četvrtak, 28. ožujka 2013.

DIY: Zekan za gnijezdo


Evo, i treći po redu uskršnji diy je tu! Danas ćemo vam pokazati kako napraviti jednostavnog platnenog zekana koji može biti dio vaše uskršnje dekoracije ili ga možete staviti u gnijezdo koje ćete darovati! Za ovaj projekt su vam potrebne samo osnove šivanja i nešto malo materijala!


Potrebno:

papir i olovka za šablone, škare, pribadače, tkanina, sintetička vata za punjenje, crni konac i igla, vuna, velika vilica, ukrasna satenska traka.


Postupak:

Nacrtajte šablonu za zekana na papiru (kao na slici) i izrežite. Manji komadić papira presavijte dva puta pa izrežite kao na slici da dobijete ovalni oblik koji će biti dno vašeg zeca.

                    

Tkaninu, koju ste prethodno izglačali, presavijte tako da je lice prema licu, spojite pribadačama šablonu za zekana i izrežite. Ovako ćete odjedanput izrezati obje strane zeca. Šablonu za dno također spojite pribadačama na tkaninu i izrežite 1 komad.



Skinite šablonu sa zekana i vratite pribadače kako biste spojili tkaninu za šivanje. Mašinom za šivanje ili ručno sašijte dvije strane zeca, ostavljajući donji dio otvoren. Ako šijete mašinom koristite trostruki šav, pa sve dodatno obrubite cik-cak bodom.


Ovalni dio tkanine spojite pribadačama na dno zekana u krug pa sašijte mašinom ili ručno, ostavljajući jedan dio slobodan. 


Kroz otvor na dnu izvrnite zeca na pravu stranu, pa punite sintetičkom vatom ili punjenjem za jastuke. Ako nemate niti jedno od toga, možete koristiti otpatke materijala ili nešto slično. Dobro rasporedite punjenje i kada ste zadovoljni izgledom svog zeca iglom i koncem zatvorite rupu.


Iduće na redu je gombica za repić koju pravimo pomoću vilice i vune. Vunu namotajte oko vilice pa kroz sredinu provucite končić par puta, stegnite i čvrsto zavežite. Malim škaricama izrežite vunu uz rub vilice s obje strane i istrljajte između dlanova. Gombicu oblikujte škaricama da bude što urednija pa je zašijte na zekana.





Sada pravimo njuškicu i oči! Vrh tkanine na dijelu njuškice presavijte prema unutra i provucite kroz taj dio iglu i konac zavezan na čvorić. Iglu zatim provucite sa strane njuškice pa preko prednjeg dijela do druge strane, kao na slici. Ponavljajte isto više puta, dok ne dobijete mali trokutić. 



Kada ste završili njuškicu, zavežite konac u čvorić i provucite kroz unutrašnjost do predjela gdje želite da bude oko. Za oko napravite jednostavan ravni šav, pa iglu provucite na drugu stranu glave i ponovite isto!


Kada ste završili i drugo oko, iglu provucite kroz unutrašnjost do ispod njuškice i zavežite na čvorić, tako da se ne vidi. Sve što preostaje je da zavežete mašnu od satenske trake u boji po želji i vaš zekan je gotov! :)  
                                                 


Nadamo se da nismo previše zakomplicirale i da smo bile dovoljno jasne! Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam se javite, a mi ćemo se potruditi da vam pomognemo!:)

Do idućeg posta, uživajte
Maje

P.S. Što smo sve do sada pravile pogledajte ovdje!

3 komentara :

  1. super, gdje kupiš sintetičku vatu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Sintetičke vate kod nas u Osijeku ima u tvrtki Molton i cijena je nekih 20ak kn po kg! A možeš i kupiti neke male jastučiće, u Jysk-u ih ima za 9 kn! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!