petak, 20. studenoga 2015.

DIY: Impregnirajuća mast za cipele

Što smo starije to nam je kvaliteta odjeće i obuće sve važnija! Rjeđe kupujemo i kad kupujemo više puta promislimo o tome jer sve što kupimo ostavlja trag na okolišu! Hrpe odjeće u ormarima i mnoštvo obuće su nam postali teret i sve smo strože oko toga što ćemo zadržati, a što donirati ili reciklirati! Ono što ostaje mora biti dugotrajno, a to nam je posebno važno kod obuće! Ako želimo da nešto traje, nije dovoljno samo dobro odabrati, potrebna je i odgovarajuća briga! Kožne cipele možete njegovati raznim kremama za cipele ili čak nekim masnijim kremama za lice ili tijelo. Prvo sadrži naftne derivate i najčešće je ružnog mirisa, a drugo jednostavno ne kupujemo i ne koristimo! Ipak nešto što je odlično za njegu kože, a uvijek se može naći u našim domovima je kokosovo ulje! Ako u njega dodate i pčelinji vosak, vaša obuća neće propuštati vodu!  Krenimo!




Potrebni sastojci:

kokosovo ulje, pčelinji vosak

Postupak:

Za izradu impregnirajuće masti trebat će vam kokosovo ulje i vosak u omjeru 2:1! Omjer ne mora biti super precizan i odnosi se na volumen sastojaka u krutom stanju! Naribajte pčelinji vosak i tako nariban treba zauzeti 1/3 posudice u kojoj ćete držati mast. Otopite vosak na pari pa pred kraj dodajte kokosovo ulje, koje bi trebalo zazeti oko 2/3 posudice u kojoj ćete držati mast. Sastojke možete mjeriti i na žlice pa na svaku žlicu naribanog voska dodajte 2 žlice malo omekšalog kokosovog ulja. Kada su se sastojci potpuno otopili, dobro ih promješajte, pretresite u željenu posudicu i ostavite da se ponovo stisnu!



Uporaba:

Vlažnom krpicom dobro očistite obuću pa drugom čistom krpicom, koja je po mogućnosti nešto kao one magične krpe ili bar frotir, kružnim pokretima nanesite mast na kožu. Ako imate vremena, zgodno bi bilo da obuću prije mazanja malo ugrijete fenom. Na taj način će koža bolje upiti mast i vosak. Ostavite obuću nekoliko sati ili preko noći pa je dodatno ulaštite. Ako na nekim mjestima uočite bijele prevlake od voska, ta mjesta samo zagrijte fenom i istrljajte krpicom. Iako obuća neće biti potpuno nepropusna za vodu nakon prvog nanošenja, nakon nekoliko, noge će vam sigurno ostati suhe! Naravno, ovu mast nikako nemojte koristiti na brušenoj ili lakiranoj koži, a ako se brinete prvo nanesite na mali komadić kože negdje gdje se neće vidjeti!


Ako smo vas zainteresirale pa ste odlučili kupiti kokosovo ulje i vosak, na oznaci 'kozmetika' naći ćete mnoštvo recepata za domaće pripravke za njegu tijela, kruti parfem ili čak melem za njegu šapica i njuški vaših omiljenih četveronožaca!

Kako se vi brinete o obući?
Imate li neke posebne trikove?
Koristite li kokosovo ulje u kućanstvu i za što?

Pišite nam i uživajte u vikendu koji je pred nama!

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 6 :

  1. Cure, divim vam se jer nema toga što vi nećete zamisliti i napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvaaala! :) <3 Kokosovo ulje je stvarno odlično za svašta tako da stalno razmišljamo što od njega možemo napraviti! :)

      Izbriši
  2. Gdje se moze nabaviti vosak?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi smo vosak kupile od pčelara! Ako znate nekog tko prodaje med, vjerovatno bi trebao imati i pčelinji vosak! :)

      Izbriši
  3. ćao, pitanje: da li ste probale ovu mast na svetloj obući i da li može uticati na boju? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej, odlično pitanje! Na žalost, nisam probala mast na svijetloj obući i stvarno ne znam da li bi mast utjecala na boju. :( Ako postoji mogućnost, najbolje bi bilo da probaš na nekom skrivenom djelu obuće prije! I ako isprobaš, pliz javi! <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!