srijeda, 15. siječnja 2014.

DIY: Omot za bilježnicu


Neznam kako vi, ali nas dvije sve živo zapisujemo! :) Volimo rokovnike, bez njih bi bile izgubljene i vjerojatno ne bi ništa uspjele napraviti! :) Ok, danas postoje pametni telefoni, tableti i slično, ali nekako nam je draže imati neki lijepi rokovnik i rukom zapisivati razne ideje koje nam negdje usput padnu na pamet ili što sve trebamo napraviti taj dan, a pogotovo nam je drago kad to nešto i napravimo pa onda lijepo stavimo kvačicu pokraj! ;)

Osim što volimo rokovnike, volimo i da su lijepi, pa uvijek kada dobijemo neki obični (znate one reklamne) ili neku bilježnicu sa tvrdim koricama razmišljamo kako bi ih spimpali! ;) Tako je bilo i sa ovom biljom! Pa evo kako smo napravile super jednostavan omot za koji čak nećete morati ništa ni šivati! 


Što vam je potrebno:

bilježnica, pvc stolnjak, satenska trakica, kontaktno ljepilo, krojački metar, olovka, skalpel, škare.


Postupak:

Izmjerite (precizno!) korice bilježnice, visinu, širinu prednje i stražnje korice zajedno, te iznutra širinu pojedinačne korice ( ne mora biti do ruba)! Visinu uduplajte i dodajte i na to još dodajte 2 cm - to je mjera A, a na širinu prednje i stražnje strane dodajte širine obje pojedinačne korice - to je mjera B! 
Konkretno na našem primjeru to bi bilo:

visina bilježnice = 20,5 cm
širina prednje i stražnje korice zajedno = 31 cm
unutrašnja strana korice = 14 cm

mjera A = (20, 5 x 2) x 2 = 43 cm
mjera B = 31 + 14 + 14 = 59 cm

Sada kada imate mjere, od plastificirane tkanine, tj. od tkanine za pvc stolnjake izrežite pravokutnik dimenzija AxB (u našem primjeru 43 x 59 cm)! Pravokutnik položite tako da je naličje prema vama pa donji dio duže stranice presavijte prema gore, a gornji dio prema dolje, tako da se preklapaju na sredini i da je taj dio na kojem se preklapaju širine 2 cm! Kada ste preklopili provjerite da li ovako preklopljena tkanina odgovara bilježnici s obzirom na visinu!



Slijedi ljepljenje! Ako koristite kontaktno ljepilo, namažite naličje gornjeg preklopa uz rub, pa stisnite na lice donjeg preklopa, kao da ćete zaljepiti, zatim otvorite 'tkaninu', razmažite ljepilo na gornjem i na donjem dijelu i ostavite nekoliko minuta da se prosuši! Kada se ljepilo prosušilo preklopite i dobro pritisnite cijelom dužinom!

Sačekajte da se ljepilo stisne pa postavite sredinu bilježnice na sredinu omota, otvorite je pa umetnite korice u omot, kao na slici!



I na kraju, na rubu omota izmjerite sredinu i skalpelom napravite dva uzdužna proreza kroz koje provucite satensku ili neku drugu trakicu!





I to je to! Gotovi ste! Imate potpuno novi rokovnik, a što je najbolje kada bilježnicu ispišete, jednostavno ga skinite i stavite na novu, pod uvijetom da su istih dimenzija! ;)

Umjesto pvc stolnjaka možete koristiti i tkaninu, samo u tom slučaju porubite rubove i umjesto da ljepite sašijte! ;)




Kako vam se sviđa? Dali ste radili već nešto slično?
Jel koristite planere i rokovnike i kakvi su vam najdraži?

Kreativni pozdrav od Maja! :)

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!