nedjelja, 8. siječnja 2017.

TOP 5: Recepti # 41 (U borbu protiv viroza!)

Sezona gripa i prehlada je pred nama što znači da je krajnje vrijeme da razmislimo o svom imunitetu. Koliko ćemo biti podložni virozama uvelike ovisi o stanju našeg organizma, na što možemo utjecati na razne načine. Jedan od tih načina je svakako unošenjem namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima, imaju protuupalna svojstva i općenito osnažuju organizam u borbi protiv bolesti! Važno je i da ne dehidrirate što znači da treba piti puno čajeva, smoothie-a i jesti finih juhica koje griju organizam, a izbjegavati teško probavljivu hranu, u kojoj smo možda prekomjerno uživali tijekom blagdana! Kako bi se svi zajedno pripremili da ovu zimu provedemo zdravi, odabrala sam meni naj 5 recepata koji nam mogu pomoći da u tome i uspijemo! Krenimo!


1. Dan počinjemo smoothie-em od naranči, kurkume, đumbira i goji bobica koji će nas podići i razbuditi, te osigurati nam dovoljnu količinu vitamina C i beta karotena. Više o koristima namirnica koje se nalaze u ovom smoothie-u pročitajte na linku!
coconut and berries

2. Kao što sam navela u uvodu, izrazito je važno da ne dehidriramo i da organizam ne izgubi elektrolite, a u tome nam može pomoći izotonik kojeg ćemo napraviti sami! Ovaj napitak je posebno koristan za one koji se bave sportom ili bilo kakvim oblikom fizičke aktivnosti, a sjetite ga se i tijekom ljeta kod velikih vrućina kada tijelo gubi velike količine vode kako bi se rashladilo!
a saucy kitchen

3. Ako ste već pokupili neku prehladu ili kod kuće imate vrtićarce koji praktički zimu provedu balavi i kašljucavi, onda je ovaj sirup protiv kašlja prava stvar za vas. Kako je osnova sirupa ananas, vjerujemo da će i oni mališani koje je jako teško natjerati da popiju lijek, ovaj sirup rado popiti! Ako nemate pri ruci svježi ananas, možete napraviti i provjereno učinkovit sirup protiv kašlja od kadulje, lovora i šećera! ;)
the view from great island

4. Čak i bombone protiv kašlja i iritiranog grla možete vrlo lako napraviti sami, a tako ćete znati da u organizam unosite samo prirodne sastojke!
hello glow

5. I za kraj zlatno mlijeko u veganskoj verziji! Žuta boja ovog napitka dolazi od kurkume, koja uz brojna druga ljekovita svojstva, djeluje antibiotski, a može vam pomoći i da izgubite koji kilogram viška za slučaj da ste pretjerali tijekom blagdana! ;) 
delightful mom food

Naravno, ovi recepti nisu čudotvorni i oni samo pomažu da budemo snažniji kako bi se lakše borili protiv viroza ili nam olakšavaju neke manje simptome bolesti, ali ako ste stvarno nešto gadno pokupili nemojte se oslanjati samo na kućnu apoteku već se savjetujte sa liječnikom! 

Za slučaj da ste uistinu pretjerali sa teškom hranom i slatkišima preko blagdana i želite malo rasteretiti organizam, ovdje ćete naći 5 recepata za detoksikaciju! Također predlažem da probate čoko-pšenični šejk (superzdrav, a klinci će ga obožavati) te da umjesto vode u torbi nosite čaj od đumbira ili kličića, a više o superhrani pročitajte ovdje!

Što kažete na današnje prijedloge?
Kako se Vi pripremate za sezonu gripe i prehlada?
Imate li neke provjerene recepte koji vam pomažu?

Javite se i uživajte u ostatku nedjelje! :)

Pozdrav od Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!