srijeda, 14. rujna 2016.

U KUHINJI: Smrznuti pripravak za juhu


Danas ćemo s vama podijeliti kako radimo pripravak za juhu za zamrzivač! Ovo zapravo nije pravi recept nego više ideja kako sačuvati svježe domaće povrće koje ne stignemo potrošiti.
Imamo sreće pa imamo bake koje imaju povrtnjake pa tijekom godine imamo raznog sezonskog povrća za koje sa sigurnošću znamo da nije tretirano otrovima što nam je jako bitno! Svi znamo da je rana jesen vrlo plodna pa povrća ima u izobilju i ne stignemo ga uvijek potrošiti pa smišljamo kako ga na neki način iskoristiti i sačuvati za zimu. Kada je riječ o mrkvi i peršinu, obično napravimo neku vrstu pripravka za juhu i variva koji spremimo u zamrzivač i koristimo cijelu zimu!

Evo kako to radimo:
- mrkvu i peršin ogulimo i narežemo na tanke kolutiće
- u većoj dubokoj tavi (ovisno o količini povrća) zagrijemo maslinovo ulje i na njemu dinstamo mrkvu i peršin dok malo ne omekšaju cijelo vrijeme miješajući i pazeći da ne zagore
- pred kraj dodamo nasjeckani peršinov list i još malo prodinstamo
- kada se pripravak ohladi spremimo ga u vrećice i stavimo u zamrzivač



Ovaj pripravak koristimo za većinu juha i neka variva, a kada nam treba samo izvadimo vrećicu iz zamrzivača i odlomimo komad. Ne moramo ni čekati da se odmrzne nego ga smrznutog stavljamo s ostalim sastojcima jer se vrlo brzo otopi i skuha budući da je već polugotovo. Osim što nam ovo skraćuje vrijeme pripreme i kuhanja, znamo da je povrće koje koristimo domaće!

Kako vam se čini ova ideja? Pripremate li i vi nešto slično?

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 11 :

  1. ODLIČNA ideja! Mislim da ću ovo početi prakticirati. Uvijek mi ostane recimo mrkve koju ne stignem iskoristiti. Hvala ti što si to podijelila s nama :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej pa hvala! :) Drago mi je da će ti biti korisno! Ja baš svratila na net da pinam tvoje krumpiriće sa parmezanom! Gladna ko vuk! ;)

      Izbriši
  2. U pravi čas :) ni ja to nisam znala, hvala na ideji! A drago mi je da sam otkrila i Vaš lijepi blog - jurim čitati dalje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijep pozdrav.Sretna sam što sam naišla na ovaj blog prepun divnih ideja i zanimljivih postova.Ideja sa zamrznutim povrćem je hvale vrijedna osobito nama koji imamo vlastite vrtove.Sve najbolje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav i Vama! :) Drago nam je da Vam se sviđa blog i da će Vam ovaj post biti od koristi! :) Hvala što ste svratili i hvala na lijepim riječima!

      Izbriši
  4. Zakon! Kolkiko dugo može takvo povrće stajati u zamrzivaču?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej Misty, mi obično iskoristimo ovako spremljeno povrće do proljeća, ali vjerujem da može i duže stajati! ;)

      Izbriši
  5. Odlična ideja,ja tako spremam tj. zamrzavam velike količine peršina, ali počet ću i ovo. Da li još nešto smrzavate, npr. povrće ili neko voće? Ako da, baš bi me veselilo da pišete o tome.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Mi smrzavamo sve što imamo u vrtu kod baka! Voće (kupine, maline, višnje) samo operemo i posložimo na tacne pa kad se smrzne prebacimo u vrećice (tako uvijek možemo odvaditi koliko treba), šljivama izvadimo košticu i prerežemo ih na pola pa isto stavimo na tacnu da se smrznu, jabuke ribamo ili sjeckamo na kockice i tako spremamo, grašak i mahune blanširamo pa smrzavamo, a rajčicu i papriku izdinstamo kratko i spremamo za sataraš! Čak i mini rajčice spremamo kada ih imamo viška, jednako kao i bobičasto voće! ;) Potrudit ćemo se napraviti post kad opet bude nešto 'za zamrzivač'! ;)

      Izbriši
    2. Super. Hvala. Ovo zapisujem i jedva čekam post sa sličicama.

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!