petak, 29. studenoga 2013.

DIY: Obiteljska kuharica


Oduvijek nas više veseli darivanje nego primanje darova, iako nas i ovo posljednje jako raduje! ;) Jako volimo darovati poklon pakete! Ne one koje možete kupiti u supermarketima već one koje sami osmislimo i napravimo, tako da budu posebni i specifični za osobu kojoj su namijenjeni! Još kada imamo dovoljno vremena da neki dio tog poklon paketa i sami napravimo, veselje je još veće! :) Tako je nastao i jedan 'kuhinjski' poklon paketić! Glavna zvijezda ovog paketa je bila obiteljska kuharica napravljena od albuma za slike! Svi obiteljski recepti su pretipkani na kartice i uredno poslagani! Posao je bio dugotrajan, ali isplatilo se! :)


Što vam je potrebno:

stari album za slike, salvete, ukrasni papiri ili tkanina, decoupage ljepilo ili drvofix, bezbojni lak, papir za printer, printer, škare, kist.



Postupak:

Očistite površinu korica albuma za slike pa ih sredite po želji! Mi smo rezale ukrasne papiriće i lijepile ih drvofixom na površinu! U biti, princip je isti kao kod ovog tutoriala, samo što nismo koristile jedan veliki komad tkanine već više malih komada papira složenih u 'kolaž'! Dakle, namažete površinu drvofixom ili decoupage ljepilom, dio po dio, postavite papiriće i ponovo pređete tim istim ljepilom. Kada su se prednje korice osušile, isto ponovite sa stražnjim koricama! Pazite da vam i sa unutrašnje strane korica sve bude lijepo i uredno! Mi smo na kraju još na prednju koricu albuma postavile naljepnicu 'Slatko', a na stražnju 'Slano', jer smo planirale tako i sortirati recepte!
Kada su korice albuma bile potpuno suhe, prešpricale smo ih bezbojnim lakom, kako se ne bi packale!


Album je sređen, sada su na redu recepti! Mi smo uzele staru obiteljsku kuharicu sa ručno pisanim receptima i sve lijepo pretipkale na kartice za recepte (dimenzija 10 x 15 cm) koje smo skinule sa neta! Kartica za recepte ima razno raznih, pa možete odabrati one koje vam najbolje pašu i koje vam se naj sviđaju samo pazite kada ih printate da vam stanu u košuljice u albumu za slike! ;) Mi smo kartice sa receptima printale na raznobojni papir i zatim rezale škarama sa cik-cak oštricama! Recepte možete pisati i rukom ako vam je tako lakše! Kada je sve isprintano i izrezano, posložite kartice u košuljice za slike i gotovi ste! Mi smo sa jedne strane albuma poslagale sve slatke recepte, a sa druge sve slane, radi lakšeg pretraživanja :)  Ako želite možete isprintati i nekoliko praznih kartica za buduće recepte!



Uz ovakvu kuharicu možete pokloniti i neku lijepu handmade pregaču, drvene kuhače (koje također možete personalizirati, ako imate 'lemilicu' za drvo), možda neke fine začine ili nešto slično!
Vjerujemo da će osoba koja dobije ovakav dar biti oduševljena vašim trudom! :)





Kako vam se sviđa ova ideja?
Nama se činilo zgodno jer su recepti zaštićeni u košuljicama, pa nema mrljanja papira što je inače neizbježno dok kuhate! ;)

Kako vi čuvate svoje najdraže recepte?

Pozdrav do idućeg posta! :)
Maje

2 komentara :

  1. Genijalna ideja!!

    Molim linkić za kartice s receptima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Joj kartice smo same radile, tj. prepravljale smo neke što smo našle na netu, ali nisu mi na ovom kompu, potražit ću čim stignem pa pošaljem! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!