četvrtak, 27. listopada 2016.

SKITAMO: Roški slap


 Na povratku kući s ljetovanja u Primoštenu, odlučili smo svratiti u Nacionalni park Krka i počastiti mališana za rođendan jednom zabavnom vožnjom brodom. Izabrali smo posjetiti Roški slap, pretposljednji slap na rijeci Krki kojeg čine brojne male kaskade nazvane Ogrlice i glavni slap kojim se Krka ulijeva u Visovačko jezero. Roški slap je ime dobio po tvrđavi Rog koja je pripadala hrvatskim velikašima Šubićima Bribirskim, ali danas se tragovi postojanja ove utvrde gotovo i ne vide. Iako su najavili kišu, dan je bio prekrasan pa smo uistinu mogli uživati u prirodnim ljepotama i napuniti baterije za put. Kako na raspolaganju nismo imali dovoljno vremena, a mali čovjek nije bio nešto pretjerano raspoložen za velike šetnje i uspone zbog neispavanosti, nismo prošli poučnu stazu do Oziđane pećine već smo se uputili izravno prema brodu. Vožnja brodom je trajala ukupno nekih dva i pol sata i iskreno mogu reći da se ne sjećam kad smo toliko vremena izdvojili u danu da ne radimo ništa osim uživamo u pogledu.

Nakon nekih sat vremena vožnje pristali smo uz manastir Krka. Ovaj pravoslavni manastir je podignut na temeljima starijeg eremitskog samostana, a uz njega se nalazi mala crkvica posvećena arhanđelu Mihovilu, sagrađena u bizantskom stilu sa zvonikom u romaničkom stilu, ispod koje su starorimske katakombe koje smo imali priliku vidjeti. Prolaziti kroz uske tunele da bi vidjeli hrpu ljudskih kostiju se ne čini pretjerano ugodno pa smo poslušali povijesnu priču i požurili van. U crkvicu smo samo zavirili jer nam miris tamjana oduvijek stvara nelagodu, jednako kao i bogato nakićene crkve pune zlatnih predmeta. Ipak, okruženje manastira, većinom netaknuta priroda i izdvojenost od urbanog života čine ovo mjesto posebno zanimljivim. Ugođaj je kvarila jedino gužva i hrpa štandova sa jeftinom kineskom robom jer smo stigli uoči, kako smo saznali, Preobraženja Gospodnjeg, crkvenog praznika zbog kojeg se ovdje priređuje velika proslava.Nakon obilaska manastira krenuli smo dalje i nastavili uživati u vožnji rijekom sve do starohrvatskih utvrda Trošenj i Nečven koje smo vidjeli samo iz daljine. Utvrda Trošenj se nalazi na lijevoj obali i pripadala je također hrvatskim knezovima iz obitelji Šubić, kao i utvrda Rog po kojoj je slap dobio ime. Osnovna funkcija ove utvrde je bila kontrola mosta prema gradu Nečvenu,  koji se nalazi odmah nasuprot, na lijevoj obali Krke. Sa stranice 'Putovnica' saznajemo da su južni zidovi utvrde Nečven bili visoki 15 m i debeli preko jednog metra, a gradom su vladali knezovi Nelipići, izravni suparnici Šubićima. Sve do sredine 17. stoljeća, ove dvije utvrde povezivao je drveni most koji je srušen za vrijeme osmanlijske vladavine.Nakon izleta brodom još malo smo prošetali i odmorni nastavili put prema Zagrebu, našoj idućoj stanici na povratku kući, ali o tome više neki drugi put! ;)

Kako nemamo priliku na more ići u post sezoni kada su gužve manje, uvijek gledamo da usput posjetimo nekakav Nacionalni park, Park prirode ili neko lijepo izletište da bi se opustili od turističke vreve. Ako imate klince ovo je odličan način da prelomite vrijeme provedeno u autu, jer mališanima to zna biti posebno naporno, pogotovo ako ne spavaju putem. Ako do sada još niste, predlažemo da jednom kada se budete vraćali s mora posjetite i park šumu Golubinjak, a gdje smo sve skitali do sada pogledajte na oznaci 'Skitamo'! ;) 

Da li ste već bili u Nacionalnom parku Krka? 
Kakvi su vaši dojmovi?
Imate li naviku na putu s mora odmoriti na ovakvim mjestima?
Koja mjesta bi nam preporučili da posjetimo?

Pišite nam i uživajte u ovom lijepom sunčanom danu!

Pozdrav od Maja


2 komentara :

 1. Sve vise žudim za netaknutom prirodom i mirom koji ona nosi.
  Neki dan sam opet bila u Dardi, taj miris Džole nigde dalje nema, samo tamo.
  Viktor mi je na kraju imao tempetraturu pa smo morali ostati kod bake kuci dva dana, i užasno mi je bilo žao što smo propustili seosku idilu.

  Kiss

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hej draga! Totalno znam što misliš! Ja ponekad imam osjećaj da bi najradije živjela negdje u šumi usred ničega - ko medo iz Maše i Mede! :) Samo da ima interneta! ;) Žao mi je što je Viktor bio bolestan kad ste bili kod bake, a idući put kad budete dolazili javi se za neko druženje! ;)

   Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!