Nedavno smo primijetile da na blogu nedostaje alkoholnih recepata pa smo to odlučile promijeniti! Nismo nešto zagrijane za likere pa osim onog od kupina kojeg najčešće pijemo u obliku raznih koktela i onog brzinskog pepermint likera koji odlično paše u tople napitke pravimo obično samo još višnjevaču i orahovac. Ipak, liker u kojem smo uvijek uživale je 'Baileys Original Irish Cream' ili neka verzija istog. U pravljenje ovog super ukusnog i kremastog čuda se nismo ranije upuštale čisto iz razloga što je jedan od sastojaka kondenzirano mlijeko koje se kod nas stvarno teško pronalazi, a i nije nam hit koristiti mliječne proizvode u alkoholnim pićima! Razmišljale smo da probamo sa biljnim mlijekom, ali smo skužile da bi liker tako bio prerijedak, a onda nas je sa police kuhinjskog elementa pogledala konzerva kokosovog mlijeka i za čas su svi sastojci već bili u blenderu! Osim sastojaka treba vam još samo blender (ili štapni mikser) i manje od 5 minuta slobodnog vremena, a vjerujte nam, jako se isplati! ;)
Veganski 'Irish cream' liker
Sastojci (za 0,5 l):
1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
1 dl vruće vode
2 žličice omiljene instant kave
1 dl omiljenog whiskey-a
3 žlice sirupa agave (ili sladila po želji)
Postupak:
Napravite kavu od 1 dl vruće vode i 2 žličice instant kave pa ostavite da se malo prohladi. Za to vrijeme dodajte ostale sastojke u blender i kratko blendajte. Dodajte kavu i još malo izblendajte pa probajte i eventualno dodajte još sladila, kave ili whiskey-a, ovisno o ukusu! Presipajte liker u čistu staklenu bocu i čuvajte ga u hladnjaku. Prije uporabe svakako dobro protresite jer se kokosovo mlijeko na niskim temperaturama zgusne.
Ovaj liker može u hladnjaku stajati minimalno tjedan dana, a vjerujemo i više (jer i za likere koji se prave od kondenziranog mlijeka piše da traju 2 tjedna), samo nama nikad tako dugo nije preživio! ;) S obzirom na to da za izradu treba super malo vremena, nije ni potrebno praviti ga u većim količinama, a ako mislite da pola litre nećete popiti u tjedan-dva, podijelite liker sa najboljom legicom! ;)
Uz to, veganski 'Irish cream' ne samo da je super ukusan sam po sebi, već savršeno ide u ledene kave i domaće čoko pudinge ili kao preljev preko sladoleda, a možete ga dodati i u kremu za cheesecake!
Volite li 'Irish cream' tip likera?
Da li ste ga već pravili sami?
Koje likere najviše volite i pravite?
Pišite nam, šaljite svoje recepte i uživajte u ostatku tjedna!
Pozdrav od Maja!
upravo napravila - prefino!!! hvala za recept, baš mi je trebalo tako nešto sad za Božić...
OdgovoriIzbrišiJao Katarina, baš mi je drago što ti se sviđa i hvala na isprobavanju! :) <3
Izbriši