utorak, 11. listopada 2016.

U KUHINJI: Veganski brownies-i od graha


Da, dobro ste pročitali i da ne bude zabune, ovi brownies-i nemaju okus po grahu, već im grah samo daje sočnost! Iako uporaba graha za izradu slastica nije ništa novo, nama je ovo prvi pokušaj i uistinu smo oduševljene kako su dobro ispali! Kada ih je odobrio i jedna istinski ljubitelj brownies-a, koji ne vjeruje u eksperimentiranje sa hranom, a nije niti skužio da u njima nema ni jaja, ni masnoće, odnosno da su napravljeni od graha, znale smo da su ovi veganski brownies-i dovoljno dobri za blog! :) Originalan recept smo našli ovdje, ali smo ga nakon isprobavanja ipak malo korigirale po svom ukusu! 


Veganski brownies-i od graha

Sastojci (za tepsiju dimenzije 15 cm x 30 cm ):

150 g ocijeđenog crvenog graha (iz konzerve)
115 g zobenog brašna*
70 g kakao praha
40 g sitno sjeckane tamne čokolade
100 g oguljene i od sjemenki očišćene jabuke**
6 žlica javorovog sirupa ili sladila po želji (agave sirup, med...)
1,5 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli

* Umjesto zobenog brašna mi koristimo sitne zobene pahuljice koje smo sameljele u mlincu za kavu!
** Umjesto svježe jabuke možete koristiti i džem od jabuke, ali pazite da prilagodite slatkoću!


Postupak:


Upalite pećnicu na 180˚C pa ako nemate zobeno brašno sameljite zobene pahuljice te izblendajte grah zajedno sa jabukom u blenderu ili štapnom sjeckalicom. Dodajte javorov sirup u smjesu od graha i jabuke pa probajte da li je potrebno korigirati slatkoću koja će ovisiti o slatkoći jabuka. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, dodajte kakao, sol i sitno nasjeckanu tamnu čokoladu. U suhe sastojke dodajte zaslađenu smjesu od graha i jabuke pa sve dobro promiješajte. Ako želite možete sve zajedno izmiješati u blenderu, ali kako smjesa nije tekuća već dosta gusta, moglo bi biti teško izvaditi je. Smjesu prebacite u prethodno nauljenu tepsiju i pecite nekih 25ak minuta, ovisno o jačini pećnice! 




Po želji u smjesu možete dodati malo chilli praha ili đumbira u prahu, to će im dati onu dozu pikantnosti koja tako dobro odgovara uz vruće napitke i hladnije vrijeme! :)

Što kažete na ovaj recept?
Volite li brownies-e i, općenito, ovakav tip kolača?
Da li ste već pravili nešto slično?

Ako vam se svidio ovaj recept, vjerujemo da bi vam se mogao svidjeti i recept za bakine veganske kocke ili nama omiljeni biskvit - kolač od maka! Sve ostale veganske recepte potražite ovdje, a recepte za slastice na oznaci 'slatko'!

Dobar tek i pozdrav od Maja! :)


4 komentara :

  1. Može li pasulj iz konzerve,onaj za salate?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj Marija oprosti, ja nikako da stignem do kompa da odgovorim, a na mobu mi se nešto smrdalo! Uglavnom, da, baš taj iz konzerve! Da moram kuhati grah za kolače, odmah bi ih prekrižila! ;) Stavit ću u tekst! Hvala što si svratila!

      Izbriši
  2. Mi smo svukud nekud skitali još od ranog leta i nismo mnogo kuvali i pekli, a kolačiće su pravile samo bake. Pre nedelju dana smo se vraćali sa mora, i na ulasku u Srbiju, kad je već ozbiljno zagudilo, pita mene moja starija mišica: „Mama, a sad možemo da mesimo kolačiće?” Klimala sam glavom i smejala se, a sad znam i koji će kolači svečano otvoriti sezonu. Hvala na divnom receptu! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa sad smo stvarno počašćene! Hvala vama što ste odabrali baš ovaj recept za otvaranje sezone! ;) Nadamo se da neće razočarati! :) I zavidimo na skitanju! To je sigurno bolje nego peći kolače! <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!