srijeda, 27. ožujka 2013.

DIY: Zekan za zid

Uvijek kada pripremamo darove za obitelj i prijatelje, trudimo se dodati i nešto što smo same napravile jer smatramo da na taj način najbolje možemo nekome dati do znanja da nam je stalo! Tako ni ovaj Uskrs neće biti izuzetak! Za jedan od darova odlučile smo napraviti zekana za zid dječje sobe!

Materijali:

papir, olovka i škare za šablonu, šperploča, ubodna pila ili ručna pilica za tehnički, brusni papir, bušilica, akrilna boja, krep traka i kist, stara, neželjena igračka zekan (mi smo koristile grijače za uši),
igla i konac, pištolj s ljepilom


Postupak:

Presavijte papir na pola, nacrtajte šablonu kao na slici, pa izrežite. Šablonu stavite na šperploču i precrtajte pa izrežite ubodnom pilom ili ručnom pilicom za tehnički, koju povremeno treba podmazati sapunom. Kada osjetite da je vruća, stanite da se ohladi jer će vam u suprotnom puknuti!
Kada ste izrezali oblik, dobro pobrusite rubove brusnim papirom. 
Na sredini gornjeg dijela izbušite rupu na koju ćete okačiti ovaj ukras.
Mi smo ovaj put imale gotove pločice od hrastovine koje su nam izradili naši pomoćnici ;), pa ako imate mogućnosti i poznate nekog stolara, možete si uvelike skratiti posao! :)


Nakon rezanja i brušenja pločicu treba pripremiti za farbanje. Za to vam je potrebna krep traka, kako bi vam rubovi nakon farbanja bili čisti i ravni! S lijepljenjem trake krenite od sredine prema stranicama. Ako želite, možete mjeriti razmake da vam budu potpuno jednaki, mi smo to ˝odokativno˝! Kada ste zalijepili traku, obojajte nepokrivene dijelove akrilnom bojom po želji. Ako je boja gusta, dovoljno će biti i jedan sloj, ali ako želite možete pričekati da se prvi sloj osuši pa ponovo nanijeti boju. Pločicu umjesto farbanja akrilnom bojom i kistom možete ofarbati i auto lakom.


Dok se boja suši, odvojite glavu igračke (ili grijača za uši), pa iglom i koncem zašijte rupu.

Kada se boja osuši, pažljivo odlijepite krep traku s pločice. 

Ugrijte pištolj s ljepilom, dobro namažite stražnju stranu glave zekana i zalijepite na sredinu pločice! I to je to! vaš dar je gotov!

Nadamo se da smo bile dovoljno jasne, a ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam se javite!

Do čitanja,
Maje

P.S. Što smo sve do sada pravile pogledajte ovdje!

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!