četvrtak, 16. lipnja 2016.

U KUHINJI: Veganski 'Irish cream' liker


Nedavno smo primijetile da na blogu nedostaje alkoholnih recepata pa smo to odlučile promijeniti! Nismo nešto zagrijane za likere pa osim onog od kupina kojeg najčešće pijemo u obliku raznih koktela i onog brzinskog pepermint likera koji odlično paše u tople napitke pravimo obično samo još višnjevaču i orahovac. Ipak, liker u kojem smo uvijek uživale je 'Baileys Original Irish Cream' ili neka verzija istog. U pravljenje ovog super ukusnog i kremastog čuda se nismo ranije upuštale čisto iz razloga što je jedan od sastojaka kondenzirano mlijeko koje se kod nas stvarno teško pronalazi, a i nije nam hit koristiti mliječne proizvode u alkoholnim pićima! Razmišljale smo da probamo sa biljnim mlijekom, ali smo skužile da bi liker tako bio prerijedak, a onda nas je sa police kuhinjskog elementa pogledala konzerva kokosovog mlijeka i za čas su svi sastojci već bili u blenderu! Osim sastojaka treba vam još samo blender (ili štapni mikser) i manje od 5 minuta slobodnog vremena, a vjerujte nam, jako se isplati! ;)


Veganski 'Irish cream' liker

Sastojci (za 0,5 l):

1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
1 dl vruće vode
2 žličice omiljene instant kave
1 dl omiljenog whiskey-a
3 žlice sirupa agave (ili sladila po želji)

Postupak:

Napravite kavu od 1 dl vruće vode i 2 žličice instant kave pa ostavite da se malo prohladi. Za to vrijeme dodajte ostale sastojke u blender i kratko blendajte. Dodajte kavu i još malo izblendajte pa probajte i eventualno dodajte još sladila, kave ili whiskey-a, ovisno o ukusu! Presipajte liker u čistu staklenu bocu i čuvajte ga u hladnjaku. Prije uporabe svakako dobro protresite jer se kokosovo mlijeko na niskim temperaturama zgusne.



Ovaj liker može u hladnjaku stajati minimalno tjedan dana, a vjerujemo i više (jer i za likere koji se prave od kondenziranog mlijeka piše da traju 2 tjedna), samo nama nikad tako dugo nije preživio! ;) S obzirom na to da za izradu treba super malo vremena, nije ni potrebno praviti ga u većim količinama, a ako mislite da pola litre nećete popiti u tjedan-dva, podijelite liker sa najboljom legicom! ;) 

Uz to, veganski 'Irish cream' ne samo da je super ukusan sam po sebi, već savršeno ide u ledene kave i domaće čoko pudinge ili kao preljev preko sladoleda, a možete ga dodati i u kremu za cheesecake!

Volite li 'Irish cream' tip likera?
Da li ste ga već pravili sami?
Koje likere najviše volite i pravite?

Pišite nam, šaljite svoje recepte i uživajte u ostatku tjedna!

Pozdrav od Maja!


2 komentara :

  1. upravo napravila - prefino!!! hvala za recept, baš mi je trebalo tako nešto sad za Božić...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jao Katarina, baš mi je drago što ti se sviđa i hvala na isprobavanju! :) <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!