petak, 3. srpnja 2015.

DIY: Maslac kockice protiv komaraca


Osijek je grad komaraca, tu nema dvojbe. Komarce ovdje nećete susresti samo ako je zima baš oštra. Ova nije bila pa su tako neki preživjeli i dočekali novu godinu u toplini naših domova! Ništa im više ne smeta i stvarno se teško boriti protiv tih malih dosadnih krvopija. Kako se trudimo količinu kupovnih kozmetičkih preparata koje koristimo svesti na minimum, logično je bilo pokušati napraviti nešto protiv komaraca! Nešto učinkovito, a da nije puno raznih štetnih kemikalija! Odlučile smo se za malo drugačiju verziju jednog super hranjivog maslaca kojeg najčešće pravimo tijekom zime. Malo smo izmjenile recept i dobile maslac u kockicama, koji ne samo da će Vas zaštititi od napasti već će i njegovati Vašu kožu! :)


Što Vam je potrebno:

kokosovo ulje, shea maslac, pčelinji vosak, eterično ulje citronele, eterično ulje lavande, posudica za led ili neki mali kalupići, šerpica i posuda otporna na toplinu, štapić za miješanje.

Za ove kockice, ali i za ostalu domaću kozmetiku nikako nemojte upotrebljavati eterična ulja koja se koriste za mirisne lampe, već kvalitetna ulja koja ćete naći u ljekarnama. Također, vodite računa o kvaliteti ostalih sastojaka.


Zašto baš ovi sastojci? Kao što smo već pisale, shea maslac ima uravnotežen omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina pa na koži stvara film koji sprječava gubitak vlage, kokosovo ulje hrani kožu te ima antimikrobna i antioksidativna svojstva, eterično ulje citronele odbija komarce, a eterično ulje lavande muhe. Pčelinji vosak također hrani kožu i štiti ju od isušivanja te hladnoće, vjetra, ali i sunca, usporava starenje kože, a pomoći će da kockice zadrže svoj oblik na sobnoj temperaturi. Osim toga, ovi sastojci su pristupačni relativno povoljni u odnosu na neke druge sastojke koji se upotrebljavaju za izradu kozmetike. Iako ćete u početku morati izdvojiti određenu sumu novca, ove sastojke ćete moći koristi za mnoštvo kozmetičkih proizvoda, a recepte za neke od njih možete naći na blog oznaci 'kozmetika'!


Postupak:

Stavite malo vode u šerpicu (cca do trećine) i ostavite da prokuha. Za to vrijeme izvažite sastojke. Za ove kockice potrebni su Vam jednaki težinski omjeri shea maslaca, kokosovog ulja i pčelinjeg voska. Naribajte vosak na sitno i ova tri sastojka stavite u posudicu koja je otporna na toplinu, a posudicu stavite u prokuhalu vodu pa miješajte dok se svi sastojci ne otope. Zatim izvadite posudicu iz šerpe i stavite sa strane da se temperatura malo spusti. Nakon par minuta dodajte eterično ulje. Mi smo na oko 100 g ukupne smjese dodale ukupno 50 kapi, 25 kapi eteričnog ulja citronele i 25 kapi eteričnog ulja lavande. Promješajte otopinu i izlijte u kalupe pa ostavite da se ohladi. Nama su se kao taman za jednu aplikaciju pokazali kalupi za led. Kalupe stavite u hladnjak i kada vidite da su se rubovi kockica odvojili od kalupa, izvadite ih vam tako da kalupom snažno nekoliko puta udarite o podlogu! Ako imate silikonske kalupe, vađenje će biti još lakše!


I to je to! Kockice prilikom velikih ljetnih vrućina čuvajte u hladnjaku, a kod umjerenih temperatura možete ih držati u kupatilu! Prije nego idete van, jednostavno uzmite jednu kockicu i namažite tijelo. Kako je ovo ipak oblik maslaca za tijelo, dosta je mastan, pa ćete morati sačekati da se upije. Također, citronela ima dosta intenzivan miris na koji ćete se morati naviknuti. Bez obzira na to, kockice funkcioniraju, a što je najbitnije dobre su za kožu i bez štetnih sastojaka. Ipak, budite oprezni pri uporabi, maslac prvo nanesite na mali dio kože za slučaj da ste osjetljivi na neki od sastojaka!


Kako Vam se sviđa ova ideja?
Da li sami pravite nešto od kozmetičkih proizvoda?

Dodatnu zaštitu od komaraca tijekom boravka na otvorenom omogućiti će Vam i svijeća sa citronelom koju također možete napraviti sami! 

Maslac u kockicama možete praviti i sa nekim drugim eteričnim uljima i koristiti ih za njegu kože, a za što su određena eterična ulja dobra možete vidjeti ovdje!

Ako probate napraviti nešto po našim receptima za prirodnu kozmetiku javite nam svoje dojmove i šaljite fotkice, a ako i sami pravite svoje preparate šaljite nam svoje recepte!

Uživajte u vikendu bez komaraca!

Pozdrav od Maja


Broj komentara: 6 :

  1. Ovo je odlicno, a ja jako mrzim komarce ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično, pogotovo za moju suvu kožu!
    Evo još jedan recept:
    Sredstvo protiv komaraca
    Pripremite sami
    Materijal:
    500 ml alkohola
    100 gr celih karanfilića
    100 ml ulja za bebe (bademovo, susam, kamilica, lavanda, mirođija i sl.)
    Priprema:
    Karanfilić marinirajte u alkoholu 4 dana
    Mešajte svako jutro i veče
    Posle 4 dana dodajte ulje
    To je to, spremno za upotrebu
    Kako se koristi:
    Nežno utrljajte nekoliko kapi na kožu ruku i nogu
    Opaziće te da komarci beže iz sobe
    Takođe odbija buve sa životinja

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav Maja,
    super vam je ideja. Zanimalo bi me mislite li vi da bi isto mogla napraviti samo na pčelinjem vosku i s uljima lavande, limuna i cimeta. Čitala sam da je cimetisto protiv komaraca, a nije bilo citronele pa sam uzela limu. Ta ulja imam doma pa me zanimalo vaše mišljenje. Hvala na super ideji i pozdrav
    Daniela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno! :) Ako koristiš samo pčelinji vosak maslac će se teško mazati, na taj način ćeš u biti dobiti mirisni vosak, pokušaj sa maslinovim ili suncokretovim ulje ako nemaš kokosovo! Lavanda, limun i cimet bi trebali tjerati komarce i muhe, tako da vjerujem da će funkcionirati, samo budi oprezna sa količinom kako ne bi došlo do iritacije kože! Ako želiš možeš izostaviti vosak i eterična ulja dodati u neko bazno ulje i sve prebaci u ambalažu od kreme za sunčanje sa rasprskivačem, ili nešto slično! :) Nadamo se da smo bile od pomoći! Javi kako je uspjelo!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!