srijeda, 21. rujna 2016.

SKITAMO: Rt Kamenjak


Ovo smo ljeto kampirali u Medulinu i odlučili posjetiti rt Kamenjak koji se nalazi u blizini. Za posjet smo odvojili dva sata što nam se pokazalo prekratko za sve što smo tamo imali za obići pa smo se sljedeći dan vratili na cjelodnevni posjet!

Za one koji ne znaju, Kamenjak se nalazi na najjužnijoj točki Istre blizu mjesta Premantura 10-tak km od Pule i od 1996.g. je proglašen zaštićenim područjem u kategoriji značajnog krajobraza. Ovaj poluotok dugačak je oko 3.5km, a širok oko 1.5km pa ga možete obići i pješke i biciklom. Ulaz za automobile naplaćuje se 40kn dok je za bicikliste i pješake besplatno, ali ako ne biste išli autom pripremite se na neasfaltiranu i prašnjavu cestu na kojoj nema hlada pa ako idete s djecom možda je bolja opcija ići autom. Na ulazu nemojte zaboraviti uzeti kartu jer nema baš putokaza za sve pa ćete se s kartom bolje snaći! Postoji glavna cesta koja vodi do samoga kraja, a usput više skretanja koja vode na razne plaže, kafiće, mjesta za surfanje, mjesta za ronjenje, poučne staze i sl. Budući da je s nama bio jedan mali paleontolog, najprije smo morali posjetiti stazu dinosaura! Staza prolazi duž same obale i na njoj možete proučavati fosilizirane otiske stopala dinosaura koji su ovdje živjeli prije 90 milijuna godina!




Od ostataka izumrlih morskih organizama koji su živjeli u doba dinosaura nastale su okolne vapnenačke stijene koje čine divne plaže na kojima se možete nakon obilaska staze okupati i nastaviti dalje!



Sljedeće skretanje također nismo mogli zaobići jer smo morali posjetiti istarsku farmu kako bi naš mali čovjek vidio istarsko govedo! Osim istarskog goveda, na ovoj farmi nalaze se i ovce, koze, magarci i mali zečevi, a dok se djeca zabavljaju hranjenjem životinja vi možete nešto popiti i pojesti u restoranu koji jela priprema od svojih domaćih proizvoda ili se odmoriti na ležaljkama u masliniku, a na odlasku možete kupiti domaćeg sira i povrća!
Farma je okružena otvorenim travnjacima koji obiluju raznim biljnim vrstama među kojima su najznačajnije orhideje kojih ima čak 30-tak različitih vrsta i sve su zaštićene, a dvije su endemske.




Osim staze dinosaura, postoji još nekoliko poučnih staza idealnih za pješačenje, a za one aktivnije tu je i trim staza.

Brojna su skretanja za razne plaže i na koju god skrenete nećete pogriješiti, neke su pješčane, a neke stjenovite, ali zajedničko im je kristalno čisto more. Koliko je more čisto svjedoči i podatak da se ovdje viđaju i sredozemne medvjedice za koje znamo da obitavaju samo u najčišćem moru! Kamenjak je idealan i za ronjenje zbog bogatog ribljeg i biljnog svijeta koji nastanjuje njeno podmorje, a jedan dio namijenjen je i za surfanje pa ako volite ovakvu vrstu odmora Kamenjak je mjesto za vas! Mi smo se držali brčkanja i ronjenja u plićaku!

Ako ste umorni od razgledavanja i nešto bi pojeli ili popili, svakako preporučujemo da posjetite Safari bar koji je najveća atrakcija Kamenjaka pa se pripremite i na gužvu! Ovaj kafić/restoran na otvorenom nudi nekoliko vrsta pića i jela, ali ne čini ga atraktivnim gastronomska ponuda nego originalno uređen prostor u šašu i trski unutar kojih su smješteni mali bungalovi i mjesta za sjedenje te zabavni park za male i velike, a imate osjećaj kao da ste u divljini džungle! U sezoni je velika gužva pa preporučujemo da netko odmah stane u red za naručivanje dok drugi traže mjesto za sjedenje!

    






Odmah podno Safari bara nalazi se prekrasna plaža s pogledom na mali otočić sa svjetionikom iza kojega je nepregledno otvoreno more. Voda je malo hladnija nego na ostatku poluotoka, ali svakako se okupajte, a ima i dosta visokih stijena ako volite skakati!



Kako vam se čini Kamenjak? Mi smo se oduševili jer nemate osjećaj da ste u Istri kakvu znate nego u nekom potpuno drugačijem svijetu! Ako ste ljubitelj kampiranja, na Kamenjaku postoji i kamp koji se nalazi na prekrasnoj plaži s plavom zastavom!

Ako vas put nanese i Istru obavezno posjetite Kamenjak, još bolje malo izvan sezone ako ste u mogućnosti da izbjegnete gužve i još bolje doživite ovaj mali komadić raja!

Pozdrav od Maja

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!