utorak, 26. srpnja 2016.

ČUVAMO OKOLIŠ: 10 načina kako koristiti kokosovo ulje u kozmetici


Kokosovo ulje sastavni je dio naše kuhinje, koristimo ga u kolačima umjesto maslaca, za prženje hrane i začinjavanje salata. No, kako smo pobornici prirodne kozmetike (kad god je to moguće), kokosovo ulje nam je glavna zvijezda i u kupaonici! Koristimo ga ili direktno iz teglice ili kao bazu za neke od kozmetičkih proizvoda koje radimo sami. Uvijek kupujemo organsko ekstra djevičansko kokosovo ulje koje je najkvalitetnije i iz kojega nije uklonjen miris jer obožavamo miris kokosa pogotovo u ovim ljetnim mjesecima!

Kokosovo ulje sadrži brojne kvalitetne sastojke, a jedni od najvažnijih su laurinska i kaprilna kiselina. Laurinska kiselina, koju još jedino možemo pronaći u majčinom mlijeku, poboljšava imunitet i ubija štetne bakterije, viruse i gljivice, a slično djeluje i kaprilna kiselina pa je po tome kokosovo ulje odlično kako u prehrani tako i u kozmetici. Danas ćemo se zadržati samo na kozmetičkom dijelu pa krenimo!

Njega kose

Kokosovo ulje hrani i regenerira kosu pa ga koristimo kao pakung otprilike jednom tjedno. Najviše nam je to potrebno nakon ljeta kada nam je kosa posebno suha od morske soli i sunca. Kokosovo ulje jednostavno nanesemo na vrhove najmanje sat vremena prije pranja da djeluje i potom normalno operemo kosu šamponom. Ulje možete nanijeti i navečer i ostaviti da djeluje preko noći pa tek ujutro oprati, ali povežite kosu na vrhu glave i stavite ručnik na jastuk kako ga ne biste umastili. Mi ga koristimo samo za vrhove jer su nam oni suhi, ali ga možete nanijeti i na cijelu kosu ako vam je suha od vlasišta.
Korisno je spomenuti da je i učinkovito u borbi protiv peruti na način da ga jednostavno utrljate na vlasište i ostavite jedno vrijeme da djeluje pa potom operete kosu na uobičajen način. Rezultate vjerojatno nećete primijetiti odmah nakon prvog tretmana pa budite uporni!

Njega kože 

Kokosovo ulje koristimo u njezi kože lica i cijelog tijela jer hidratizira kožu i daje joj glatkoću i sjaj. Njen najvažniji sastojak kada je koža u pitanju je vitamin E koji regenerira, hidratizira i pomlađuje kožu. Obično se njime namažemo odmah nakon tuširanja dok nam je koža još vlažna pa se na taj način ulje lako razmaže i mala količina nam je dovoljna za cijelo tijelo. Ulje će se brzo upiti i neće ostaviti mastan trag, ako ga naravno ne stavite previše, pa se ne brinite da ćete zamastiti odjeću! Kokosovo ulje koristimo i kao bazu za izradu pilinga za tijelo. Recepta za pilinge s kokosovim uljem ima raznih i jednostavni su za napraviti, a mi obično radimo ovakve šećerne pločice!


Ako ste za nešto jednostavnije, kokosovo ulje jednostavno možete pomiješati sa soda bikarbonom i dobit ćete lagani piling koji utrljate po koži i poslije jednostavno isperete!

Opekline od sunca i ubodi insekata 

U ovo vrijeme godine opekline od sunca i ubodi komaraca i drugih insekata često nam zadaju muke i tu nam opet kokosovo ulje može priskočiti u pomoć! Ono ublažava bol i svrbež od ugriza te smiruje kožu oštećenu opeklinama, dovoljno je samo nanijeti ga u tankom sloju po zahvaćenom području. Također možete sami napraviti i razne pripravke s ovakvim djelovanjem. Prošle godine smo pravili maslac protiv komaraca na bazi kokosovog ulja i shea maslaca i odličan je!


Protiv uboda insekata i za opekline možete sami napraviti i nevenovu mast kojoj je baza također kokosovo ulje. Isprobano i djelotvorno!


Uklanjanje šminke 

Ovo ulje savršena je alternativa sredstvima za uklanjanje šminke jer osim što će ukloniti svu šminku, pa čak i onu vodootpornu, dubinski će hidratizirati kožu i ostaviti je glatkom i baršunastom. A kako ima i antibakterijsko djelovanje, učinkovito je i u borbi protiv akni ako ih imate. Ulje jednostavno nanesete na komadić vate i uklonite šminku, a ako vam je koža suha ulje ravnomjerno namažite po licu i vratu i višak uklonite vatom, a ako je potrebno možete se poslije i umiti toplom vodom! Mi najčešće na ovaj način skidamo šminku, a kada imamo malo više vremena napravimo blazinice za skidanje šminke na bazi kokosovog ulja i kamilice!


