petak, 17. siječnja 2014.

DIY: Hranilica za ptice


Danas ćemo vam pokazati jedan jednostavan DIY projektić u kojem mogu sudjelovati djeca - pravit ćemo hranilicu za ptice od češera! Osim što ćete se vi i vaša djeca zabaviti, pomoći ćete i ptičicama koje zimi teško pronalaze hranu.



Evo što vam treba:

nekoliko češera
mast (kikiriki maslac, biljna mast, kokosova mast...)
mješavina sjemenki za ptice
vuna ili čvršći konac

Postupak:

Izaberite nekoliko češera, nije bitno koje veličine i oblika, i za njih čvrsto povežite nit čvrstog konca ili vune tako da ih kasnije možete objesiti na drvo. Mi smo koristili debeli konac za goblene.
Prstima ili pomoću žličice češere premažite masnoćom, pokušavajući je ugurati u sve praznine unutar češera. Bilo bi dobro da masnoće stavite što više jer ona pticama daje najviše energije koja im je potrebna tijekom zimskih mjeseci.
Evo kako su to radili naši mali pomagači:



Potom češera uvaljajte u mješavinu sjemenki za ptice. Možete kupiti gotovu mješavinu koja nije skupa - u specijaliziranim trgovinama ju možete pronaći za 15 kuna u pakiranju od jednog kilograma što je i više nego dovoljna količina. Samo pripazite da uzmete mješavinu namijenjenu baš za ptice vanjske ptice!
A mješavinu možete naravno i sami napraviti : pomiješajte sjemenke suncokreta, lana, prosa, pšenice, zobene pahuljice, neslani kikiriki, mrvice kruha...neke od ovih namirnica sigurno imate kod kuće!


Izađite s djecom van i potražite stabla i grmove na koje možete objesiti svoje hranilice i promatrati vesele ptičice kojima će one sigurno dobro doći! Bilo bi dobro da im blizu tih stabala u plastičnim posudicama ili čašama ostavite i vode!


Kada ptice pojedu svu hranu, iste češere možete skinuti i sve opet ponoviti!
Uključite u ovaj projekt i djecu - bit će masnih ruku i odjeće i sjemenki posvuda, ali nema veze, za dobar je cilj!

Do sljedećeg posta,
Maje

2 komentara :

  1. Hehe, ja sam juče pripremila skoro isti post :) nismo jos zakacili sisarike pa cekam i te slicice... uglavnom, ovo je super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O super! Treba hraniti ptičice i ostale životinje zimi! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!