ponedjeljak, 28. rujna 2015.

DIY: Višekratne vrećice za voće i povrće

Znate kako koliko god da se trudite izbjegavati jednokratne vrećice one se nekako uvijek nakupe u vašem domu, kao da se međusobno razmnožavaju? E to nam stvarno ide na živce! Ljeti je ok jer skoro ništa od povrća i voća ne kupujemo već beremo u vrtu kod baka, ali tijekom hladnijeg dijela godine situacija je drugačija! Pogotovo sada kada sve važu na blagajni pa svaku vrstu voća i povrća morate zasebno spakovati! Inače u kupovinu uvijek nosimo platnene vrećice, ali za voće i povrće je svakako zgodnije nešto lakše i manje, ako ni zbog čega drugog onda zbog vaganja! Tako smo došle na ideju da recikliramo komade organze koje obično poskidamo kada dobijemo buket cvijeća, i od tih komada napravimo višekratne vrećice za šoping voća i povrća! :) Vrlo je lako!

Potrebno:

organza*, sintetička, pamučna ili satenska trakica, škare i metar, igla i deblji konac, upaljač, spajalica ili ziherica.

*umjesto organze možete koristiti til, markizet, neke stare tanke zavjese ili bilo koji drugu super tanku tkaninu!


Postupak:

Izrežite komad organze dimenzija 60 cm x 30 cm pa upaljačem oprezno otopite stranice tako da organzu držite uz plamen (nikako u plamenu) i brzo provlačite! Za ovo možete koristiti i svijeću, ali bez obzira na to koji način koristite budite jako oprezni, udaljite male pomagače i provjetrite prostoriju. Bilo bi dobro da imate posudu sa vodom na radnoj površini ako vam se desi da nešto zapalite! :)

Preklopite organzu po dužoj stranici na pola i sašijte stranice iglom i koncem, konac neka bude u duplo, na krajevima zavezan u čvor! Jednu stranicu sašijte cijelom dužinom, a drugu cca 6 cm od gornjeg ruba. Stranice sašijte od dolje (dakle od spojenog dna) prema gore, a zatim ponovo od gore prema dolje!




Presavite gornji slobodni rub 3 cm prema dolje pa sašijte u krug tako da dobijete cijev - na bočnoj stranici koju niste sašili do vrha imat ćete otvore! Šijte na isti način kao i stranice - cijeli krug u jednom smjeru, a zatim u suprotnom!



Kroz jedan kraj trakice provucite spajalicu ili zihericu pa trakicu uvucite u 'cijev' na vrhu vrećice koju ste prethodno sašili! Ako koristite sintetičku trakicu, nakon što ste ju provukli cijelom dužinom, krajeve malo spalite i zavežite! Trakica ne treba biti jako dugačka, čvorić neka bude tik uz otvor na vrećici!




I gotovi ste! :) Za izradu vam stvarno neće trebati puno vremena pa napravite više komada kako bi potpuno izbjegli upotrebu jednokratnih vrećica! Također, dimenzije vrećica možete odrediti sami ovisno o tome kolike količine voća i povrća kupujete! Višekratne vrećice za šoping možete lijepo složiti i držati u nekoj platnenoj pernici ili staroj kozmetičoj torbici u torbi!





Mi smo jako zadovoljne s našim vrećicama, a pogotovo s činjenicom da se količina jednokratnih već znatno smanjila! :) Iako je ovo odličan način da reciklirate organzu u koju su bili umotani buketi ili da iskoristite neke stare zavjese, ako nemate ništa slično, organzu možete i kupiti u hobi trgovinama, ali za svaki slučaj provjerite cijenu, moguće je da vam je u tom slučaju povoljnije uzeti til u trgovini sa tkaninama!

Imate li vi kakvih savjeta i ideja kako smanjiti otpad pri kupovini i općenito u kućanstvu?
Na koji način se borite sa jednokratnim vrećicama?
Koristite li platnene vrećice za šoping?

Ako je odgovor na posljednje pitanje potvrdan, u arhivi bloga naći ćete način da ukrasite obične platnene vrećice sa jabukama ili da pomoću transfer papira na njih nalijepite omiljenu fotografiju! Višak organze koji vam ostane nakon šivanja vrećica možete iskoristiti za izradu mirisnih lavandinih srca, a kako upotrijebiti razno razne ambalaže i materijale pogledajte pod oznakom 'recikliranje'!


Budite ekološki osviješteni i šaljite nam svoje ideje! :)

Kreativni pozdrav od Maja

Broj komentara: 8 :

  1. Odlicno, hvala, bas sam pre neki dan razmisljala o ovome !
    Mi se uvek trudimo da nosimo ceger, ali je nerazumevanje prisutno u svim radnjama, cak i inat da nam utrape plasticnu kesu. Neverovatno su brzi ! :)

    Ovu ideju cu pre iskoristiti za pakovanje hrane muzu kada ide na posao. Tu najvise koristim "kese za zamrzivac", pa ce ovo biti odlicna zamena.

    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga! Drago nam je da smo pomogle sa idejom! Mi klopu za posao pakujemo većinom u staklenke (salate, tjesteninu, rižu), a za sendvič imamo plastičnu kutiju, iako nismo u ljubavi sa plastičnim posudama za hranu! U biti za većinu stvari smo imale rješenje, osim za ove male vrećice za voće i povrće! Sad je i to riješeno! :)

      Izbriši
  2. Devojke ovo je odlicna ideja, idealna za burbu protiv plasticnih kesa :) Super ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala naj naj! Drago nam je da ti se sviđa ideja! Zajedno u borbu! :)

      Izbriši
  3. obožavam vaš blog <3 mislim da ću morati jedan dan u zimi pročitati sve postove ispočetka, 2013. nisam ni znala da postojite tako da te obavezno moram nadoknaditi :)
    ovo je odlična ideja, osobito za iskoristiti one ružne zastore iz 90ih koji stoje u vrečurini na tavanu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga! <3 Ružni zastori su idealni za ovaj projekt! Eto, dobro da si ih sačuvala! Nadam se da će ti se svidjeti i stari postovi kad nađeš vremena da prošvrljaš! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!