ponedjeljak, 12. rujna 2016.

SKITAMO: Primošten i kamp Adriatic


Iako smo ove godine ponovo (neuspješno) planirali kampirati na Rabu, u zadnji tren smo odustali zbog loše vremenske prognoze! Odlučili smo se za Dalmaciju i u kratko vrijeme smo morali odabrati kamp pa je sve bilo zbrda-zdola! Izbor smo brzinski suzili na dva kampa od kojih jedan nije imao mogućnost iznajmljivanja hladnjaka, što nama na žalost nije bila opcija jer još uvijek nismo uložili u svoj prijenosni. Ljetovanje u kampu Adriatic je dakle bilo rezultat slučajnosti, a ne temeljitog promišljanja, ali ispalo je odlično i jako nam je drago da smo imali priliku upoznati ovaj kamp! Veselilo nas je i što se kamp nalazi u neposrednoj blizini Primoštena, prekrasnog malog gradića koji se nalazi između Šibenika i Trogira.



Primošten su osnovale bogumilske obitelji iz Bosne, prethodno naseljene u blizini, sredinom XVI stoljeća. Bježeći od turskih pljačkaša smjestili su se na otočić Gola glava (Caput Cista), a ime Primošten se spominje po prvi put oko 1564. godine kada je naselje već bilo prema kopnu, s kojim ga je spajao pokretni drveni most, zaštićeno obrambenim zidom. Početkom XIX stoljeća, drveni most zamijenjen je nasipom što je dodatno olakšalo komunikaciju sa kopnom. Danas, kada netko spomene Primošten, prva asocijacija su vinogradi u kojima se gotovo na golom kamenu uzgaja autohtona sorta grožđa Babić. Vinogradi ovog područja su toliko poznati da se njihova slika nalazi u predvorju zgrade Ujedinjenih Naroda u New York-u kao simbol ljudskog rada i upornosti, a prijedlog o upisu vinograda u  UNESCO-v registar Spomenika svjetske kulturne baštine je trenutno na razmatranju. Jednako poznati su i maslinici koji stoljećima hrane lokalno stanovništvo.








Staru jezgru grada krase tipične, uske, kamene uličice koje vode do samog vrha na kojem se nalazi lijepo malo groblje i Župna crkva Sv. Jurja. Sa ovog mjesta puca prekrasan pogled na more pa ne čudi što je to omiljena destinacija brojnih turista. Nisam sigurna kako to doživljava lokalno stanovništvo, ali, iako nam je turistički posjet ovako malom i intimnom groblju na prvu ruku djelovao malo neuobičajeno, lijepo je bilo doživjeti ga kao spomeniku svakom malom čovjeku koji je dio povijesti ovog gradića.





Ono što nas se posebno dojmilo kada smo posjetili Primošten su prekrasne plaže u samom centru i savršeno čisto more, čak i u luci, te lijepo uređena šetnica koja se proteže uz more oko cijelog poluotoka. Ako ste tipovi koji vole sjediti u kafićima tj. ako nemate djecu koja ne mogu niti na tri minute sjesti mirno, uz kavu ili pivce, moći ćete uživati u prekrasnom pogledu na pučinu. Ako ste pak od onih koji imaju hiper aktivne klince, pripremite se na ozbiljno pražnjenje novčanika jer se na plaži nude svakakve mamilice koje nećete moći izbjeći. O štandovima sa kineskom robom na kojima, naravno, imaju plišance Psića u ophodnji i problemima vezanim uz to neću ni počinjati, ali to je ionako problem svih turističkih mjesta. Ipak, preporučujem trampolin - pogotovo pred odlazak na spavanje - jer će vam osigurati mirnu večer nakon cjelodnevnog šiza! Uglavnom, volimo trampoline i rado bi jednog udomili i za kod kuće! ;)

*********




Iako smo u Primoštenu bili nekoliko puta, do njega se iz kampa moglo doći samo autom kojeg treba negdje i parkirati (za 12 kuna po satu?!?) pa smo ipak većinu vremena provodili u kampu Adriatic, gdje nam je u biti i bilo najljepše! Što reći o kampu osim da je divan? Iskreno, nadali smo se da ćemo naći mjesto na neparceliranoj površini koja je tik uz more, ali ispalo je da je taj dio kampa ipak predviđen za manje šatore jer ima pad, a i bila je velika gužva. Na sreću, uspjeli smo naći parcelu koja je bila u debelom hladu cijeli dan, u samoj blizini sanitarnog čvora (što je kad imate klince stvarno važno) i s koje se vidjelo more! Parcele su u ovom kampu stvarno ogromne (oko 100 kvadrata) pa ako idete u društvu bolje uzmite jednu parcelu i platite dodatan šator jer dvije obitelji sa ful opremom komotno stanu, a izaći će vas dosta povoljnije! Prednost ovog kampa je što su skoro sve parcele u hladu i iako se kamp nalazi na blagoj padini, sve su savršeno ravne, a čak i najudaljenije su super blizu plaži (mi smo bili zadnji red u našem dijelu i imali smo možda minutu od plaže).







Plaža je većinom posuta kamenom (obavezno ponesite papuče za plažu/vodu, osim ako imate super otporna stopala), na mjestima stjenovita, ali ima i dio sa super sitnim kamenčićima - dakle za svakog po nešto! Veeeliki plus je što ima stvarno puno hlada, čak i u podne pa ćete na plaži moći uživati cijeli dan ako želite! More je i ovdje prekrasno čisto, a pogled bez premca.






