srijeda, 25. veljače 2015.

DIY: Omot za album


Albume za fotke smo već sređivale! Jednog smo ukrasile decoupage tehnikom i od njega napravile kuharicu, na drugi smo ljepile tkaninu, a danas ćemo praviti omot koji se može skinuti! Ovakav omot možete napraviti i za bilježnice ili rokovnike koji vam se ne sviđaju, stvarno nije teško, bitno je samo da dobro izmjerite, a što je najbolje kada se uprlja samo ga skinete i operete! Metar u ruke, krećemo!


Što vam treba:

album, rokovnik, bilježnica, tkanina (koja se ne rasteže), flizelin (ako imate tanju tkaninu), metar, pribadače, škare, kreda, mašina za šivanje, glačalo.


Postupak:

Dobro izmjerite korice i to prvo vanjske od jednog ruba do drugog, po mogućnosti dok je album zatvoren kako bi mjera bila što točnija! Zatim mjerite unutrašnju stranu korice, za preklop (druga slika), tu mjeru uduplate, zbrojite sa prvom mjerom i dodate joj 4 cm za rub! Preostaje vam još samo da izmjerite visinu korica, dodajte toj mjeri 4 cm i dobili ste dimenzije koje ćete rezati!



Kada imate dimenzije pravokutnika, označite ih na tkanini i režite, a zatim izrežite i komad flizelina istih dimenzija! Flizelin nije potrebno koristiti ako vam je tkanina dovoljno čvrsta i ne prozire se. Mi smo koristile tanje pamučno platno pa nam je trebao flizelin! Flizelin zaljepite na tkaninu tako da ljepljivu stranu flizelina okrenete prema naličju tkanine, poravnate rubove i sve prekrijete vlažnom gazom ili nekom tanjom krpom i lagano glačate sa glačalom ugrijanim na najjaču temperaturu!


Kraće stranice pravokutnika presavijte dva puta i porubite! Ovi rubovi će biti sa unutrašnje strane korica albuma! Na porub bi trebalo otići po 2 cm sa svake strane (to je onih 4 cm koje ste dodali na mjeru), dakle presavijte rub tako da taj dio bude 1 cm, pa ponovite, tj. presavijte još jedan put prema unutra!


Tkaninu položite licem prema vama i presavijte prema sredini dio koji će biti preklop, sa jedne i sa druge strane! Položite korice albuma na tkaninu i iscrtajte gornji i donji rub kredom po tkanini! Tako ćete biti sigurni da će omot točno odgovarati albumu! Kada ste označili rubove, tkaninu spojite pribadačama!



Mašinom za šivanje šijte po linijama koje ste nacrtali kredom. Srednji dio koji je ostao neporubljen presavijte dva puta prema naličju i sašijte pa isto ponovite i sa drugom stranom!




Na kraju još odrežite višak tkanine uz šavove preklopa, preokrenite omot na pravu stranu i navucite ga na album! To ćete najlakše napraviti tako da obje korice albuma skroz savijete unatrag i navučete odjednom obje strane (kao na slici).



Gotovo! :) Iako smo možda u silnoj želji da što jasnije objasnimo izradu ovog omota malo zakomplicirale stvar, nemojte dati da vas puno teksta i slika obeshrabri! Stvarno je jako jednostavno! :) Ako ipak tražite jednostavniji način za napraviti omot, imamo mi i jedan tutorial za omot bez šivanja pa provjerite!;)


Kako vam se sviđa ovaj omot?
Da li ste već radili nešto slično?

Iako možda izgled albuma za slike i nije toliko bitan, nas veseli uljepšavanje! Na ovaj način smo izbjegle kupovinu novog i uz malo truda sredile album koji smo dobile, a nije nam se sviđao i stajao je neiskorišten skupljajući prašinu! Ponekad je bitno samo stvari pogledati iz nekog drugog kuta i ne otpisati odmah nešto što vam nije baš po volji! :)

Nadamo se da smo vas inspirirale na kreativnu akciju! ;)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 12 :

  1. Odlicno izgleda! Podseca me na ono kad smo isli u skolu pa smo sami uvijali sveske u postere :) Kako sam to volela!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, da! Koje su to bile akcije na početku školske godine! :) I hvala! :)

      Izbriši
  2. Odličan je .A gde ste kupile ovako dobar materijal sa dečijim motivima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Materijal smo kupile jednom u Jysk-u na sniženju! Bio je stvarno jeftin pa smo dosta uzele iako nam nije trebao! Znale smo da će poslužiti kad tad! :)

      Izbriši
  3. Odlična ideja :) Hvala na dijeljenju i tutorijalu !!!! Veeliki pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Preslatko! Mi smo se vec poodavno 'presaltali' na pravljenje foto knjiga jer smo skontali da se bas i ne mozemo natjerati izradjivati slike. Ali ova ideja bi se mogla iskoristiti za stare albume, da ih malo osvjezim :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Foto knjige su super stvar, samo nekako mi se čini da tu ima puno posla! :)

      Izbriši
  5. od istog materijala sam ja svojoj I. sašila posteljinu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam to imala u planu! Predobar mi je uzorak! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!