utorak, 15. rujna 2015.

INSPIRACIJA: Jesenske ideje

Naše omiljeno godišnje doba se približava i već smo započeli pripreme - pravimo već naveliko zimnicu i pripremamo kuću za jesen! Drva su već kupljena i složena, a odradili smo i jesensko spremanje ormara, ljetna odjeća je spremljena da napravi mjesta za kapute, vestice, čizmice, kape i ostalu topliju odjeću. Kupili smo nekoliko vrsta finih čajeva i obnovili zalihu svijeća i što se nas tiče jesen može odmah početi!

Ako još niste u jesenskom raspoloženju, evo nekoliko ideja za pravi kućni jesenski ugođaj!

Krenimo prvo s kuhinjom, točnije zimnicom, jer nas to nekako najviše veseli! ;)

Ako pripremate zimnicu, obavezno napravite ovu divnu jesensku salatu u jesenskim bojama! Mi smo već pripremili nekoliko teglica! 

Ovaj prvi, topliji dio jeseni idealan je za druženje na otvorenom i roštilje, a uz svaki roštilj idealno paše pikantni džem od luka! A dok čekate roštilj, zavarajte glad finim namazom od patliđana koji je nama jedna od omiljenih jesenskih namirnica!

Što se slatkog dijela zimnice tiče, kod nas su nezaobilazni džem od krušaka i pekmez od šljiva - recepti su super jednostavni! Ostale slične načine kako spremiti ljeto u staklenke potražite ovdje!

A kad smo kod slatkog, kad god imamo viška voća volimo napraviti ovaj jednostavni hrskavac!Vrstu voća mijenjamo po želji (najčešće jabuke ili kruške) ili jednostavno stavimo ono što u tom trenutku imamo, a ostatak recepta ostaje isti. Fino ćete zagrijati kuću, a miris cimeta će stvoriti pravi jesenski ugođaj!

A ako stvarno želite da vam kuća fino zamiriši, napravite zdravu jesensku grickalicu - čips od jabuka, a kako napraviti čips od bundeve pogledajte ovdje!

Ipak, ako niste od onih koji rado pale pećnicu, provjerite našu jesensku, bundevastu verziju cheesecake-a u šalici koji je gotov za čas, a možete ga napraviti u količini koja vam odgovara! ;)


Jesen je i doba godine kada sve više uživamo u toplim napitcima, a posebno onim čokoladnim! ;) Ako imamo nešto malo viška vremena, od ostataka čokolade za kuhanje volimo napraviti čoko srca za kavu ili mlijeko, koja posebno raduju naše mališane!

Vrijeme je da se maknemo iz kuhinje i krenemo na jesenske DIY ideje!

Rana jesen nam je najljepše doba za vožnje biciklom pa nam dobro dođe ova jesenska podvezica za bicikliranje!

Ako volite prepravljati staru odjeću kao mi, od suknje koja vam više ne treba napravite pelerinu kao stvorenu za jesen! Mi smo ovu napravili prošle jeseni i jedva ju čekamo opet izvesti van, a ako vam treba inspiracije kako kombinirati pelerine, pogledajte na ovaj post!  

Ako imate toplu majicu dugih rukava koju više nećete nositi, od rukava napravite turban, savršen za svježe dane koji su pred nama!



Osim odjeće, i staru obuću možete malo srediti za novu sezonu! Uz ove jednostavne resice svake cipele će ponovo zablistati!
Osim uljepšavanja, obuću treba pripremiti i za kišnu sezonu, a u tome će vam pomoći impregnirajuća mast koju ste sami napravili!

I mališane možete obradovati jednim jednostavnim 'uradi sam' projektom - napravite im simpatičnu kapicu kojoj neće moći odoliti!

Ne možemo zamisliti jesenske večeri bez mirisa i svjetla svijeća koje stvaraju stvarno poseban ugođaj! Budući da ih dosta trošimo,ostatke ne bacamo, nego od njih napravimo novu svijeću! Izaberite neku veselu šalicu ili zanimljivu teglicu i probajte i vi!

Lijepe jesenske dane najviše volimo provoditi u prirodi! U ovo doba godine priroda je posebno lijepa na Jankovcu pa ako već niste bili predlažemo da ga posjetite!

I za kraj, evo nekoliko ideja za jesensku čitaonicu za djecu! Sklupčajte se ispod dekice i pročitajte mališanima neke od prigodnih jesenskih knjigica, a inspiraciju kako kreativno provoditi vrijeme sa klincima u kišne dane potražite ovdje!

Iako će nam ovaj tjedan još proći u pravim ljetnim temperaturama, već za vikend najavljuju promjenu vremena koja bi trebala označiti lagani uvod u ranu jesen i mi smo i više nego spremni! Nadamo se da smo i vas malo uveli u jesensko raspoloženje i da ćete isprobati neke od ideja koje smo izdvojili!

Veselite li se jeseni? Koji su vaši omiljeni jesenski rituali?

Pozdrav od Maja

4 komentara :

  1. Uh sto bi mi dobro dosao ovaj cips sad :D

    OdgovoriIzbriši
  2. odličan post! jeseni se baš veselim :) već sam složila jesenske aranžmane,danas sam kuhala i džem od šljiva i tamne čokolade,a u pon ću od bundeve i jabuka :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ti si jako vrijedna! :) Ovaj džem od šljiva i tamne čokolade zvuči predobro, čekamo recept! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!