četvrtak, 12. siječnja 2017.

DIY: Pernica za planer

Godinu obično počinjem novim planerom. Do sada je svake godine izbor bio obična lega-lega bilja na linije sa tvrdim koricama, a ove godine sam se odlučila za tirkizno plavu bilježnicu koju sam dobila od mame. Kako je ova bilježnica nešto veća i uža od lega-lega bilja, morala sam za nju napraviti novu pernicu, što mi je taman dobro došlo za tutorial! Ova pernica je super zgodna jer se navuče na korice planera pa je tako uvijek tamo gdje i planer! Nema vrndanja po torbi i traženja olovaka! Osim toga, super je lako napraviti ju i neće vam trebati puno materijala, jedini uvjet je da planer ima tvrde korice i da je bar malo veći od olovaka koje koristite! Ovo je stvarno projekt za početnike u šivanju pa nema razloga da ne probate!


Što vam je potrebno:

bilježnica sa tvrdim koricama/planer/rokovnik, čvrsta i nerasteziva tkanina, guma širine 5 cm, patent dužine bilježnice ili dulji, škare, pribadače, krojačka kreda, krojački metar, mašina za šivanje.

Dimenzije tkanine, gume i patenta ovise o dimenzijama bilježnice koju ćete koristiti pa prije nego idete u nabavku izmjerite sve što je potrebno! Ako kod kuće imate gumu manje širine, nije problem, samo u tom slučaju koristite dvije trake koje ćete razmaknuti na krajeve pernice!

Postupak:

Izmjerite dužinu rokovnika i na tu mjeru dodajte 2 cm za šav - to će biti mjera za visinu pravokutnika kojeg ćete izrezati od tkanine! Zatim odredite koliko želite da pernica bude široka. Na fotografiji možete vidjeti da je moja nešto šira od polovice bilježnice, ali to ovisi o količini olovaka koju koristite. Mjeru za koju ste se odlučili poduplajte i dodajte još 2 cm za šav - to će biti širina pravokutnika kojeg ćete izrezati od tkanine! Označite dobivene mjere na tkanini i izrežite pravokutnik!



Postavite patent okrenut na naličje uz rub tkanine okrenute licem prema vama. Rub tkanine uz koji postavljate patent je onaj koji dimenzijama odgovara dužini bilježnice. Spojite pribadačama i sašijte 1 cm od ruba pa porubite cik-cak bodom. Isto ponovite i sa drugim, nasuprotnim rubom tkanine - stranu patenta koju niste sašili prislonite uz rub tkanine, spojite pribadačama i sašijte pa porubite! Tako ćete dobiti 'cijev'!



Postavite patent koji ste sašili tako da stoji na sredini 'cijevi', kao na fotografiji ispod i izrežite gumu. Dužina gume treba biti jednaka dužini planera. Ako, kao što sam navela na početku, kod kuće imate gumu manje širine, izrežite dva komada!


Malo otvorite patent i gumu koju ste izrezali uvucite u unutrašnjost 'cijevi' od tkanine pa krajeve gume spojite pribadačama sa krajevima 'cijevi'! Ako koristite gumu manje širine, jednu postavite uz lijevi rub, a drugu uz desni, kao ovdje u ovom tutorialu! Sašijte trostrukim bodom 1 cm od ruba i porubite cik-cak bodom. Isto ponovite na drugom kraju 'cijevi'.




Otvorite patent u cijelosti, okrenite pernicu na pravu stranu i navucite ju na prednju koricu planera.




Sve što vam preostaje je napuniti pernicu svojim omiljenim olovkama! :) Čak i gumu koja se nalazi sa unutrašnje strane možete koristiti da vam drži papiriće ili fotografije! ;)




Ako koristite jednobojnu tkaninu za izradu pernice, po želji ju možete ukrasiti bojom za tkaninu ili možete koristiti tkaninu koju ste napravili uz pomoć transfer papira! Ako imate neku bilježnicu koja vam baš i nije lijepa, možete napraviti navlaku za korice, a jednobojne planere sa platnenim koricama možete uljepšati pečatima! Također, više o super jednostavnom sustavu za vođenje planera pod nazivom 'bullet journal' pročitajte ovdje! :)

I kad već pravite pernicu sebi, napravite jednu nekoj dragoj osobi - u kombinaciji sa lijepim planerom bit će to baš zgodan dar! :)

Što kažete? Kako vam se sviđa ova ideja?
Imate li naviku koristiti planer?

Pišite i budite kreativni! :)

Pozdrav od Maje

Broj komentara: 8 :

  1. Odličan tutorijal, pernica mi se zaista sviđa i savršeno je praktiča jer se kači na planer. Ne znam da šijem, ali mogu da kupim neku meku i dodam široki lastiš! Hvala na ideji! xoxo
    Vesna - Home Chic Club

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično, Majo! Baš mi tako nešto treba! Moj posao uključuje nošenje fascikle sa rezervacijama, rasporedima i ostalim informacijama 24 sata dnevno, a olovke i slično sam gurala u najlonske košuljice. Normalno da su mi stalno ispadale 😅
    Ovo će biti rješenje za mene!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala Ana! Jako mi je drago da će ti ovo biti od koristi! :) I svakako pošalji fotkice ako se sjetiš! <3

      Izbriši
  3. Ovo je super ideja! Nedavno sam dobila rokovnik za ovu godinu koji baš i nema nekakav zanimljiv print na koricama, pa sam baš mislila da sašijem neku navlaku od tkanine. Sad na navlaku ide i pernica, da mi se više ne krše korice od kačenja olovke o istu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Biljana, jako mi je drago da ti se sviđa tutorial i da će ti biti koristan! :) Baš si me obradovala, a veselilo bi me i vidjeti kako ti je ispalo pa šibni fotkice ako ti se bude dalo! ;)

      Izbriši
  4. Tako me razveselio ovaj post, baš mi ovako nešto treba za poklon za neke drage osobe! Hvala! Predugo nisam bila u svijetu blogova!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma hvala tebi što si svratila! :) Baš mi je drago da će ti ovaj post biti koristan i naravno, ako ti se bude dalo, šibni fotkice! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!