četvrtak, 12. studenoga 2015.

DIY: Prekrivač za bebe


Oduvijek smo se divile lijepim handmade prekrivačima, ali su nam se činili prekomplicirani za izradu! Kako bi nas razuvjerila, jedna naša draga prijateljica odlučila je napraviti nam tutorial koji je stvarno lako pratiti (hvala Majo!)! Iako će vam za ovaj prekrivač trebati nešto više strpljenja, rezultat je stvarno vrijedan truda!  


Potrebno:

pamučna tkanina različitih boja ili sa različitim uzorcima, tkanina za zadnju stranu prekrivača, vatelin
metar i ravnalo, škare, pribadače, mašina za šivanje, glačalo.


Postupak:

Prije svega, trebali bi imati plan kako želite da vam prekrivač izgleda, kako ćete kombinirati različite tkanine i kojih dimenzija će biti! Za to je najbolje da si napravite skicu! Zatim odredite koje veličine će biti kvadratići na prekrivaču i na svaku stranu uračunajte po 0,5 cm za šav! Naši kvadratići su bili 12 cm x 12 cm, a rezali smo 13 cm x 13 cm. Prema skici zatim odredite koliko kojih kvadratića trebate izrezati.

Na opranoj i ispeglanoj tkanini izmjerite širinu kvadrata, označite istu mjeru na nekoliko mjesta pa spojite te točke pomoću ravnala kako bi dobili traku. Dužina takve trake ovisit će o broju kvadrata koji vam je od te tkanine potreban pa za nju pomnožite željeni broj kvadrata i dužinu stranice kvadrata! Isto ponovite sa ostalim tkaninama pa izrežite sve trake.



Nakon što ste izrezali trake podijelite ih na kvadrate, mjereći i označavajući sa obje strane trake. Nakon ovog koraka najbolje bi bilo da prema skici poslažete sve kvadrate kako će stajati u prekrivaču, a zatim kvadrat po kvadrat spajati međusobno pribadačama, red po red. Pazite da vam je pri tome uvijek lice jednog kvadrata na licu susjednog! Nakon što ste dva kvadrata spojili pribadačom, sašijte ih 0,5 cm od ruba pa nastavite postupak sve dok ne dođete do kraja reda. Ostavite traku koju ste na ovaj način dobili i nastavite sa idućim redom!




Nakon što ste sve trake sašili, raspeglajte šavove pa spojite prve dvije trake međusobno pribadačama pazeći da ste sve dobro poravnali! Sašijte 0,5 cm od ruba cijelom dužinom pa spojite iduću traku. Kada ste spojili sve trake, ponovo raspeglajte šavove.




Izmjerite točno dimenzije prednje strane prekrivača pa izmjerite i izrežite tkaninu za donju stranu prekrivača i vatelin istih dimenzija. Složite prednju stranu prekrivača i stražnju stranu prekrivača licem na lice pa ih poklopite sa vatelinom. Spojite stranice pribadačama pa sve zajedno sašijte 0,5 cm od ruba, ali ostavite na sredini donje strane otprilike 20 cm slobodno. Kroz taj otvor ćete okreniti prekrivač na pravu stranu. Kuteve sašivenog prekrivača odrežite u koso, a rubove koje ste prethodno sašili završite cik-cak bodom. Okrenite prekrivač na pravu stranu i zatvorite otvor mašinom ili ručno iglom i koncem.


Gotovo!


Nama se ovo čini sasvim izvodivo i možda se čak ohrabrimo pa pokušamo! :) Osim što ovakve prekrivače možete u potpunosti prilagoditi paleti koja prevladava u vašem domu, za njihovu izradu možete koristiti i ostatke tkanina koje već imate kod kuće!

Ako nemate beba ili mališana u kući, napravite jedan veliki prekrivač za sebe ili kao handmade dar za babinje!

Kako vam se sviđa ovaj prekrivač?
Da li ste već nešto slično pravili i sami? Imate li kakvih savjeta?
Hoćete li pokušati?

Pišite nam i šaljite fotkice ako isprobate neki od naših tutoriala!

Ugodan ostatak tjedna žele vam Maje

Broj komentara: 8 :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!