utorak, 14. veljače 2017.

DIY: Medene papučice


Prošli tjedan je bilo riječi o tome kako običnim pletenim papučicama dodati 'đon' i tako spriječiti klizanje, ali i produžiti im vijek, a danas ćemo ih malo ukrasiti i dati im lik medvjedića! :) Ovo ukrašavanje nema nikakvu drugu funkciju osim da učini papučice simpatičnim zbog čega će ih klinci radije nositi! Kod nas je upalilo! Kao što sam u prethodnom diy postu napisala, ako nemate naviku nositi ovakve papučice savjetujem vam da probate! Osim što su udobne i tople, ako ih kupite bez pakiranja i lokalno (od bakica na tržnici ili u susjedstvu), nećete stvarati nepotreban otpad! Ako želite ići korak dalje, možete ih naučiti praviti sami i tako birati od kakvog materijala želite da budu napravljene pa čak i koristiti vunu koju ste dobili paranjem starih džempera i vesti! Birajući prirodna vlakna omogućavate i kompostiranje papučica što je po meni veliki plus! Krenimo!


Što vam je potrebno:

vunene papučice, mekana dječja obuća (patikice, balerinke i sl.) po mogućnosti broj ili dva manja nego što dijete trenutno nosi, vuna, igla za vunu*, 'pomagalo' za pravljenje gombica** ili komad debljeg kartona, igla i deblji konac, škare i manje škarice.

*Igla za vunu je obično plastična igla sa velikom rupicom, a možete ju kupiti u trgovinama sa šivaćim priborom!

**'Pomagalo' za pravljenje gombica je ovo plastično plavo što možete vidjeti na fotografiji iznad, znantno olakšava i ubrzava pravljenje gombica, može se naći u raznim veličinama, a nedavno sam vidjela da ih ima i kod nas u trgovini sa šivaćim priborom!


Postupak:

Uvucite obuću u papučicu kako bi olakšali vezenje!


Provucite vunu kroz iglu tako da nit bude poduplana i na kraju zavežite čvor! Prvo izvezite njuškicu u obliku malog trokutića tako da iglu provlačite s jedne strane na drugu, a zatim povratnim bodom izvezite usta! Da ne objašnjavam sve ponovo, kako to napraviti pogledajte ovdje!




Nakon što ste završili njuškicu i usta, izvezite oči, također povratnim bodom! Ja sam se odlučila za zaklopljene oči sa trepavicama, a vi možete napraviti i otvorene! Oči možete napraviti i od dugmića kao ovdje, ali imajte na umu da bi to klince moglo žuljati! Kao što možete vidjeti na fotki ispod, ja sam prvo zaboravila izvesti usta medvjediću tj. sa njuškice sam prešla na oči pa sam usta naknadno dodala!


Na kraju još napravite četiri male gombice za uši! Ja sam koristila 'pomagalo', a vi gombice možete napraviti uz pomoć kartona, kao ovdje! Osnovna prednost pomagala je što vunu namatate, a ne provlačite kao što je to slučaj kod pravljenja gombica uz pomoć kartona pa je sam proces super brz! Inače neke razlike i nema pa ako ne planirate praviti hrpu gombica, ovo 'pomagalo' vam stvarno ne treba! Radije natjerajte klince da provlače vunu kroz karton i vježbaju strpljenje, a vi za to vrijeme popijte kavu!




Kada su gotove, gombice ošišajte i uredite pa ih iglom i koncem zašijte za papučice - po dvije na svaku papučicu, jednu sa lijeve, jednu sa desne strane!


I gotovi ste! :)




Ovako slatke papučice možete napraviti i kao dar, a uz papučice na dar mališanima napravite i prikladnu medenu kapicu! :) Iako sam ih ja radila za mala stopala, nema razloga zašto ih ne bi nosila i ona nešto veća! 

Kako vam se sviđaju ovako ukrašene papučice?
Da li ste već radili nešto slično?

Pišite i obavezno šaljite fotkice ako isprobate ovaj tutorial! :)

Hvala na posjeti i ugodan ostatak dana! <3
Maja

4 komentara :

  1. Mnogoooo su slatke! Hvala za ideju!! xoxo
    Vesna - Home Chic Club

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi Vesna što si svratila! Drago mi je da ti se sviđaju! :) <3

      Izbriši
  2. Ajme, kako je sretno tvoje dijete s tako kreativnom mamom <3 Podsjećaš me na moju koja mi je šivala odjeću za lutkice :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joooj <3 puno ti hvala za ovo! :) Baš si me razveselila! Nadam se da će i mom sinu ovakve sitnice ostati u lijepom sjećanju! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!