ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

DIY: Girlande od kartona


Jako volim girlande i smatram da uljepšavaju i uveseljavaju svaki prostor. Na ideju da je napravim od kartona u boji sam došla kada smo organizirali tulum povodom vjenčanja. Svakako sam prostor htjela ukrasiti girlandama, ali nisam imala vremena praviti ih od tkanine. Osim toga, često je vrlo teško naći tkanine u željenim bojama i po povoljnoj cijeni!  Kupila sam karton u boji i špagu od konoplje i krenila na posao!  Karton možete naći u papirnicama, hobby trgovinama ili u Muller-u, a špagu od konoplje u bilo kojoj većoj trgovini. Kada sam završila s izradom, shvatila sam da od ostataka kartona mogu, umjesto da ga bacim, napraviti još jednu vrstu girlande koja je još jednostavnija za izradu! Na ovaj način vrlo brzo i za malo novaca možete napraviti girlande za rođendane, vjenčanja, tulume, a vrlo efektno izgledaju i na zidu dječje ili bilo koje druge sobe!

GIRLANDA 1


Potrebno:

kartoni u različitim bojama (50 cm x 70 cm), špaga od konoplje, konac, mašina za šivanje.


Postupak:

Kartone presavijte na pola po dužoj strani, prerežite po presavijenoj liniji pa zatim ponovno presavijte svaki dio na pola po kraćoj stranici. Tako ćete dobiti dva presavijena komada kartona dimenzija 50 cm x 17,5 cm.
Na presavijenom  dijelu izmjerite 4 puta po 12,5 cm (ili 5 x 10 cm). Ti dijelovi će biti najkraća stranica trokuta, tj. stranica kroz koju ćete provlačiti špagu. S polovice svakog tog dijela od 12,5 cm spustite okomicu na suprotnu stranu i označite, to će vam biti vrh trokuta.
Kada ste sve vrhove trokuta označili, izrežite ih skalpelom, običnim ili cik-cak škarama, a ostatke kartona stavite sa strane za drugu girlandu. Na ovaj način ćete od jednog komada kartona u boji dobiti 8 (ili 10) trokuta. Isto ponovite i s ostalim kartonima, ovisno o tome koliko boja želite kombinirati.
Kada ste izrezali sve trokute, prošijte ih šivaćom mašinom na cca 1,5 cm razmaka od ruba stranice od 12,5 cm.,  tako da napravite mali tunel kroz koji ćete provlačiti špagu.
Odmjerite špagu, na jednom kraju napravite omču, a drugi kraj provlačite kroz trokutiće kombinirajući boje po želji. Kada ste završili, poravnajte razmake i napravite omču i na drugom kraju špage. vaša girlanda je gotova!


GIRLANDA 2


Materijali:

kartoni u različitim bojama (50 cm x 70 cm), konac, mašina za šivanje


Postupak:

Karton u boji izrežite na 4 trake dimenzija 50 cm x 17,5 cm. Dužu stranicu podjelite na 4 dijela dužine 12,5 cm (ili 5 dijelova od 10 cm). Označite vrhove trokuta, tako da sa sredine dijela od 12,5 cm spustite okomicu na suprotnu stranu i označite. Kada ste označili sve vrhove, izrežite trokute. Ovako ćete dobiti po  7 (ili 9)  trokuta od svake trake, odnosno 28  (ili 36) od jednog kartona pa broj prilagodite ovisno o tome koliku girlandu želite i koliko ćete boja kombinirati. Ako ste pravili prethodnu girlandu, od svakog kartona, nakon rezanja dvostrukih trokuta kroz koje ste provlačili špagu, trebalo bi vam ostati po 12 (ili 16) jednostrukih trokuta za ovu girlandu.
Kada ste izrezali sve boje, poslažite ih po željenom redosljedu i počnite šiti, tako da prvo pustite mašinu da šije na prazno nekih 5 cm, a zatim prošijete trokut uzduž stranice od 12,5 cm (ili 10 cm). Ponovo pustite mašinu da šije na prazno, onoliko koliko želite da vam bude razmak između trokuta, pa prošijte idući trokut! Nastavite dok ne potrošite sve trokute, i to je to! J


Ako imate pitanja, ili vam nešto nije jasno, slobodno nam se javite!
Do čitanja,
Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!