ponedjeljak, 23. veljače 2015.

ČITAMO: Madonnine knjige za djecu

Već duže vrijeme u knjižnici gledamo Madonnine knjige za djecu i nikako da ih posudimo jer su nam se činile preozbiljnima za naše mališane, a baš su nam se sviđale ilustracije pa smo ih napokon za vikend posudili da ih prelistamo. Vrijeme je da upoznamo kraljicu popa i u nekom drugom svjetlu! U našoj knjižnici mogu se pronaći tri od ukupno pet Madonninih knjiga, a riječ je o knjigama koje, kako sama autorica kaže, nose snažne moralne pouke i temelje se na židovskom učenju kabali, a namijenjene su djeci od 5 do 10 godina.

Jabuke gospodina Peabodyja

Radnja svake od pet knjiga događa se na različitim krajevima svijeta i  u vremenski različitom razdoblju, a radnja ove knjige događa se 50-ih godina u Americi u gradiću Happvilleu. Za pisanje ove knjige Madonnu je inspirirala jedna ukrajinska priča stara tri stotine godina, a koju je čula od svoga učitelja kabale. Priča govori o snazi koju riječi imaju i o tome kako riječi vrlo lako mogu nekoga povrijediti te kako o ljudima ne smijemo nešto suditi, a da nismo prije toga dobro promislili.






Jakov i sedam lopova

Na prvoj stranici ove priče stoji da je posvećena svoj zločestoj djeci svijeta! Radnja je smještena u hladnu Rusiju u 18. stoljeće, a govori o postolaru Jakovu, njegovoj ženi Olgi i jedinom sinu Miši koji je bio smrtno bolestan. Kada više nisu znali kako bi mu pomogli, pomoć su potražili od mudrog starca iz sela za kojega se pričalo da može komunicirati s anđelima i da radi čuda. Starac na kraju uspijeva pomoći malom Miši uz pomoć sedam lopova!

Priča nosi poruku da svatko od nas ako želi može činiti čuda, i u svom životu i u životima drugih!






Engleske ruže

I za kraj smo ostavili priču za djevojčice smještenu u Englesku u današnje vrijeme. Engleske ruže su zapravo djevojčice po imenu Nicole, Amy, Charlotte i Grace. One su nerazdvojne prijateljice koje uživaju u svome prijateljstvu, a jedino što ih tišti je ljubomora prema lijepoj djevojčici imenom Binah. Kroz priču djevojčice shvaćaju da ne trebaju biti ljubomorne i željeti nešto što ima netko drugi jer im se to može obiti o glavu!






Sve knjige nose pozitivne poruke namijenjene djeci i uče ih kako se nositi s nekim problemima s kojima će se često kroz život susretati. Priče su jednostavne i lako čitljive, a nama se najviše sviđaju ilustracije.

Ako već razmišljate o uskršnjim poklonima za djecu, evo ideje! (Nama je najbolja Jakov i sedam lopova.)

Madonnine knjige za djecu su dobile dosta podijeljene kritike, neki su oduševljeni, a neki smatraju da su prebanalne. Zanima nas vaše mišljenje ako ste ih čitali!

Do čitanja,
Maje

Broj komentara: 9 :

  1. Ovo mi je prvi glas da je Madonna napisala slikovnice. Hvala na informaciji, svakako cemo potraziti u knjiznici

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, da! Tko bi rekao! :) Nema na čemu, drago nam je ako smo vam dale ideju! :)

      Izbriši
  2. Čula sam za ove priče, ali nisam ih imala prilike prolistati. Zato vam zahvaljujem na recenziji.

    OdgovoriIzbriši
  3. Knjige zvuče poprilično interesantno! :) Također nisam bila upoznata s činjenicom da se Madonna bacila i u književne vode.

    OdgovoriIzbriši
  4. Price su predivne, ja ih imam sve, i na srpskom i na engleskom.
    Nasi su ih preveli isto davno i isto tako lepo izgledaju.Mislim ilistracije su divne u originalu.
    Engleske Ruze knjiga je posvecene njenoj Loli.Dobro je Madonna prosla sa njenim pricama, ali da inspirisane su Kabalom i njenom ucenju iste.
    Meni se najvse dopala Lovan Gotovan.Mada su sve super.Divna je i Abdijeve pustolovine.Super je svaka i volim sto su tako poucne, mada kod Madonne je sve tako.Ko se na njenom zivotu ne nauci, nema mu pomoci :) Bas tako.

    Divno sto citate deci Madonnine bajke i ja cu Viktoru, kada malo poraste.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) I mislile smo da ti imaš sve i sigurne smo da će i Viktor uživati u njima kao i njegova mama! :)

      Izbriši
  5. Odavno se sećam da je Madona pisala knjige za decu, ali nisam znala da ih ima i kod nas. Hvala na divnoj recenziji, jedva čekam da ih čitamo. Inače, ova vaša rubrika o knjigama za decu je predivna, korisna i moram priznati, nama omiljena. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, hvala tebi na lijepim riječima! Volimo bit korisne! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!