petak, 16. siječnja 2015.

U KUHINJI: Speculatius namaz


U našoj kuhinji Božić još uvijek traje jer se još uvijek rješavamo božićnih ostataka! Za svaki Božić moramo u kući imati Speculatius keksa, bilo domaćih bilo kupovnih (ovisi koliko imamo vremena), pa se tako i ove godine kod nas našlo nekoliko kutija. U nedavnom spremanju kuhinjskih ormarića naišli smo na jednu zaboravljenu pa smo odlučili napokon napraviti domaći Speculatius namaz! Pronašli smo nekoliko raznih načina na koji se pravi ovaj namaz, prostudirale ih i odlučile malo pojednostaviti pripremu! Nešto smo iz recepata dodale, nešto oduzele i dobile tako jedan jednostavan recept koji će vam oduzeti samo 10-tak minuta za pripremu! Pa krenimo!

Speculatius namaz

Sastojci:

150g Speculatius keksa
30g maslaca (mi smo koristili kokosov, ali može i obični)
2 žlice meda ili 2 žlice smeđeg šećera
1 dl mlijeka

Postupak: 

Kekse najprije sameljete u blenderu ili električnom mlincu tako da dobijete sitni prah. Tome dodate med ili smeđi šećer i otopljeni maslac pa promiješate. Mlijeko malo ugrijete i postupno dodajete smjesi u blenderu i polako miksate dok ne dobijete glatku smjesu. Mi smo na ovu količinu keksa stavili 1dcl mlijeka, ali vi možete više ili manje ovisi koliko gusto želite da bude. Računajte na to da će se namaz u hladnjaku još stisnuti!


I to je to! Namaz stavite u dobro opranu staklenku i tako vam u hladnjaku može stajati oko tjedan dana, ako izdrži toliko ;) Od navedene količine sastojaka dobit ćete jednu staklenku srednje veličine.

Volite li ove kekse? Jeste li već probali praviti ovaj namaz?
U nekim receptima smo pronašli da se stavlja i otopljena bijela čokolada, ali nama se sviđa baš ovakav jednostavan recept bez previše dodataka kako bi okus ovih prefinih keksića najviše došao do izražaja!

Ovaj vikend su nam na redu palačinke sa Spekulatius namazom, a sviđa nam se i ideja da ga pomiješamo sa sladoledom od vanilije! Što kažete na to?

Do čitanja,
Maje

Broj komentara: 6 :

  1. volim spekulas keka.
    ode recept odmah u bookmarks, hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E super, vjerujemo da će ti se onda svidjeti namaz! :)

      Izbriši
  2. joj ja sam ga radila mami za Božić (svake godine isključivo jestivi pokloni imaju ulogu) i slistila je dvije slaklenke u tjedan dana, a ja sam polizala sve što se nakon izrade istog i polizati dalo. :D
    od posuda, do špatula i žličica. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha! Apsolutno razumijem! Super mi je to sa jestivim poklonima! Tako bi svi trebali! :)

      Izbriši
  3. ovo već duže želim probati al eto nikako da na red dođe!! big lajk!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara! :) Probaj svakako! Uguraj u raspored, nećeš požaliti! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!