ponedjeljak, 26. rujna 2016.

U KUHINJI: Ukiseljeni patlidžan u ulju


Iako ih obožavamo pohane ili punjene i zapečene, uvijek tražimo i smišljamo neke nove načine za pripremu patlidžana! Tako, kada nam se jede nešto na brzinu pravimo ukusnu, vegansku tjesteninu sa patlidžanima, kada imamo nešto više vremena pravimo namaz ili ajvar, a danas vam donosimo recept za kisele patlidžane u ulju! Na netu smo našli hrpu recepata za ovaj tradicionalni talijanski način spremanja patlidžana, a mi smo iskombinirale ovaj koji slijedi! 


Ukiseljeni patlidžani u ulju

Sastojci (za staklenku od 0,5 l):

500 g patlidžana
3 dl bijelog octa
1,5 dl vode
maslinovo ulje
sol
origano
češnjak

Postupak:

Patlidžane dobro operite, odrežite peteljku i narežite ih na trakice pa dobro posolite, stavite u cjedilo i opteretite s nečim teškim da puste tekućinu, a samim time i gorčinu! Ako želite patlidžane možete prethodno i oguliti, ali mi nismo! Ostavite na par sati ili preko noći. Kada su se patlidžani ocijedili, isperite ih pa pripremite ocat i vodu, otopinu malo posolite i stavite na vatru dok ne proključa, a zatim ubacite patlidžane. Kuhajte ih oko 2 minute pa skinite sa vatre i ostavite da se prohlade, a zatim dobro ocijedite. Patlidžane pospite sa malo maslinovog ulja i posipajte origanom pa sve dobro promiješajte. Ovako pripremljene patlidžane prebacite u čiste staklenke, ubacite koji češanj češnjaka (možete i koju suhu feferonku ako volite pikantno) i sve pritisnite kako bi stalo što više pa na kraju prelijte maslinovim uljem tako da svi patlidžani budu potopljeni! Ako ste dobro pritisnuli patlidžane u staklenku, ulja će vam trebati vrlo malo. Ostavite da stoji 4-5 dana nakon čega su spremni za konzumaciju! :) Staklenku nakon što je otvorena čuvajte u hladnjaku, a ako planirate pripremiti veće količine za zimnicu, staklenke prethodno sterilizirajte u vodenoj kupelji ili u pećnici.





U Italiji se ovo jelo obično servira kao sastavni dio hladnih predjela, tzv. 'antipasti' slijedova, a nama je ovakav patlidžan super ukusan u sendvičima te, kao i chutney od jabuke, odlično paše uz humusnamaz od leće i oraha ili svježi dimljeni sir. 

Što kažete? Kako vam se čini ovaj recept? 
Da li ste već pravili nešto slično?
Na koji način pripremate patlidžane za zimu?


Šaljite nam svoje recepte i uživajte u sunčanom početku novog tjedna!

Do idućeg posta, pozdrav od Maja



2 komentara :

  1. Bravo, cure, izvrsno izgleda! Ja patliđane radim po Tadejinom receptu (T&T Kitchen), vrlo slično ovom, samo se ne reže na trakice već se režu ploške, a shodno veličini ploški se bira staklenka, tako da se kod konzerviranja koristi malo masl ulja. Super mi je ovo, dobro dođe u zimske dane :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala! Nisam vidjela Tadejin recept, baš ću ga potražiti! Ima po netu raznih verzija i većinom se spremaju cijele ploške, ali meni se ovako činilo zgodnije, a isto ide vrlo malo maslinovog ulja jer se patlidžan dobro natiska u staklenku! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!