četvrtak, 17. rujna 2015.

U KUHINJI: Jabuka & Speculaas cupcakesi


Volimo kraj ljeta i ranu jesen jer u to vrijeme sazrijevaju jabuke u vrtu! Iako nisu lijepe i krupne kao one u trgovinama, savršenog su okusa! Kako ih imamo na pretek, u ovo vrijeme najčešće biramo deserte u kojima ih možemo iskoristiti kao na primjer mini pitice sa jabukama i brusnicama, brzi hrskavac od jabuka, pečene jabuke punjene orasima ili zdravi čips od jabuka, a danas popisu dodajemo još jedan recept - cupcakese od jabuka sa kremom od Speculaas keksa! Klinci ih obožavaju! Kao i za čoko-kikiriki cupcakese i za ove kolačiće smo prilagodile naš osnovni recept!


Jabuka & Speculaas cupcakesi

Sastojci za biskvit (za 16 cupcakesa):

200 g brašna
70 g šećera
1 jaje
2,5 dl mlijeka
70 g maslaca
3,5 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
2 manje jabuke
1 žličica malo cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića

Sastojci za kremu:

1/2 količine Speculatius namaza (kliknite za recept)
1 dl slatkog vrhnja
100 g krem sira

Postupak: 

Upalite pećnicu na 180°C pa ogulite jabuke i nasjeckajte ih na sitno u sjeckalici! Ako nemate sjeckalicu jednostavno ih narežite na male kockice. Prosijte brašno i prašak za pecivo, pa ubacite jabuke i ostatak suhih sastojaka. Pjenjačom umutite mlijeko, jaje i maslac koji ste prethodno otopili. U ovu smjesu postupno dodavajte suhe sastojke i dobro miješajte! Namažite kalup za cupcakese maslacem i dodajte smjesu za biskvit otprilike do trećine pa pecite cca 15 minuta, ovisno o jačini pećnice. Cupcakese izvadite iz pećnice i ostavite ih par minuta da se ohlade pa ih izvadite iz kalupa!
Dok se oni dodatno hlade napravite kremu tako da izradite slatko vrhnje do pola, dodate namaz od Speculaas ili Speculatius keksa i krem sir pa nastavite mutiti dok krema ne bude dovoljne čvrstoće da se može mazati na cupcakese! Već smo pisale o tome da nismo vične ukrašavanju pa smo kremu namazale nožem na potpuno ohlađene kolačiće, a na vrh smo stavile komadiće Speculaas keksa! Kremu ako želite možete i izostaviti jer su cupcakesi jako fini i bez nje!




Iako su cupcakesi desert za koji se najčešće odlučujemo i stvarno volimo izmišljati nove kombinacije biskvita i kreme, ovo su tek drugi na blogu! 

Kako vam se sviđaju?
Koje cupcakese najviše volite?
Imate li neki osnovni recept koji prilagođavate ili svake pravite po posebnom receptu?

Pišite nam i šaljite svoje omiljene recepte!

Nadamo se da smo vam bar malo zasladile sredinu tjedna!

Pozdrav od Maja


2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!