četvrtak, 4. kolovoza 2016.

U KUHINJI: Ledeni zeleni čaj s dinjom i đumbirom


Ljeti pijemo stvarno puno tekućine, a kada se zasitimo obične vode, eksperimentiramo sa raznim voćnim napitcima i hladnim čajevima! Tako smo vam već pokazale kako pravimo limunadu od lavande, limunadu sa mentom i ledeni čaj od lipe zaslađen domaćim sirupom od mente, a danas vam donosimo recept za super zdravo osvježavajuće piće - ledeni zeleni čaj sa dinjom! Zeleni čaj ubrzava metabolizam i pomaže sagorijevanju masti, regulira razinu šećera u krvi, štiti tijelo od štetnih posljedica UV zračenja, pomaže smanjiti stres, a smatra se i da smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava. Ipak, kako sadrži kofein, može uzrokovati nesanicu i ubrzan rad srca ako se pretjeruje, a trebale bi ga izbjegavati i trudnice i dojilje pa o tome vodite računa. Dinja, osim što je super ukusna, izrazito je hranjiva i sadrži obilje kalija te vitamina A i C, niskokalorična je, pomaže suzbiti osjećaj gladi, olakšava probavu, a kako je puna vode, savršeno gasi žeđ! Đumbir je bogat vitaminom B, manganom, bakrom i magnezijem, također olakšava probavu, ublažava nadutost, pomaže kod mučnina i ima antibiotska svojstva. Sve u svemu, bezbroj je razloga da isprobate ovaj ukusan napitak! :)


Ledeni čaj s dinjom i đumbirom

Sastojci (po osobi):

žličica omiljenog zelenog čaja
malo đumbira u prahu
3 dl vode zagrijane do 90 celzijevaca
1/4 srednje velike dinje
sladilo po želji

Postupak:

apravite zeleni čaj prema uputstvima na pakiranju uz dodatak đumbira u prahu i ostavite ga da se ohladi. Dinju narežite na kockice i sve zajedno ubacite u blender pa blendajte dok se dinja potpuno ne usitni. Po želji procijedite, zasladite i rashladite! To je to! :)






Kako vam se ledeni čaj ne bi razvodnio, umjesto leda možete koristiti smrznute kockice dinje, a ako ih nabodete na običan štapić za ražnjiće čiji vrh možete ukrasiti raznim perlicama, dobit ćete simpatičan jestivi ukras, idealan za neko ljetno druženje na otvorenom! :)

Ako dinja nije dovoljno slatka, čaj možete zasladiti nekim tekućim zaslađivačem ili čak sokom od bazge! Šećer ne preporučamo u hladnim napitcima jer se teško otapa, ali ako nemate ništa drugo, otopite ga na laganoj vatri u vodi, u omjeru 1:1 i spremite u čistu staklenku ili bocu - tako ćete dobiti običan šećerni sirup!

Recepte za ostale napitke koje volimo potražite ovdje, kako napraviti tacnu sa fotke pogledajte ovdje, a kako ukrasiti obične plutane podmetače ovdje! :)

Kako vam se sviđa ovaj recept?
Što najradije pijete tijekom ljeta?
Imate li kakve dobre recepte za ukusne ljetne napitke?

Pišite nam i uživajte u suncu gdje god da ste! :)

Pozdrav od Maja

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!