Kampu, za razliku od kampa San Marino, nema neku veliku  ponudu aktivnosti, što nam je u stvari ok. Na samom ulazu u kamp je mala trgovinica i suvenirnica koje su, standarno, nešto skuplje od trgovina u gradu, i restoran koji je bezobrazno skup za naš ukus. Na terasi restorana se navečer održavaju neki programi za klince, ali mi ih nismo posjećivali i radije smo vrijeme provodili na plaži, bacajući kamenčiće ili blejeći u sazvježđa. Kad smo već kod večeri na plaži, zalazak je ondje posebno iskustvo pa ga nikako nemojte propustiti. Ako vas ipak uhvati glad, a ne da vam se ništa pripremati, na plaži ćete naći i mali fast food sa fer cijenama uz koji se odmah nalazi i dječje igralište, igralište za odbojku i fitness sprave pa odmah možete i spržiti kalorije s kojima ste se počastili! Mi nismo! ;) Osim ovih igrališta, postoji i veliko igralište za nogomet, te stolovi za stolni tenis, a ako niste tip za fizičku aktivnost, vrijeme možete provesti roštiljajući jer mjesta za roštiljanje ima stvarno dosta pa ne bude gužva.



Sanitarni čvorovi su, slični kao u kampu San Marino na Rabu, i iako nešto stariji (u usporedbi sa kampom Belvedere), jako su uredni. Niti jednom se nije desilo da nije bilo wc papira ili sapuna za ruke, a osim toga uz svaku wc školjku postoji dispenzer za dezinfekcijsku otopinu. Prostor za pranje suđa je u našem sanitarnom bloku bio okrenut prema plaži pa je pogled na more uvelike olakšao ovaj dosadan posao! ;) Jedini minus po meni je nedostatak tople vode, što je predstavljalo problem prvenstveno za kupanje malog čovjeka jer je zbog bure općenito prvih dana bilo dosta prohladno. Važno je i spomenuti da je ovo kamp prijateljski nastrojen prema kućnim ljubimcima pa postoje odvojena mjesta za pranje četveronožnih članova obitelji i dio plaže na kojem se možete kupati sa svojim psima.

Mi smo se stvarno lijepo proveli u kampu i svakako bi ga preporučili svima, pogotovo obiteljima s malom djecom. Ako volite kampiranje ili tek razmišljate o ovakvom vidu odmora, možda će vam biti korisni naši osvrti na kamp San Marino na Rabu (1,2,3), kamp Medulin u Medulinu ili kamp Belvedere u Trogiru! Ako ste početnik, sve što bi bilo dobro ponijeti na kampiranje pogledajte ovdje, a što će vam sve dobro doći ako kampirate sa klincima ovdje! Svi ostali slični postovi čekaju vas na oznaci 'kampiranje' :)

Volite li kampirati?
U kojim kampovima ste ljetovali i koje bi nam preporučili?
Da li ste već posjetili Primošten? Što vam se tamo najviše svidjelo?
Koji dio Jadrana je vama omiljen za ljetovanje?

Pišite nam i šaljite svoje preporuke!

Ugodan početak tjedna žele vam Maje

Broj komentara: 6 :

  1. Kada kazem more, ja prvo pomislim na hrvatsko primorje. Godinama smo letovali u Starigradu na Hvaru, pa onda jednom u Splitu i dve godine u Tribunju. Te mirise nikada necu zaboraviti. Zelja mi je da odem jednom sa decom bilo gde na hrvatsko primorje. Bas su vam lepe fotografije, steta sto ne mogu i miris da osetim preko monitora. Pozdrav od Mirjane iz Beograda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina, miris i cvrčci su nezamjenjivi! Hvala što si svratila i drago mi je da ti se sviđaju fotke! Nadam se da će ti se želja uskoro ostvariti! Pusa Beogradu! :)

      Izbriši
  2. Prekrasne slike, nisam nikad bila u Primoštenu, volim Zadar i okolicu vjerojatno jer sam tamo provela najviše ljeta kad sam mala bila, a otoci Krk i Rab su mi prekrasni. Kampirala nisam nikad i iskreno nekako me baš to ne privlači, mooooožda da imam kampericu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Mi obožavamo kampirati i iako se nekima čini da ovaj način ljetovanja podrazumijeva puno pakiranja, a malo komfora, nama je upravo suprotno! Ništa nam ne može zamijeniti cjelodnevni boravak na zraku tik uz plažu! Nema spremanja stvari da bi se išlo na kupanje, nema traženja parkinga i hodanja po paklenoj vrućini...sve je na domak ruke! ;) Zadar volimo jako, a Krk i Rab su stvarno divni! Kad god možemo biramo ljetovati na otoku! iduće ljeto se nadamo godišnji provesti na Lošinju! ;)

      Izbriši
  3. Prelep je, ja svake godine letujem u Rogoznici, a eto nikada nisam isla u Primosten. Svakako cu ga posetiti cim budem u Cro!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej Vesna, drago mi je da su te fotke privukle na posjet i isto tako da će ti se Primošten svidjeti i uživo! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!