subota, 21. veljače 2015.

U KUHINJI: Čokoladna torta sa sirom


Pravili smo jednu prefinu tortu sa sirom koju inače često pravi naša prijateljica Iva, a mi sa zadovoljstvom degustiramo, ali ovaj put smo se odlučili da ju sami napravimo za jednu rođendansku prigodu. Zapravo je vrlo jednostavna za napraviti i brzo je gotova jer se ništa ne peče!

Sastojci:
* za podlogu:
150 g mljevenog keksa (kakav god volite - integralni tipa Grancereale ili neki s kakaom)
100g maslaca (mi smo stavili kokosov, ali može i obični)
1 žlica Nutelle (ili nečeg sličnog)

*za kremu od sira:
500 g svježeg sira (posnog)
250 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatine u prahu
2 žlice meda

*za čokoladnu kremu:
150 g mliječne čokolade (dobra je Milka Noisette zbog arome lješnjaka, ali možete bilo koju mliječnu)
1 kiselo vrhnje

*za posipanje:
mljeveni prženi lješnjaci ili krokant


1. PODLOGA
Kekse sameljete što sitnije, najbolje u električnom mlincu ako ga imate. U mikrovalnoj otopite maslac i dodate mljevenim keksima skupa s Nutellom. Sve dobro promiješate da se sastojci sjedine i trebali biste dobiti kompaktnu smjesu koja se ne mrvi. Smjesom ravnomjerno obložite dno kalupa za torte (naš je promjera 24cm). Kalup ostavite na sobnoj temperaturi i prekrijte folijom da se ne suši dok pravite kremu.

2. KREMA OD SIRA
U posudu stavite svježi sir, ulijte tekuće vrhnje za šlag, dodajte med i sve kratko izmiksajte da se sastojci sjedine. Želatinu otopite prema uputama proizvođača i polako ju dodajete kremi uz neprestano miksanje. Dobivenu kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi od keksa, opet pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku dok pravite čokoladnu kremu.

3. ČOKOLADNA KREMA
Čokoladu razlomite na kockice i otopite na pari ili u mikrovalnoj. Otopljenoj čokoladi dodavajte žlicu po žlicu kiselog vrhnja i miješajte. Kada miješanjem dobijete finu kremu bez grudica, odmah ju prelijte preko kreme od sira i ravnomjerno premažite.



VAŽNA NAPOMENA: Torta bi trebala preko noći odležati u hladnjaku da se stisne pa ju napravite dan prije nego što vam zapravo treba! Sljedeći dan ju ako želite ukrasite sitno nasjeckanim prženim lješnjacima ili kupovnim krokantom od lješnjaka.

Torta je prefina, nije previše slatka i baš osvježava, taman kakve mi volimo, a nadamo se da ćete ju i vi probati!
Svakako nam javite kako vam je ispalo!

Sljedeći put ćemo probati voćnu verziju torte sa sirom pa očekujte još jedan slatki post!

Do čitanja,
Maje


Broj komentara: 6 :

  1. Mljac, mljac! Obavezno ću je probati. Hvala devojke! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu! Nadamo se da će vam se svidjeti! ;)

      Izbriši
  2. a ja pripremila sastojke da sutra pravim cokoladnu tortu sa sirom :-) recept koji imam je malo drugaciji ali i ova vasa verzija jako dobro izgleda! zabiljezila za sljedeci put ;-)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!