petak, 23. listopada 2015.

DIY: Turban traka (od rukava!)

Kao što smo već spominjale, najdraži su nam projekti 'recikliranja'! Najveselije smo kada iskoristimo nešto što bi inače završilo odbačeno i tijekom godina brojnim stvarima smo našle novu namjenu! Na taj način, osim što razvijamo kreativno razmišljanje, smanjujemo količinu otpada i potrebu za kupovinom novih stvari, koje će jednog dana ponovo postati otpad! Na ruku nam ide i činjenica da svašta čuvamo, čak i kada nemamo odmah jasnu viziju za što će nam trebati! Tako je bilo i sa ovom mekanom majicom od koje je nastao turban! Inače odjeću koju ne nosimo doniramo, ali ova majica je bila poderana na leđima pa je završila u ormaru sa materijalima. Za izradu turbana smo iskoristile samo rukave, a ostatak čeka svoj red! :)



Što vam je potrebno:

deblja majica dugih rukava, škare, škarice (za paranje), pribadače, šira gumena traka, igla i konac
mašina za šivanje.


Postupak:

Oparajte rukave sa majice i poravnajte ih kao na drugoj fotografiji. Ako vam se neda parati jednostavno ih odmah odrežite sa majice!




Jedan rukav izvrnite na naličje i u njega uvucite drugi rukav, tako da je naličje prema vama, a s unutrašnje strane su prave strane rukava jedna prema drugoj! Rubove rukava spojite međusobno pribadačama pa sašijte u krug i porubite cik-cak bodom! Rukave trebate sašiti tako da ga možete navući na ruku, tj. da sa gornje i donje strane budu otvori! Kada ste sašili, jedan rukav izvucite i sve okrenite na pravu stranu, tako da vam je šav rukava na sredini!










Traku koju ste dobili, stavite na glavu tako da vam je najširi dio sa stražnje strane glave. Krajeve držite iznad čela i smotajte jedan preko drugog kako bi izmjerili koliko vam otprilike gume treba. krajeve trake, nakon što ste ih smotali jedan preko drugog, oprezno pribadačom spojite sa vanjske strane trake dok vam je ona na glavi! Gumu rastegnite i stavite od jednog kraja trake (sa jedne strane glave) preko zatiljka do drugog kraja traka (sa druge strane glave). Ako rukave možete spojiti iza glave, guma vam neće biti potrebna, jednostavno krajeve sašijte jedan za drugi.




Skinite traku sa glave, a krajeve koje ste smotali stavite sa unutrašnje strane pa u njih uvucite rub gume - jedan kraj gume u jedan rub rukava, drugi u drugi! Pazite da je guma okrenuta tako da vam se ne uvrće, postavite ju uz dno trake sa unutrašnje strane pa na sredini sašijte iglom i koncem za traku, točno na dijelu gdje se šavovi rukava križaju! Sa unutrašnje strane na jednom mjestu gdje se neće vidjeti sašijte i prednji dio turbana kako bi ostao smotan! I gotovi ste!:)


Za ovaj projekt vam neće trebati više od 20ak minuta, a dobit ćete lijepi topli turban koji će vam grijati uši u ovim hladnim danima. Na isti način možete napraviti i turbane za ljeto od nekih tanjih, pamučnih majica ili košulja ili ful debele od dukseva za zimu!




Turban možete napraviti i od obične pletene kape, a tutoriale za razne modne dodatke možete naći po oznakom 'asesoari'!

Kako vam se sviđa ova ideja?
Nosite li turbane?
Volite li 'reciklirati'?

Pišite nam što ste prenamijenili i šaljite fotkice!

Ugodan i kreativan vikend žele vam Maje

Broj komentara: 6 :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!