petak, 30. siječnja 2015.

U KUHINJI: Ljuto ulje i pikantne kokice


Što možemo zaljutiti, mi zaljutimo! Na chilli papričici se jednostavno ne štedi! :) Kako se naša prehrana sastoji većinom od povrća, a salate i tjesteninu jedemo u velikim količinama, stalno smišljamo načine kako ih učiniti zanimljivijim! Tu u priču dolaze ulja sa okusima! Ponekad radimo ulje sa rostanim češnjakom, ponekad sa ružmarinom, ali najdraže nam je chilli ulje i njega najviše koristimo! Kako je ovaj post trebao biti objavljen prije Noći vještica, ljuto ulje smo koristile za pravljenje pikantnih kokica koje su odlične za grickanje uz neki hororac!;)


Ljuto ulje

Sastojci:

20 sušenih ljutih papričica - peperoncina
2 dl suncokretovog ulja
staklenka
kokice

Postupak:

Dobro operite staklenku i ostavite ju da se potpuno osuši! Ako nemate strpljena čekati da se osuši na zraku, možete staklenku staviti u mikrovalnu na par minuta! Na laganoj vatri ugrijte ulje, vrlo kratko, a dok se ulje grije, probodite papričite vrhom oštrog noža ili ih zdrobite u mužaru i ubacite u ulje pa grijte još minutu do dvije! Umjesto peperonica možete koristiti i suhe chilli ljuskice pa na 2 dl ulja stavite oko 2 žličice! Skinite ulje sa vatre i ostavite da se ohladi. Kada se ohladilo presipajte ulje u staklenku, zatvorite i ostavite da stoji nekoliko dana kako bi se okusi proželi, a povremeno malo protresite staklenku! Ulje će postajati ljuće i tamnije s vremenom, a u hladnjaku može stajati dosta dugo, pogotovo ako ga nakon što postigne odgovarajuću ljutinu procijedite! Ipak, ako ga ne planirate često koristiti bolje napravite manju količinu! Umjesto suncokretovog ulja možete koristiti maslinovo ili neko drugo ulje! Mi smo se ovog puta odlučile za suncokretovo jer smo ljuto ulje planirale koristiti za kokice! Kokice pravite kao inače, samo umjesto običnog ulja koristite ljuto ulje!


Sve što vam preostaje je da stavite omiljeni film ili pozovete ekipu na društvene igre i uživate u pikantnim kokicama! Ako vam ove kokice nisu dosta, napravite i slatke kokice (klik!), zašto ne? ;)

Ljuto ulje osim za kokice možete koristiti za salate, za jela iz wok-a ili tjestenine. Ljutinu sami prilagodite tako da ako vam nije dovoljno ljuto dodate još papričica, a ako vam je preljuto nadosipajte ulja! I to je sva mudrost! :)

Ako osim ovog ulja napravite i ulje sa ružmarinom i češnjakom ili nekim drugim omiljenim začinom i sipate ih u lijepe staklenke, sve zajedno će biti zgodan dar za dragu osobu koja voli kuhati! Chilli ulje možete  zapakovati sa vrećicom kokica i blokom za jamb i ponijeti na iduće veče društvenih igara kao poklon domaćinima!

Kako vam se sviđa ova ideja?
Da li ste već pravili začinjena ulja?
Kakve kombinacije začina ste koristili i za što ih koristite?

Pišite nam, šaljite svoje recepte i uratke i uživajte u vikendu! :)

Pozdrav od Maja

3 komentara :

  1. Prolazi moj muž pored ekrana i samo ga čujem: Vidiš da i oni prave kokice u lavoru ! Naš je samo malo veći,ali bukvalno isti :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahha! Tako je! Kokice se trebaju praviti u lavoru! Ovaj je mali bebeći samo zato da bi stao u kadar! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!