srijeda, 9. rujna 2015.

INTERIJERI: Spremamo igračke

Ako kao mi imate klince, vjerujemo da imate i problema sa viškom igračaka, tj. sa manjkom prostora za iste! Iako se trudimo ograničiti količinu, to je ponekad stvarno teško, pogotovo kada je vaše dijete svima prvi unuk! Dodatan problem je što se naši klinci stvarno igraju sa svim što imaju u kući, a imaju previše. I gdje sve to staviti? Ako imate mogućnosti, uvijek možete otići u Ikeu, kupiti si neki od super praktičnih organizatora i riješiti problem...pod uvjetom da ga imate gdje staviti! U suprotnom improvizirate...baš kao i mi! :)

Kako obožavamo stare kofere, ne treba čuditi da su nam upravo oni prvi izbor za spremanje igračaka! Volimo da su igračke sortirane po setovima (na taj način uvijek znamo gdje je što) pa nam tako jedan lijepi karirani kofer služi za drvenu prugu! Vozila i sitnice za prugu su odvojene u male korpice što olakšava pretraživanje, prenošenje i spremanje! Kada igranje završi i svi dijelovi su na mjestu, kofer jednostavno zatvorimo i dječja soba je u trenu uredna!



Plišanci su svoje mjesto našli u visećim korpicama, koje su jako zgodne za laganije stvari. Organizator sa korpicama zahtjeva vrlo malo mjesta i idealan je za iskorištavanje kutova sobe, a kako je dosta dugačak, koristi prostor u visinu, koji inače ne bi ničemu služio! Igračke složite tako da su pri vrhu one koje se najmanje koriste, a pri dnu one koje su često u upotrebi, tako da ih klinci mogu sami uzeti!



Kofer za prugu nije jedini kofer u našoj dječjoj sobi! Jedan lijepi, veliki i čvrsti vintage kofer čuva autiće i životinje! Nakon temeljitog čišćenja, kofer smo iznutra presvukle tkaninom, a igračke koje u njemu čuvamo nalaze se u prozirnim plastičnim kutijama odgovarajućih dimenzija. Umjesto plastičnih kutija (mi smo ih našle na sniženju, ali ponekad znaju biti dosta skupe), igračke u koferu možete sortirati i u kartonske kutije!



Kako naša mala dječja biblioteka raste, sve je manje mjesta na polici (koju možete vidjeti ovdje) pa slikovnice (koje se ne mogu pokidati) stoje u staroj korpici za kupovinu, koju smo jednom prilikom kupili na buvljaku za 20 kuna! Odličan ulov!



Ostatak knjiga koje ne stanu na policu držimo u staroj  pletenoj korpici za piknik! Iako pletene korpice nisu najbolji izbor za dječju sobu jer skupljaju prašinu, ova nam je jako draga pa smo napravile iznimku!


Neke igračke ipak morate i izložiti! One na koje posebno pazimo jer su lomljive držimo složene na ladičaru koji je služio kao stolić za prematanje...


...a one koja su nam draga uspomena držimo na maloj polici koja je nakada prije čuvala omiljene parfeme!


Ako imate manjak prostora, igračke možete držati i u dnevnoj sobi! Ovdje ionako provodimo najviše vremena! Kako vam ne bi narušavale estetiku prostora, spremite ih ispod stola! U našem slučaju ispod stola u dnevnoj sobi nalaze se tri plastične kutije sa legićima! Umjesto plastičnih, možete koristiti i ukrasne kartonske, ili običnu kartonsku ambalažu koja vam odgovara dimenzijama ukrasite decoupage tehnikom!



Kao i u dječjoj, i u dnevnoj sobi imamo nekoliko vinatge kofera, a u jednom od njih nalaze se razne slagalice i puzzle! Obožavamo slagati slagalice i često kišna popodneva provodimo u toj zabavnoj aktivnosti pa volimo da nam je sve pri ruci i na jednom mjestu!



Neke posebne igračke mogu biti lijep detalj čak i u dnevnom boravku! Nama se ova drvena farma odlično uklopila u prostor, a ispred farme se nalazi i jedna mala škrinjica koju smo sredile! U njoj se nalaze trenutno omiljene Chuggington i Thomas lokomotive koje su obavezni rekviziti kod gledanja crtanih prije spavanja!



Kako i gdje vi spremate igračke?
Imate li neki poseban sistem organizacije?
Kako vam se sviđaju naši prijedlozi?

Kada sve ima svoje mjesto, lako je pospremati igračke, a sortiranje predmeta je važno za pravilan razvoj djece pa i samo spremanje može biti zabavno i poučno!

Ako bez obzira na to koliko dobro se organizirali ipak imate premalo mjesta za sve igračke koje vaši klinci posjeduju, razmislite o tome da one s kojima se slabo igraju darujete u dom za djecu, na pedijatriju ili u lokalni vrtić! Mi već imamo neke odvojene, a kako klinci rastu sigurne smo da će ih biti još!

