srijeda, 1. srpnja 2015.

SKITAMO: Jankovac


Prošlu subotu nam se napokon ukazalo malo sunca pa smo odlučili skoknuti do izletišta Jankovac koji se nalazi u sklopu parka prirode Papuk i polazna je točka mnogim planinarima koji istražuju planinu Papuk.

Autom se možete dovesti sve do planinarskog doma Jankovac i tamo parkirati. U domu se  nalazi restoran u kojem možete nešto fino i jeftino pojesti i popiti, primjerice jako fini grah je samo 20kn, a nude i svježe pastrve, a odmah pokraj se nalazi novo dječje igralište na kojem se klinci mogu zabavljati!


Od doma kreću planinarske staze u nekoliko smjerova, ovisno na koji dio Papuka želite ići, koliko imate vremena i koliko ste vješti penjači. Za svaku stazu je navedeno koliko vam vremena treba te koliko je zahtjevna. Budući da smo ovaj put išli s klincima, odabrali smo laganu poučnu stazu koja od doma vodi do slapova i kojom se u krug opet vratite do doma. Sa stajanjima nam je trebalo oko sat vremena, a staza je vrlo lagana - četverogodišnjaci ju mogu svladati bez problema! No, ipak nemojte ići u japankama ili sličnoj obući, nego obucite nešto ozbiljnije!
Klincima je ova staza zanimljiva jer svašta mogu putem vidjeti. Ima nekoliko postaja kod kojih se nalaze poučne table na kojima možete pročitati osnovne podatke o Papuku i neke zanimljivosti.


Odmah na početku staze doći ćete do dva jezerca u kojem možete vidjeti pastrve, kornjače, patke i žabe. Nije isključeno ni koju zmiju!










Na prvoj postaji uspona naići ćete na grob grofa Jankovića po kojem je mjesto i dobilo ime. Kada je grof 1840. g. pronašao ovu dolinu usred Papuka toliko se oduševio da je odlučio zauvijek napustiti blagodati dvorskog života i trajno se nastaniti na Papuku. On je najzaslužniji za današnji izgled mjesta jer je od potoka napravio jezerca i preusmjerio vodu stvorivši slap te uređivao pješačke i konjičke staze. Za svoj vječni dom izabrao je pećinu u kojoj mu kosti počivaju i danas.



Na ovom dijelu Papuka su krajem 18. st. živjeli staklari čija je staklana djelovala gotovo do polovice 19.st. Na Papuku su radili i živjeli sa svojim obiteljima pa na jednoj od postaja staze možete vidjeti njihovo groblje. Zove se staklarsko groblje, a sačuvano je samo nekoliko grobova.




Na kraju staze doći ćete do po mnogima najljepšeg dijela na kojem se nalazi 30-metarski slap Skakavac. Uživancija i za oči i za uši, mogli bi satima sjediti pokraj slapa i slušati šum vode! Samo budite oprezni kad hodate jer su mnoge stijene pa i stepenice obložene mahovinom koja je vlažna i skliska!






Ako već niste posjetili posjetili Jankovac, svakako vam preporučamo, idealno je i za klince i za odrasle! Mi često idemo i ne bi vam mogli reći u koje godišnje doba je najljepše jer svako ima neke svoje čari! U ljepote Jankovca u jesen uvjerite se ovdje!

Ako planirate ostati cijeli dan, znajte da je u okolici doma dozvoljeno roštiljanje (imaju postavljene roštilje, klupe i sjenice, ali morate doći ranije kako bi si zauzeli mjesto), a u slučaju da želite i prespavati potrebno je ranije nazvati dom  i rezervirati mjesto jer im kapaciteti nisu veliki. Ako planirate ići ovo ljeto svakako nakon šetnje po Papuku svratite na Orahovačko jezero koje je u blizini i odradite kupanjac prije povratka kući. Kako nam je tamo bilo prošle godine pogledajte ovdje!

Jeste li već bili na Jankovcu?
Ako vas još nešto zanima slobodno nas pitajte!

Pozdrav od Maja

4 komentara :

  1. Uf nisam još bila ali me sad tako svrbe stopala da odem :)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!