Depilacija  

Kokosovo ulje odlična je zamjena za razne kreme i gelove za brijanje. Malu količinu ulja nanesete na područje koje ćete brijati i poslije će vam koža ostati sjajna i meka, a ulje će ublažiti crvenilo i peckanje!

Dezodorans

Jedan od naših najdražih domaćih kozmetičkih proizvoda je dezić koji radimo od kokosovog ulja i sode bikarbone jer nema kemikalija kao kupovni dezodoransi, a vrlo je učinkovit kada je znojenje u pitanju! Probajte napraviti ovakav prirodni antibakterijski dezić  i vjerujte nam da ćete biti zadovoljni! Otkako smo ga probali koristimo samo to!



Masaža

Najdraže ulje za masažu upravo nam je kokosovo zato što se odlično prima na kožu i ostavlja ju dugo vlažnom, ali ne i masnom pa je posebno dobro za suhu i ispucalu kožu. Budući da djeluje protiv raznih bakterija i gljivica, nanošenjem na kožu stvaramo neku vrstu obrambenog štita od raznih infekcija koje nam prijete iz okoline. A ne moramo ni reći kako divno miriši!

Njega usana

Koristimo ga za njegu usana umjesto kupovnih balzama. Ako su vam usne suhe i ispucale kokosovo ulje će vam sigurno pomoći da im vratite vlagu i sjaj. Na usne možete nanijeti čisto ulje direktno iz teglice ili ga koristiti kao bazu za izradu balzama u kombinaciji s pčelinjim voskom i medom.

Zubna pasta

Kokosovo ulje dobar je saveznik i u higijeni usne šupljine. Učinkovito je za izbjeljivanje zubi na način da žličicu ulja stavite u usta i mućkate nekoliko minuta (što duže to bolje) i nakon toga ispljunete ili ulje stavite na četkicu i istrljajte zube. Osim što izbjeljuje zube, djeluje povoljno i na zdravlje zubi uništavajući mikrobe koji su se nastanili u usnoj šupljini pa samim time štiti zube od karijesa. Možete napraviti i jednostavnu pastu od kokosovog ulja i sode bikarbone za još učinkovitije izbjeljivanje, ali ju koristite samo jednom do dvaput tjedno kako si ne bi oštetili caklinu. Rezultati će sigurno biti vidljivi!  

**********

Koristite li vi kokosovo ulje u kozmetičke svrhe? Mi smo nabrojali najčešće načine na koje ga mi koristimo, a ako ga vi koristite na još neke načine ili imate kakav zanimljivi kozmetički 'recept' s kokosovim uljem pišite nam!

Ako ga niste do sada koristili, nadamo se da ćemo vas ovime ohrabriti da probate skupe kozmetičke proizvode u kojima može biti i nekih štetnih sastojaka zamijeniti ovim potpuno prirodnim sredstvom na kojemu će vam vaše tijelo biti zahvalno! Koliko je ovaj proizvod dobar bit će vam jasno kada se budete pakirali za more i umjesto hrpe bočica i tubica spakirate samo jednu teglicu kokosovog ulja i ništa vam više ne treba!

Pozdrav od Maja


4 komentara :

  1. Volim kokosovo ulje, a koristim ga za uklanjanje šminke, kao balzam, kremu za lice, ruke, stopala, piling, masku za kosu, ma, za sve.. 😁 Nego, jel ga po ovim vrućinama čuvate u frižideru ili ga je sigurno koristiti i rastopljeno?

    OdgovoriIzbriši
  2. Možeš ga slobodno držati i vani. Ja recimo ovo koje koristim za kolače i prženje držim u hladnjaku, a ovo drugo mi stoji u kupaonici u tekućem stanju i tako ga koristim...i stvarno je odlično za sve!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na super idejama (dezic me odusevio) pa dodajem jos jednu ideju. Ove godine sam kantarion, umjesto u maslinovo ulje, stavila u kokosovo. Sto rec, odusevljena sam!! U manjoj stakleci se moze drzati u fridju pa kod opeklina, osim sto lijeci takodjer i hladi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Heeej zagubio se negdje komentar, sad smo ga tek skužile! ;) Oprosti! Kantariolovo ulje je sjajno za svašta, a pogotovo ako se radi od kokosovog ulja! Odlična ideja! I ja sam ove godine ulje za tamnjenje (http://majezmaje.blogspot.hr/2014/06/diy-prirodno-ulje-za-suncanje-i.html) radila u kokosovom ulju, umjesto u maslinovom, i jako sam zadovoljna! Hvala što si svratila! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!