Ostale postove o uređenju naših, a uskoro i nekih drugih domova možete naći pod oznakom 'interijeri', dok uputstva za pravljenje konjića za jahanje kojeg ste vidjeli na početku posta ili drvene memory igrice sa treće fotke od kraja možete potražiti pod oznakom 'djeca' ili 'diy'!

Pišite nam kako se vi borite sa igračkama i uživajte u sredini tjedna! :)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 12 :

  1. moji kuferi vec duze cekaju na svoju prenamjenu :), evo divne ideje ... :) thanks

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto supika! :) Čekamo da vidimo sređene kofere! ;)

      Izbriši
  2. Imam isti problem. Mnoooogo igračaka, ništa nije pokvareno, i sa svim se igraju!!! Iako je to ustvari super, organizacija igračaka mame (pogotovo one sa 'blazim' oblikom OCD-a) moze dovesti do ludila. Mi smo iskoristili ovaj početni prijedlog i dovukli iz IKEA-e police sa oni plastičnim kutijama i uveliko pomažu, ali ne i dovoljno. Pa imamo dodatnih velikih kutija, malih kutijica, ma raznih čuda kojim pokušavamo to sve organizovati. Zanimljivo je kako djeca super reaguju na organizovanje i moji nikada neće pomješati kutije i uvijek poštuju pravilo da kada zavše igu sa jednim tipom igračaka, prvo to pokupe pa uzmu druge. Jedino što nikako ne uspjevamo organizovati su legići, ali oni mali. Imate li vi takve ili su klinci jos mali? Ne znam da li ostavljati ih u orginalnim kutijama, ili sve pomješati (u tom slučaju nećemo nikad uspjeti nesšto ponovo sastaviti) ako imate prijedloga, javite pls :) Ideja sa koferima mi je odlična! Ali da imam takve kofere poslužili bi drugoj svrsi (npr. fotografisanju malenih bebica ;) )

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I naši su prihvatili pod normalno da sve lijepo sortiraju i spreme na mjesto prije nego se počnu igrati sa nečim drugim! Iako, omakne im se, naravno! Neki dan me je baš M. pitao: Mama, jel mogu napraviti malo nered, mooolim te! :) Ma ni ne smeta mi nered kad znam da ćemo za čas sve spremiti kad završimo! ;) Mi još uvijek imamo lego duplo, još su obojica mali za male legiće (3 i 4 godine), a jedino što mi pada na pamet za sortiranje je možda spremiti ih po setovima u neke manje kutije i izrezati sa originalne kutije sliku pa ju staviti na ili u kutiju, čisto da se zna što je što i kako složiti! Starih kofera nam ne manjka jer ja skupljam godinama, na veselje svih ukućana! ;)

      Izbriši
  3. Lepi i korisni predlozi. Ja nemam malo dete odavno, ali se odlično sećam tog perioda sa puno igračaka u malom prostoru... Kasnije smo sve to donirali sinovljevom vrtiću i uradili nešto korisno za obe strane. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vesna! Lijepo od vas što ste donirali igračke! Stvarno nema smisla sve to čuvati u kući jednom kad se više ne budu igrali!

      Izbriši
  4. Kako sam samo uživala u ovim idejama i fotografijama!
    Moj moto je - ne zatrpavati decu igračkama, pa u opticaju uvek imamo mali izbor trenutno aktuelnih, a ostale čuvam u jednoj ogromnoj kesetini, jer i dalje opremamo stan pa nemam mogućnosti da trenutno organizujem prostor kako bih želela. Ali ovo su sjajne ideje i definitivno ću ih primeniti kada budemo opremali našu dečju sobu.
    A sad odoh da gledam iznova i iznova i uživam, ovo je stvarno sjajno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno! :) To sa nezatrpavanjem je bio i moj moto dok se sve jednostavno nije otelo kontroli! :) Uvijek sam smatrala da klincima ne treba puno, i dalje je to moje mišljenje, ali očito nisam bila dovoljno jaka da ga sprovedem! :) S vremena na vrijeme pokušam odvojiti neke igračke s kojima se trenutno ne igra puno i odnesem ih na tavan, a on baš te traži! Ali ajde, bar je većina igračaka koje imamo (ako izuzmem autiće i životinje) neki oblik slagalice pa se tješim da razvija kreativno i logičko razmišljanje! ;)

      Izbriši
  5. Joj jako mi se slatko i divno.
    Vasim idejama nema kraja.

    Ja sam u satari kofer, morala sloziti malu Viktorovu garderobu, jer nemam gde dalje, a trebace mi za drugu bebu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala draga! Tako i mi! Imam dva ispod kreveta u koje spremam sezonsku garderobu, ono što će još moći nositi, ostatak obično proslijedimo dalje, uvijek ima onih mlađih u ekipi pa roba stalno kruži od jednih do drugih! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!