utorak, 3. svibnja 2016.

ČUVAMO OKOLIŠ: Čistimo na prirodniji način

live simply
Zima je već odavno prošla i većina nas je već obavila veliko proljetno spremanje! Očistili smo svaki kutak doma, promijenili garderobu u ormarima, spremili zimsku obuću, riješili se viškova...sve ono što obično radimo kada zatopli! Ipak, nikada nije kasno za nove odluke i promijene na bolje pa smo odlučile za Vas, ali i nama kao podsjetnik, sastaviti jedan opširan vodič za čišćenje na prirodan način! Uz pomoć nekih osnovnih sastojaka možete napraviti gotovo sva sredstva za čišćenje i na taj način izbaciti iz Vaših domova sve one štetne kemikalije koje se nalaze u kupovnim sredstvima! Osim što tako čuvate svoje zdravlje, čuvate i prirodu i prenosite dobre navike na Vašu djecu!

hello glow
Sve sastojke koji su Vam potrebni za čišćenje doma naći ćete u ljekarnama (akohol, boraks, eterična ulja, prirodni sapuni, glicerin, vodikov peroksid, epsomska sol) i supermarketima (ocat, limunska kiselina, soda bikarbona - kuhinjska ili za pranje koja je jača, morska sol). Kada se odlučite sami praviti sredstva za čišćenje, neophodno je upoznati sastojke i znati kako koji djeluje i za što se koristi - više o tome možete naučiti ovdje!  Kako su i ta sredstva ipak kemijski spojevi koji na određeni način reagiraju, treba paziti kako ih kombiniramo pa tako ne bi trebalo zajedno miješati ocat i sodu bikarbonu (osim za čišćenje odvoda kada sama reakcija pomaže), ocat i kastiljski sapun, ocat i vodikov peroksid! Više o tome pročitajte ovdje! Također, kada recepti koji zahtijevaju uporabu vode, najbolje je koristiti destiliranu ili prokuhanu vodu umjesto obične vode iz slavine!

the merrythought


Sami recepti su vrlo jednostavni i sredstva koja ste sami napravili obično mogu duže vrijeme stajati, ali treba voditi računa da neki sastojci mogu reagirati sa plastičnom ambalažom tijekom čuvanja pa je najbolje koristiti staklenke!  Na neke staklene boce (recimo mi koristimo bocu od Jim Beam Whiskey-a) možete zašarafiti prskalicu sa standardnih špric boca koju ćete moći višekratno koristiti za sredstva koja je potrebno raspršiti! Osim toga, bilo bi dobro da na ambalažu svakog sredstva napišete naziv i datum pravljenja. Na staklenu ambalažu možete pisati izravno permanentnim markerom, a natpis ćete lako obrisati alkoholom nakon što ste sredstvo potrošili!

Pripremite papir i olovku za popisati potrebne sastojke i krenimo sa čišćenjem!

live simply





Čistimo kuhinju!

Kuhinja je mjesto iz koje svakako treba ukloniti bilo kakve nepotrebne kemikalije koje su često štetne za zdravlje! Ipak, neophodno je redovito čistiti sve površine koje se koriste kako ne bi došlo do razmnožavanja bakterija koje se nalaze na ostacima hrane. Evo kako na prirodan način očistiti kuhinju:


* Većina recepata za tekuće deterdžente za ručno pranje posuđa se temelji na kastiljanskom sapunu koji se kod nas može kupiti recimo u Muller-u, ali je dosta skup pa ako se ipak odlučite isprobati provjerite na internetu da li se može naći povoljnije!

Kako je kod nas, u većini područja, voda tvrda, jednom tjedno bi trebalo očistiti i kuhalo za vodu, ako ga imate! Iako se ono najčešće čisti otopinom vode i octa koja se prokuhava, nama osobno miris ispravanja ove otopine nije ni malo drag i izaziva nam žgaravicu pa kuhalo čistimo tako da u kuhalo sipamo vode i dodamo 2-3 žlice limunske kiseline te sve prokuhamo 1-2 puta!

live simply


Čistimo kupatilo!

Jednako kao i kuhinju, i kupatilo treba temeljito čistiti i dezinficirati! Da li je to moguće bez kupovnih sredstava za čišćenje? Naravno! Evo kako:


live simply

Čistimo sobe!

Sad kada smo obavili najveći dio posla, prelazimo na sobe! Za čišćenje soba se možda ne koristi toliko sredstava kao za kuhinju i kupatilo, ali i ta koja se koriste imaju svoju alternativu! Evo kako smanjiti količinu kemikalija koje koristimo:


*Sva 'domaća' sredstva za poliranje drvenih površina sadrže u sebi maslinovo ulje, a kako je ono ipak biljno ulje koje s vremenom užegne, nismo skroz sigurne u taj izbor! Osobno smatramo da bi recimo kokosovo ulje bilo bolje jer ima znatno duži rok trajanja! Ako znate više o ovome, javite nam! :)

live simply


Operimo rublje!

