ponedjeljak, 23. lipnja 2014.

DIY: Putna čaša od staklenke


Danas za vas imamo jedan skroz hipsterski 'uradi sam' projekt! :) Ako pratite neke od stranih blogova, vjerojatno ste već vidjeli da svi hodaju okolo sa staklenkama koje imaju posebne poklopce s rupom za slamku. E sad, nije što je to in, ali nama se ova ideja odmah svidjela! Staklenke se lako čiste, besplatne su, možete u njih sipati hladne i vruće napitke, lijepe su i imaju pokopac, što kad imate male ljude u kući sprječava različite nezgode, od običnog prolijevanja po namještaju koji se teško čisti do pronalaska raznih vozila i životinja u vašim pićima! Dakle zgodne su i za po kući i za van! ;)

Poklopce s rupicom za slamku možete i naručiti, posebno ili zajedno sa staklenkom, ali su dosta skupi kada uračunate poštarinu. Osim toga, zašto bi kada ih možete napraviti i sami!


Što vam je potrebno:

staklenka s plastičnim poklopcem, gumena 'brtva'*, pomična mjerka iliti 'šubler', bušilica.

*Gumene 'brtvice' smo naručile s ebay-a i na engleskom se zovu rubber grommets, kako se kod nas to kaže nemamo pojma! Iako i nisu toliko neophodne za ovaj projekt, nisu skupe, a vaše će teglice s njima ljepše izgledati. Ako ih naručujete, vodite računa da unutarnji promjer  tj. promjer rupe'brtve' odgovara promjeru slamke - naše su promjera 8 mm! ;) Ako znate kako se ove 'brtvice' zovu kod nas i gdje ih ima za kupiti, pišite! :)


Postupak:

Pomoću pomične mjerke tj. šublera izmjerite vanjski rub 'brtvice'. Naša je bila 10 mm, što nam je ujedno i mjera za svrdlo bušilice. Na unutrašnjoj strani poklopca označite gdje želite da bude rupa za slamku pa probušite s unutarnje strane, kako poklopac pri bušenju ne bi pukao.



S obzirom da su 'brtvice' gumene i elastične, lako ćete ih provući kroz rupu u poklopcu, bez obzira što im je vanjski rub većeg promjera.




Preostaje vam samo još da poklopac operete, vratite ga na staklenku i kroz rupicu umetnete slamku! 


Napravite svoju omiljenu ledenu kavu, s karamelom ili sirupom od lavande, smoothie, limunadu ili bubble tea i možete van! ;)



Ovu posudu možete koristiti i za topla pića (koja možete piti slamkom!), ali će vam u tom slučaju trebati nekakva zašitita tj. 'cozy', jer vruće staklo nije pametno držati rukom! ;) Putnu čašu možete napraviti od staklenki bilo koje veličine, mi ćemo ih sigurno napraviti još! :)

Sviđa li vam se? 
Hoćete li probati napraviti?

Budite kreativni i uživajte! :)
Maje

Broj komentara: 12 :

  1. Zaaaaaaaaaaaakon! Ja oduševljena!

    OdgovoriIzbriši
  2. fora :) Pojma nisam imala za te male gumene stvarčice.... čemu to inače služi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tina!:) Koliko sam uspjela skuziti, te stvarcice sluze za zastiti nekakvih zica i tako necega sto se provlaci kroz rupe ostrih rubova, ali nemam pojma! Uglavnom ima raznih velicina i promjera! :)

      Izbriši
  3. pa gdje baš na ovo da naletim...mene ove tegle nerviraju užas jedan haha.
    ali slobodno vi svoj pos'o, to su samo moje furke :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) nemozes pobjec od tegli, otpor je uzaludan! ;)

      Izbriši
  4. Odlična ideja. Moram isprobati.Blog vam je super.
    Lp,Martina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Martina! :) Šalji fotke ako isprobaš! ;)

      Izbriši
  5. genijalne ste!!!
    gledam kako se Amerikanke hvale s mason jars al evo i naša obična tegla od krastavaca je čarobna!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :):) Ma nema bolje od domaćih tegli! ;) Hvala Tamara! :)

      Izbriši
  6. Hahaha, ovo je baš super, pa još i staklena čaša na putu koja je zdrava u odnosu na plastiku koja ne podnosi toplinu i tako može da isputi opasne materije u napitak!!
    Bravo za ideju!!

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!