na papir. Imali smo zamisao oformiti vrt koji bi imao svoje zasebne „sobe“ s različitim vrtnim stilovima i neprimjetne prijelaze iz jednog u drugi kroz vrtna vrata, a te prolaze nam je s vremenom i sama priroda pomogla formirati kao da je baš znala što želimo. Tako sada imamo japanski vrt, mediteranski vrt, seoski vrt, cvjetni vrt...  Sva dotadašnja znanja o hortikulturi smo nadograđivali, sadili, griješili, presađivali, učili iz iskustva... To je jedan neprekinuti proces. 




Dok sam ja bila zadužena za veća dizajnerska rješenja, hortikulturu i male ideje koje daju dušu našem vrtu, suprug je sve moje zamisli provodio u djelo i on je zaslužan za sve građevinske,  arhitektonske i stolarske ideje. Sada nam oboma dodatne ideje nadolaze u hodu. U stvaranju vrta koristili smo prirodne i odbačene materijale, uglavnom stari biber crijep. Radovali smo se svakom novom listiću i naraslom centimetru. Paralelno s bujanjem našeg botaničkog vrta rastao je i naš ornitološki zoo vrt, jer suprug se bavi uzgajanjem egzotičnih i ostalih vrsta ptičica koje inače sudjeluju na brojnim izložbama.





Posla oko održavanja ima dosta i oboje sudjelujemo u tome, ali „radi ono što voliš i nikada u životu nećeš morati raditi“. Naš vrt je postao jedna zaokružena priča na čijem početku ponosno i dalje stoji kruška s početka priče, a u podnožju njenog stabla mala vilinska vrata. Prolaskom pored njih i koračanjem kroz vrt,  onaj tko gleda sa srcem vidjet će jedan bajkoviti svijet na svakom koraku. Na kraju vrta, odnosno priče nalazi se Kuća bake Eve koja čuva uspomenu na naše pretke s početka priče.'





Nas su nakon obilaska ove vrtne oaze u prekrasnoj, drvenoj sjenici čekale dvije prefine pite koje je naša domaćica Zdenka ispekla - jedna od čokolade i jedna od limuna - kao da već nismo dovoljno uživali! :) Klinci su imali Lego piknik pa smo mi odrasli mogli na miru popričati o nastanku 'Vrtne bajke', o motivaciji, trudu i veselju koje je Zdenka tako lijepo prethodno opisala.


Iako su vrt stvarali isključivo iz ljubavi i za svoju dušu, oduševljene onih koji ga posjete potaknulo je obitelj Matagić da otvore svoja vrata svima. Za sada planiraju napraviti od 'Vrtne bajke' seljačko domaćinstvo, odnosno izletište za sve one koji žele uz kavicu, sokić i jednu od njihovih pita provesti opuštajuće trenutke u prekrasnom ambijentu. Napominju da mogu organizirano primiti i veće društvance (oko 15 osoba) za višesatno druženje  uz roštilj, čobanac ili nešto treće, a mi potvrđujemo da je ovo mjesto idealno za proslave svih onih važnih trenutaka u životu, rođendana, diploma, zaposlenja, zaruka..., a ako upravo planirate vjenčanje, 'Vrtna bajka' će vam osigurati bajkovitu pozadinu za fotografiranje - divan način da i sami započnete svoju bajku!

Mi smo ovdje uspjele prenijeti samo mali dio atmosfere, a više informacija o 'Vrtnoj bajci' potražite na njihovoj facebook stranici preko koje se možete i javiti obitelji Matagić i dogovoriti termin ili jednostavno uživati u prekrasnim fotografijama i zanimljivim pričicama! Ako ste u blizini, ne propustite priliku da posjetite ovo divno mjesto gdje će vas dočekati srdačni i simpatični domaćini!

Što kažete? Zar nije divno? 
Da li postoji nešto slično u vašoj blizini?

Sunce nam je još tu, a vikend je pred nama pa iskoristite priliku i dogovorite posjet 'Vrtnoj bajci', nećete požaliti!

Pišite nam i uživajte u slobodnom vremenu! :)

Pozdrav od Maja i obitelji Matagić! 

Broj komentara: 10 :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!