Ako želite smanjiti količinu kemikalija u svojoj sredini, ne smijete zaboraviti ni na odjeću i donje rublje koji su u izravnom doticaju sa organizmom! Najbolje bi bilo da izaberete sredstvo za pranje rublja koje je biorazgradivo, da proučite sastav i prema tome se odlučite za najmanje škodiljivo. Ipak ako se odlučite praviti sredstva za pranje odjeće, imajte na umu da se prema receptima u njima najčešće koristi sapun umjesto detergenata koji djeluje na drugačiji način i zahtijeva puno više trljanja i trenja kako bi se uklonili iz odjeće zbog čega možda i nisu najbolje rješenje za pranje rublja u perilici. Više o tome pročitajte ovdje! Također, ako se odlučite koristiti ocat umjesto omekšivača, razgovarajte sa stručnom osobom u ovlaštenom servisu i provjerite da li postoji mogućnost oštećenja dijelova perilice! Raspitajte se i istražite, da ne biste napravili više štete nego koristi! Isto vrijedi i za uklanjanje mrlja! Ako niste sigurni, radije ne isprobavajte kako ne biste uništili odjeću! Evo kako izbjeći kupovna sredstva za pranje rublja:


Za pranje rublja na prirodan način možete koristiti i sapunske oraščiće biljke Sapindus mukorossi, a više o njima možete pročitati ovdje! Kod nas ih možete naći u Bio&Bio trgovinama, a osobno ih nismo još koristile pa ako netko ima iskustava nek nam se javi! ;)

live simply


Iako je naslov ovog inspiracijskog posta 'Čistimo na prirodniji način', termin 'prirodniji' se odnosi na uporabu jednostavnijih kemijskih spojeva koji nisu toksični u normalnim količinama, ali kao što smo već navele na početku, sva ova sredstva ipak jesu kemijski spojevi i s njima treba biti oprezan! Držite ih van dohvata djece i svakako koristite uputstva i mjere zaštite pri rukovanju!

Ako ste odlučili smanjiti količinu štetnih tvari u svojim domovima, vjerujemo da će Vam dobro doći i naš vodič za pravljenje preparata za njegu tijela, a mnoštvo recepata Vas čeka i na oznaci 'kozmetika'!


Kakvo je Vaše stajalište o ovoj temi?
Da li ste već probali praviti i koristiti 'domaća' sredstava za čišćenje doma?
Imate li kakvih provjerenih recepata za podijeliti?
Kakva su Vaša iskustva?

Pišite nam i slobodno javite ako smo negdje pogriješili ili ako smatrate da nešto od napisanog ne stoji! Rasprava je otvorena! ;)

Ugodan ostatak dana žele Vam,
Maje

Broj komentara: 6 :

  1. prije par mjeseci sam prestala koristiti kupovna sredstva za čišćenje stakala i počela koristiti mješavinu vode i alkoholn. octa u omjeru 50:50 i moram priznat da sam zadovoljna! i ne koristim je samo za prozore i ogledala, dobra je i za čišćenje plastičnih predmeta u stanu :)
    mješavina tekućeg deterdženta za rublje i sode bikarbone čisti bijelu gumu na tenama :D trudim se koristit "prirodnija" sredstva za čišćenje,pa sam tako nedavno pronašla u DM-u sredstvo za čišćenje s octenom kiselinom..vidila sam da ga proizvodi i DM-ov Denk Mit, ali ima i Froschov

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično Marija! I mi smo tako postepeno počele zamjenjivati sredstvo po sredstvo pa sada većinom koristimo domaća sredstva ili, kao što si navela, neka od 'prirodnijih' kupovnih! Hvala za informaciju o čišćenju gume na tenama, to će nam svakako dobro doći i hvala što si svratila! ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan post i ide u zabilješke. Kupujem eko sredstva za čišćenje, ali probat ću i ova prirodna. Za sada sam samo prala prozore s mješavinom octa i vode, ali želim probati i ostalo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Nadam se da će ti ovo recepti pomoći i pozdravljam tvoju odluku jer, svaka promjena kojom čuvamo okoliš je važna! Kap po kap...;)

      Izbriši
  4. Odličan tekst, sve ću linkove detaljno pregledati! I ja sam u jednom momentu presekla, pa sam napravila par flašica za kupatilo i kuhinju.. samo mojima ubrzo počeo da smeta miris sirćeta... nahranim i drvenu terasnu garnituru s proleća sa mešavinom masl.ulja, soka limuna i vode. Za podove trenutno koristim Eko tečnost za čišćenje, Alisa, srpskog proizvođača...mada...imaju puno toga, zaista dobrog..ali zna da se nađe eko sa naftnim derivatima 😕 hvala puno na savetima ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi na posjeti! :) Miris octa može biti neugodan (imam i ja osjetljive noseve kod kuće! ;)), ali mene osobno kupovna sredstva puno više iritiraju, baš mi onako bude loše i glava me zaboli...pogotovo u kupaonici koja je ful mala! Eterična ulja pomažu djelomično, a i brzo izhlapi pa moji stisnu zube! ;) Nije da imaju izbora! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!