petak, 1. srpnja 2016.

DIY: Dekica za piknik


Ljeto je vrijeme kada većinu vremena provodimo vani, a posebno volimo ići na piknike! Za piknik vam je potrebna dobra volja, dobra lokacija, nešto fine klope i pića i naravno dekica! Piknik dekicu možete kupiti ili napraviti sami! Mi smo za izradu ove koju vidite na fotkama iskoristili staru navlaku za dječji jorgan i staru ceradu! Vrlo je jednostavno! ;)


Što vam je potrebno:

platno, cerada, vatelin, škare, pribadače, mašina za šivanje, igla i konac, gurtna, 2 plastične kopče, upaljač.

Dimenzije platna, cerade i vatelina trebaju biti jednake, a ovise o veličini dekice koju želite. Vatelin se kupuje na metre i cijena 1m je oko 10 - 15 kuna. Dužina gurtne također ovisi o dimenzijama dekice kada je zarolate!  


Postupak:

Odredite veličinu dekice i izmjerite tkaninu. Kao što smo rekle, za tkaninu možete kao mi koristiti stare plahte ili kupite platno po želji. Kada ste izrezali tkaninu, izrežite ceradu i vatelin istih dimenzija. 

Spojite tkaninu i vatelin pribadačama tako da se vatelin nalazi sa naličja pa sašijte. Kada šijete vatelin bi trebao biti sa gornje strane. 

Kada ste sašili tkaninu i vatelin, spojite za njih ceradu tako da ju stavite na lice tkanine. Ponovo šijte tako da vatelin bude sa gornje strane i na jednoj strani ostavite otvor dovoljno velik da preokrenete dekicu na pravu stranu.

Okrenite dekicu na pravu stranu i sašijte otvor iglom i koncem!


Kako bi olakšali nošenje dekice, smotajte ju čvrsto i izmjerite obim pa toj mjeri dodajte cca 10 cm! To će vam biti mjera za gurtne - režite dva puta. Krajeve gurtni spalite upaljačem pa provucite kroz donji dio kopče i sašijte, kao na fotki ispod. Suprotni kraj gurtne samo provucite kroz gornji dio kopče. 



Izrežite gurtnu za srednji dio na fotki ispod koji ćete koristiti da nosite dekicu. Spalite krajeve gurtne upaljačem pa ih presavijte preko gurtni sa kopčama i sašijte! Dobit ćete slovo 'H'! 


I gotovi ste! :) Spremite stvari, sjednite na bicu ili u auto i zbrišite negdje u prirodu!





Dekicu koju ste napravili moći ćete koristiti i kada je tlo vlažno ili nešto hladnije jer sa donje strane ima nepropusnu ceradu, a između vatelin! Vjerujte nam, klinci će vam biti zahvalni kada im ne budete branili da sjedaju na zemlju kako se ne bi prehladili! ;) To po ovim vrućinama možda nije važno, ali u jesen i rano proljeće će biti!

Ako vam je potrebno još inspiracije za piknik, kao recimo što ponijeti za klopu, čime zabaviti klince ili kako se obraniti od komaraca, svratite na oznaku 'piknik'! ;)

Što kažete? Nije li jednostavno?
Da li ste već radili nešto slično?
Volite li ići na piknike?
Imate li kakvih savjeta ili ideja vezanih uz ovu temu?

Pišite nam i uživajte u vikendu negdje u prirodi! :)

Mi trenutno odmaramo na dekici kod bake i djede u vrtu, a klinci uživaju u novoj kućici koju je djeda napravio za svoj prvog unuka - idila! ;)  

Pozdrav od Maja



Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!