ponedjeljak, 17. listopada 2016.

SKITAMO: Subotica i jezero Palić


Prošli vikend zaputili smo se na prekrasan jesenski izlet do Subotice! Subotica je najsjeverniji grad u Srbiji. nalazi se u Vojvodini blizu srpsko-mađarske granice, na otprilike sat i pol vremena vožnje od Osijeka. Iako su najavljivali kišu, vrijeme nam je ipak bilo naklonjeno - izmjenjivali su se sunce i oblaci i bilo je dovoljno toplo da možemo cijelo vrijeme biti na otvorenom, baš divan jesenski dan! Po dolasku smo malo prošetali po samom centru Subotice gdje se oko glavnog trga nalaze vrlo lijepe građevine zanimljivih pročelja i šarenih krovova, a najljepše su zgrada gradske knjižnice i gradska kuća koja je i najveća, a vjerojatno i najljepša građevina u Subotici.

Gradska kuća


Gradsko kazalište

Gradska knjižnica

Nakon šetnje, kavice i tradicionalnog mađarskog kurtoš kolača, zaputili smo se prema jezeru Palić koje se nalazi  na par minuta vožnje od centra Subotice pokraj mjesta Palić. Obala oko jezera duga je oko 17 km i cijelom dužinom je uređena pa je omiljeno izletište i kupalište ljudima koji žive u okolini. Oko 1840.g. otkrivena su ljekovita svojstva vode i mulja iz jezera pa je tada počelo uređenje parka oko jezera koje je kasnije postalo zaštićeno prirodno područje. Prekrasni park presijecaju brojne staze za šetanje i bicikliranje pa ako dolazite autom, na jezeru možete iznajmiti kvadricikle i provozati se cijelim područjem. Građevine oko jezera nastale su uglavnom početkom 20. st. i vrlo su živopisne u stilu mađarske secesije. Posebno nam se svidio Ženski štrand, drvena građevina na jezeru bogata slikovitim detaljima koja je nekada davno služila ženama kako bi se skrile od pogleda prolaznika dok su se kupale na jezeru. Tu se još nalaze i Vodotoranj, Muzički paviljon i Spomen česma koji također predstavljaju mađarsku secesiju s elementima narodne umjetnosti.

Ženski štrand

Ženski štrand



Velika terasa

Muzički paviljon




Na Paliću možete i prespavati u jednom od hotela, ali i uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi po povoljnim cijenama. Ako ste ljubitelj vina, možete posjetiti i vinski put!

Palić je odlično mjesto za izlet s djecom jer im sigurno neće biti dosadno! Nakon šetnje, vožnje bicikla i igranja na velikom drvenom igralištu, posjetite i zoo vrt u sklopu parka u koji se posebno plaća ulaz, a u njemu možete vidjeti više od 150 životinjskih vrsta. Mi ga nažalost nismo stigli posjetiti, ali barem imamo razloga za ponovni posjet! ;)

Ako se odlučite za posjet požurite dok još nije prehladno!

Pozdrav od Maja

2 komentara :

  1. Palić je divan.Ja kada sam bila nedavno, Viktor je jos bio u kolicima, bas sam se oduševila.Predivno mesto za duge šetnje, decu i najbitnije lepa priroda.

    Kiss!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažemo se! Baš mjesto za opuštanje i uživanje! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!