srijeda, 8. veljače 2017.

DIY: Neklizajuće papučice


Većina nas iz ovih krajeva dobro zna što su vunene papuče koje je nekada davno štrikala svaka baka. Mnogima od nas su obilježile djetinjstvo, a mnogi ih, kao ja na primjer, još i danas nose. Iako ove moderne bake manje štrikaju, štrikane papuče, koje se kod nas u kući od milja zovu čaraponke, i dalje možete naći na tržnicama! Ja ih volim jer su tople i udobne, a voli ih i mali čovjek, jer mu ne smetaju! Jedini problem kod vunenih papučica je što se kližu, a upravo to ćemo danas naučiti riješiti super lako! Krenimo!


Što vam je potrebno:

štrikane vunene papučice, dječja obuća (patike, balerinke i sl.) po mogućnosti broj ili dva manje od broja koje dijete sad nosi, umjetna koža, papir i olovka, škare, igla i deblji konac.


Postupak:

1. Vunenu papučicu navucite na čistu obuću pa stavite đon na papir i prateći rubove olovkom ocrtajte obris. Obuća vam treba jer su štrikane papučice skupljene ako nisu na stopalima pa će vam ovaj korak olakšati uzimanje otiska, ali prvenstveno kasnije šivanje, jer otisk možete uzeti i tako da dijete obuje papučice, ali sumnjam da će ostati dovoljno mirno dok na papučice trebate sašiti podlogu! ;) Kada ste gotovi izrežite šablonu.



2. Presavijte umjetnu kožu tako da je lice na licu pa na naličje postavite izrezanu šablonu i prenesite ju olovkom. Čvrsto držite dva sloja umjetne kože zajedno da se ne pomiču i izrežite oblik stopala. Na ovaj način ćete dobiti dva stopala odjednom! Ako imate komad umjetne kože koji se ne može ovako presaviti, prvo precrtajte šablonu za jedno stopalo, a zatim okrenite papir pa precrtajte ponovo za drugo stopalo!



3. Izrezani oblik stopala postavite na vunenu papučicu pa sašijte rubove uz pomoć spojnog šava koji se u engleskom naziva blanket stich, a kod nas nemam pojma (možda obamet bod? tko zna nek javi! ;)). Kako napraviti ovakav šav pogledajte u video tutorialu ovdje. Kada ste završili sa šivanjem jedne, pređite na drugu papučicu i za čas ste gotovi!





Ovaj današnji tutorial je u stvari zamišljen kao ukrašavanje običnih vunenih papučica, ali na žalost nisam uspjela napraviti završnu fotografiju prije nego se smračilo pa sam tutorial podijelila tako da nastavak slijedi! ;) 

Kako Vam se sviđa ovaj tutorial?
Nosite li čaraponke? :)

Ako ne, ja vam predlažem da probate, ako ništa drugo bar za klince! Zbog toga što su ove pape kao čarapice neće ni znati da ih nose, a shodno tome ni vi nećete stalno morati provjeravati da li su se izuli i da li hodaju bosi po pločicama!;) Dodatan plus je što podržavate 'lokalnu proizvodnju' i omogućavate bakicama na tržnici da poprave svoj umirovljenički budžet!  

Pišite i budite kreativni!

Pozdrav od Maje



2 komentara :

  1. Želim da naučim kako pletati takve papuče.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost u tome vam ne mogu pomoći, ja sam ove kupila, ali sigurna sam da na internetu postoji mnoštvo tutoriala pa samo trebate potražiti!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!