utorak, 23. kolovoza 2016.

SKITAMO: Šibenik


Ove godine smo ljetovali u kampu Adriatic u Primoštenu, a kako nam je prvih par dana bilo dosta hladno, odlučili smo posjetiti Šibenik. U Šibeniku smo bile puno puta i uvijek se rado vraćamo jer ovaj grad nudi stvarno puno! Iako njegove ljepote možda ne dolaze toliko do izražaja tijekom sezone kada su njegove ulice preplavljene turistima i štandovima, ako podignete pogled i zaboravite na gužvu uočit ćete sve one detalje koje Krešimirov grad čine pravim biserom Jadrana. Dodatna otegotna okolnost je ako sve te ljepote pokušavate uhvatiti kroz objektiv dok trčite za četverogodišnjakom. Zbog toga ćete u ovom postu vidjeti tek mali dio onoga što Šibenik je.



Krešimirov grad se prvi puta spominje u 11-om stoljeću i najstariji je hrvatski samorodni grad na Jadranu. Krasi ga impresivna fortifikacijska arhitektura koju čine četiri utvrde: renesansna morska tvrđava sv. Nikola, tvrđava sv. Ivana, Šubićevac i tvrđava sv. Mihovila do koje smo se uspjeli popeti, ali na žalost neki nisu imali strpljenja da uđemo! ;) Osim četiri tvrđave, u Šibenskom području ćete naći 24 crkve i 4 samostana. Iako nismo zainteresirani za crkve općenito, neko vrijeme smo morali provesti ispred Crkve Gospe van Grada jer se baš tu nalazi fontana sa kornjačama! ;)


Simbol grada, katedrala sv. Jakova, u cijelosti je izgrađena od kamena i dio je UNESCO-ve svjetske baštine. Nasuprot katedrali je i posebno lijepa Gradska vijećnica sagrađena u 16-om stoljeću u renesansnom stilu. U blizini katedrale je i Biskupska palača te Trg četiri bunara, ispod kojeg se nekada nalazila gradska cisterna čiji početak gradnje je započet 1446 godine zbog čestih sušnih razdoblja. Sa zapadne strane Katedrale je i Kneževa palača u kojoj je Muzej grada.

Iako spomenute glavne povijesne atrakcije stvarno vrijedi vidjeti, jednako ćete uživati u šetnji uskim, kamenim uličicama ovog starog grada, pogotovo u onim malo zabačenijim, u kojima nema trgovina, restorana i gužve. 












Kako to obično biva kad ste sa klincima, nakon trčanja po uskim uličicama, smjestili smo se u Perivoj Roberta Visiania, koji slovi za jedan od najljepših dalmatinskih parkova, i ondje proveli većinu našeg izleta u Šibenik. Kao što sam i navela na početku, fontane su uvijek hit i uspjevaju na duže vrijeme zadržati pažnju pa su se mama i tata mogli malo odmoriti u miru na klupici, uživajući u zelenilu.




Na   kraju, pri povratku do auta (za razliku od ostalih dalmatinskih gradova, u Šibeniku možete parkirati u samoj blizini centra za samo 3 kune po satu!), svratili smo do Trga Dražena Petrovića i zavirili u Draženove brončane tenisice. 


Iako je ovaj posjet Šibeniku bio brzinski, znamo da ćemo se vratiti pa svakako očekujte post dostojan ovog lijepog grada! Do tada pogledajte kako smo se prošle godine proveli u Splitu, Trogiru ili na Rabu (I, II, III), dok sve ostale slične postove možete naći na oznaci 'Skitamo'! Ako su vas zaintrigirale one dvije simpatične platnene dame sa fotke iznad, naći ćete ih na facebook stranici Dada i Dunda! ;)

Da li ste već bili u Šibeniku?
Što vam se najviše svidjelo?
Što biste nam preporučili da posjetimo?
Gdje ste vi ljetovali?

Pišite nam i uživajte u ovim toplim ljetnim danima, gdje god da ste!

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 6 :

  1. Šibenik i Trogir omiljeni gradovi. kad god odem u Šibenik prvo odem do katedrale koja u meni budi neku mistiku. Deo detinjstva provela u Šb. Majka mi je iz tih krajeva. Ako niste čitale knjigu Katedrala od Ive Brešana toplo Vam je preporučujem. Pozdrav od Marjete iz Novog Sada

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej Marjeta, hvala na preporuci! Kao što su tebi Šibenik i Trogir, nama je Novi Sad! Volimo ga puno i šaljemo tople pozdrave! :)

      Izbriši
  2. Predivne fotke! Uživala sam! xox
    Vesna - novi post na Home Chic Club

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vesna! Drago nam je da ti se sviđaju fotke! :)

      Izbriši
  3. Slike su ti fsntastične, uhvatila si srž grada! Šibenik je prelijep, stari dio skoro potpuno revitaliziran što je danas rijetkost. Nigdje u Hrv nema tolike koncentracije malih starih crkvica (koliko ja znam), od kojih su neke pretvorene u galerije i sl. A tek stepenice /skale! Pozdrav iz Šbk-Kn županije!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Heeej pa hvala ti puno! Ja sam baš bila tužna što nisam uspjela bolje uhvatiti ljepotu ovog grada! :) Pozdrav sa kopna! ;) <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!