ponedjeljak, 19. siječnja 2015.

SKITAMO: Vlašić

Dio zimskih praznika smo provele sa obitelji na Vlašiću, u Babanovcu. Vlašić je planina u centralnom dijelu Bosne, a turističko mjestašce Babanovac se nalazi na 1260 m nadmorske visine. Vlašić je jedna od najpoznatijih zimskih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini, čuvena i po tradiciji pripremanja vlašićkog ovčjeg sira. Babanovac je, osim kao turističko mjesto, poznat i zbog međunarodnog takmičenja u skijaškim skokovima koji su se ondje održavali sve do 1991., a kao uspomena na to vrijeme je ostala monumentalna skakaonica koja se uzdiže iznad zaravni.

Kad smo stigli dočekao nas je prekrasan pogled i udobna mala kućica! Smjestili smo se i izletili van na sanjkanje! Ovo nam je prvo zimovanje i toliko snijega nismo odavno vidjeli! Sve je bilo bijelo i čisto, čak i cesta, što nas je skroz oduševilo!

Staza za sanjkanje i skijanje na koju smo svakodnevno išli nalazi se u centru Babanovca, a uz nju su kafići i restorani sa terasama na kojima možete popiti kuhano vino, toplu čokoladu, čaj ili pivce i uživati u suncu i pogledu dok se klinci igraju! Cijene su ok, otprilike kao kod nas tako da vas neće skupo izaći da se koji put počastite! Na sanjkalištu je skoro uvijek živo, ali nije strašna gužva pa ćete uz malo vježbe ubrzo lako izbjegavati ostale jureće sanjke! Za one koji ipak vole ozbiljnije skijanje na Vlašiću se nalaze i 2 laka te 2 poluteška skijališta sa ukupno 10 500 m uređenih staza! Tri su ski-lifta u funkciji od kojih je jedan 'Baby' za početnike i djecu! U skijanju možete uživati i po mraku, jer su čak dvije staze opremljene reflektorima!

Kada nismo uživali u zimskim radostima vani, vrijeme smo provodili u igranju, gledanju vatre kako pucketa u peći i pahuljica koje padaju. Čitali smo zimske knjigice i slagali puzzle (naravno sa dinosaurima), slušali pjesmice i plesali! Navečer kada su klinci zaspali, odmarali smo uz kuhano vino, kokice i filmove! 


Nama je na našem prvom zimovanju bilo divno, iako smo više ljetni tipovi! Vrijeme je prošlo brzo i nakon 5 dana koje smo proveli na planini, veselili smo se povratku kući, jer svugdje je lijepo, ali kod kuće je ipak naj! ;) Na putu smo još stali da kupimo poznati vlašićki sir kojeg nikako nemojte propustiti ako ste tom kraju!

Imate li običaj ići na zimovanja i gdje?
Da li ste već bili na Vlašiću i kakvi su vam utisci?

Ako do sada niste bili, a voljeli bi otići, na stranici Vlašić Online možete naći više informacija! I nemojte čekati novu zimu! Sigurne smo da je na ondje divno u svako godišnje doba! :)

Do idućeg posta, uživajte gdje god bili!

Pozdrav od Maja!

Broj komentara: 18 :

  1. Iskreno, nisam neki ljubitelj zime (ljeto je moje doba :D ), ali samo ću reći da sam nakon ovih slika i teksta poslala mužu mail s porukom: "ovdje idemo!!" :D Divotica! Pregrmiti ću što sam smrzlo, samo da klinci guštaju :) *Kristina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) E baš nam je drago da smo te zainteresirale! I mi smo smrzave, ali drugačija je to hladnoća nego ovdje, sunce grije i stvarno nije tako hladno, bez problema možeš sjediti na terasi i uživati! A klinci će guštat, to je sigurno! <3

      Izbriši
  2. Jao kako mi samo bude zao kada procitam da je do rata bilo sve uredjeno i za zimske sportove.Isto tako i bob je imao svoju stazu u Sarajevu za Olimpijadu i koja je kosta ogromne novce, u ratu je unistena skroz i svi koji voze bob moraju sa prostora bivse drzave da idu da treniraju u inostranstvo.Strasno!!
    Mesto je divno, i svaka slika mi se bas dopda iz kojeg je ugla :)

    Ljubbb :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo tako! Grozno je koliko je svega uništeno, baš tužno! :(

      Izbriši
  3. Znaci bilo vam je lijepo na Vlasicu? :) drago mi je... mi godinama hocemo otici tamo na par dana, ali tesko se na to odluciti kada su nam Bjelasnice i Jahorina na pola sata od kuce. Imate li kontakt za ovu vikendicu u kojoj ste bili? Bas lijepo izgleda... posaljite mi u pp :) thx

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nama je bilo divno, ali mi nikada prije nismo bile na zimovanju pa možda nismo kompetentne! :) Vikendica je od prijateljice, nismo sigurne da li iznajmljuje, ali provjeriti ćemo pa javimo! ¨:) Tko zna, možda na godinu i mi svratimo do Jahorine ili Bjelašnice! Sarajevo bi svakako voljele ponovo posjetiti!

      Izbriši
  4. Predivno! Fotografije - razglednice!
    Moram primetiti da su i vama dinosaurusi i knjige omiljena zabava, kao i nama. .)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno! :) Dinosauri, vlakovi i knjigice - uvijek! :) <3

      Izbriši
  5. IDILA! :-) Stvarno ste uspjele dočarati atmosferu fotografijama...

    OdgovoriIzbriši
  6. Secam se da smo sa zabavistem isli na Vlasic, ali je to zaista sve cega se secam. Ovo je prava zimska idila, i nakon ovih fotki pozelim odmah da odem tamo. Cini mi se bas kao pravo mesto za otici sa porodicom ili samo momkom/muzem. Moj muz vec danima prica kako jedva ceka da dogodine odemo na ovako neki odmor. Eto ideje. Hvala vam :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago nam je da ti se sviđaju fotke, a još draže ako smo te potaknule da razmisliš o posjeti! Vjerujemo da se nećeš razočarati, mjesto je stvarno lijepo, a cijene stvarno povoljne, što mislim da i nije slučaj sa ostalim zimovalištima! :)

      Izbriši
  7. ja se s našim autom nidje ne usudim, ali stvarno je lijepo vidjeti ovu zimsku idilu...Puno mi je prijatelja pričalo o Vlašiću, pa se nadam da ću i ja jednom imati priliku otići na zimovanje tu.

    http://modaodaradosti.blogspot.com/


    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!