četvrtak, 15. prosinca 2016.

U KUHINJI: Veganski 'creamer' za kavu i čaj


Iako ju pijem crnu, bez šećera i mlijeka, ponekad popodne, kada želja za slatkim prevlada, u kavu dodam domaći karamel sos ili kockicu - dvije čokolade, ponekad žličicu namaza od lješnjaka ili med s cimetom, a zimi obično u te svrhe služi zimski sirup sa začinima! Posebno ukusna je i kava sa kokosovim mlijekom, a kada sam nedavno probala kavu sa sirupom od datulja (hvala Mariu što mi je otkrio to prekrasno sladilo!) pitala sam se kako mi je to do sada promaklo! :) Negdje nakon mog prvog susreta sa sirupom od datulja, na 'A Beautiful Mess' stranici je objavljen recept za 'creamer' od kokosovog mlijeka zaslađenog upravo ovim sladilom! Kako nisam imala strpljenja čekati dok Mario dođe iz Zagreba i donese sirup, odlučila sam improvizirati i sama ga napraviti! Rezultat je bilo super kremast i karamelast veganski 'creamer' bez dodanih šećera, a od ostataka tj. pulpe datulja na brzinu sam pripremila srceta koja okusom neodoljivo podsjećaju na čupavce! Krenimo!


Veganski 'creamer' za kavu i čaj

Sastojci (za cca 500 ml):

1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
200 g datulja sa košticama
pola mahune vanilije

Postupak:

Očistite datulje od koštica pa ih narežite i prelijte sa 2-3 dl vode i stavite na srednje jaku vatru do ključanja. Nakon ključanja skinite šerpicu sa vatre i dodatno usitnite datulje štapnim mikserom ili u blenderu, kako vam je lakše pa ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite kroz gazu tako da sva tekućina prođe pa sirup vratite na srednje jaku vatru da se malo reducira i zgusne, a pulpu ostavite sa strane! Sklonite sirup sa vatre i dodajte mu sjemenke vanilije koje ste ostrugali sa polovice mahune, a zatim i kokosovo mlijeko! Sve promiješajte pjenjačom i presipajte u čistu staklenku. Ovakav 'creamer' može stajati u hladnjaku 2 tjedna, ali ne vjerujem da će toliko dugo opstati! ;)



Kokos-čoko srceta


Sastojci (za cca 8 komada):

ostatak pulpe od datulja nakon pravljenja sirupa
5-6 žlica kokosa (brašno)
1 žličica kakao praha
sladilo po želji

Postupak:

Jednostavno pomiješajte pulpu, kokosovo brašno i kakao te umijesite kao tijesto! Ja nisam dodatno sladila smjesu, ali ako želite možete! Od smjese pravite kuglice ili ju stavite u silikonske kalupe, stavite u hladnjak da se smjesa malo stisne i nakon toga pažljivo izvadite! Ovakvih srceta neće biti puno, ali taman za zasladiti se sa najboljom prijom uz kavu ili kao zdrava opcija za popodnevni slatkiš nakon ručka!


'Creamer-om' osim kave možete obogatiti i neki fini crni čaj, a ako i sami imate naviku ponekad piti kavu kao desert, preporučujem da probate ranije spomenuti zimski sirup, bundevastu kavu ili kakao kavu

Osim toga kako Božić samo što nije, zašto ne biste napravili ovaj 'creamer' kao jestivi dar nekoj dragoj osobi koja voli eksperimentirati sa okusima kave?

Što mislite? Sviđa li vam se ideja?
Da li ste pravili već nešto slično?
Kakvu kavu najradije pijete?

Pišite i šaljite fotkice ako ste isprobali neki od recepata sa bloga! :)

Pozdrav od Maje

2 komentara :

  1. Ovo je savrseno! Sve sto ide u kombinaciji sa kafom ima da se proba :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Helen! :) Nadam se da će ti se svidjeti! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!