Imamo sreću da kod baka u vrtu svake godine bude finog domaćeg češnjaka! Taj češnjak je potpuno drugačiji od onih kupovnih, pun okusa i mirisa, kao naposljetku i sve povrće i voće koje bake uzgajaju! Kako ne bi bile na gubitku jer nam je svježi češnjak prežestok pa ga rijetko jedemo, njegove aromatične glavice redovito rostamo i spremamo u maslinovo ulje! Takav rostani češnjak koristimo u krem juhama, dodajemo ga u krumpir pire, razne namaze koje radimo same, sir i vrhnje ili u tjesteninu. Odličan je u domaćim umacima za salatu ili za izradu aromatiziranog maslaca, a ulje u kojem se nalazi koristimo umjesto običnog maslinovog ulja te kada pečemo kokice, kao i naše domaće ljuto ulje! Krenimo sa pripremom!
Rostani češnjak u maslinovom ulju
Sastojci:
glavice češnjaka
maslinovo ulje
morska sol
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200ºC, a glavice češnjaka očistite tako da im skinete samo nekoliko vanjskih slojeva koji su prljavi - glavice bi trebale ostati čitave! Očišćenim glavicama odrežite vrh i stavite ih posudu za pečenje pa prelijte maslinovim uljem i posipajte morskom soli. Pecite oko 20 - 30 minuta, odnosno dok češnjevi ne omekšaju. Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se malo ohlade pa istisnite iz kore i stavite u čistu staklenku! Za količinu češnjaka na slici koristile smo staklenku od 1 dl, a najbolje je ako imate koristiti one sa vakuum poklopcem! Češnjak prelijte maslinovim uljem i čuvajte u hladnjaku gdje može stajati navodno i do nekoliko tjedana, ali mi uvijek pravimo manje količine pa sve potrošimo za čas! Najčešće ga pripremamo kada i rostano povrće, pa sve pečemo u isto vrijeme! Na taj način štedite struju pa ne morate zbog par glavica grijati pećnicu!
Kao što smo već napisale, rostani češnjak možete koristiti za mnoštvo raznih jela, a nama odlično paše i uz ovaj fini uljevak od tikvica! :)
Ljubitelji ovog luka, na blogu mogu naći i recept za krem juhu od češnjaka ili zeleni umak sa češnjakom i začinskim biljem!
Volite li češnjak?
Da li ste već pravili nešto slično?
Imate li kakvih zgodnih recepata u kojima je češnjak glavna zvijezda?
Ako isprobate ovaj rostani češnjak pošaljite nam koju fotkicu i vaše utiske! :)
Vikend je pred nama pa odvojite malo vremena za nešto u čemu uživate!
Pozdrav od Maja
Mmm. Češnjak. <3 Ja ga obožavam, a suprug baš i nije neki fan pa moram s njim oprezno. No, pretpostavljam da ovako pečen nije jako intenzivan, jel?
OdgovoriIzbrišiPa da, pun je okusa, ali nije žestok! Meni inače baš smeta češnjak svjež, ali ovako ga mogu jesti! :)
IzbrišiJedino što sam probala od češnjaka je krem juha. Predobra je =)
OdgovoriIzbrišiAko budeš imala prilike probaj ovo, ako ti se sviđa juha, sigurne smo da bi ti se i ovo svidjelo!
IzbrišiIzgleda tako slasno...fotke su odlične!
OdgovoriIzbrišihttp://www.fashionpumpkin.com
Hvala Svetlana! Drago nam je da ti se sviđaju! :)
Izbriši