nedjelja, 12. travnja 2015.

U KUHINJI: Krem juha od češnjaka


Krem juhu od češnjaka više pravimo zimi, ali i sada nam dobro dođe da si malo podignemo imunitet u vrijeme čestih proljetnih viroza! Jedva čekamo ljepše i toplije vrijeme, a onda nas obično pokosi neka prehlada pa moramo ležati kod kuće. Jedini način na koji si možemo pomoći jest obogatiti organizam namirnicama koje jačaju imunitet, a jedna od tih namirnica je svakako češnjak! Ova krepka juha intenzivnog okusa nama je toliko zasitna da je ponekad pravimo kao samostalan obrok, posebno kada ju serviramo uz popržene kockice kruha.


Krem juha od češnjaka

Sastojci:

1 glavica češnjaka
pola glavice crvenog luka
1 žlica brašna
maslinovo ulje
vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje
peršinov list
sol i papar
vegeta
voda
bjelanjak jednog jajeta
1 kriška kruha

Postupak: 

Na žlici maslinovog ulja dinstamo sitno nasjeckani crveni luk i češnjak grubo narezan na ploške. Malo ih posolimo jer će prije omekšati, ali dobro pazite da ne zagori!
Kada je luk omekšao, dodamo mu žlicu brašna, dobro promiješamo i podlijemo vodom. Dodamo začina po želji (sol, papar, vegeta) i kuhamo na laganoj vatri 15-tak minuta.
Lonac skinemo s vatre, juhu izmiksamo štapnim mikserom, dodamo joj vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje i sitno nasjeckani peršinov list. Juhu vratimo na vatru, dodamo joj izrađeni bjelanjak i ostavimo još minutu-dvije na vatri cijelo vrijeme miješajući dok se bjelanjak ne skuha.
Krišku malo starijeg kruha nasjeckamo na kockice i popržimo na suhoj tavi dok ne postanu hrskavi.


Juhu ulijemo u zdjelice i poslužimo s kockicama kruha.


Umjesto brašna, u juhu možete staviti kuhati sitno nasjeckan krumpir koji će dovoljno zagustiti juhu kad ju izmiksate.

Nadamo se da ćemo ovom juhom otjerati sve zle viruse i bakterije, a možda i pokojeg vampira!

Do čitanja,
Maje

Broj komentara: 6 :

  1. Uh ovo je bilo nadrealno! Sa sve oblačićima od bjelanjaka :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prava juha od češnjaka iz bakine kuhinje (moje bake)radila se od masti, crvene(mljevene) paprike,vrhnja i češnjaka.
    Tehnologija rada: U posudu se stavi žlica svinjske masti, 3 sitno sjeckana češnja češnjaka, žličica mljevene paprike( po želji i ljute),žličica vegete(nije u bakinom receptu). Sve se dobro žlocom izmiješa(istrlja) i zalije vodom od kuhanja krumpira(cca 1 litra).
    U to se doda pire od dva krumpira kako bi se dobila umjereno gusta krem-juha. Kad juha zakuha, dodamo vrhnja i po želji peršinova lista.
    Uz juhu se služi dvopek, ili kornflakes.
    Mi radimo ovu juhu i sa maslinovim uljem, koje je sada u trendu.
    Ako nememo vodu od kuhanja krumpira( n.pr. za pire-prilog) skuhamo dva oveća krumpira koje ćemo ispasirati-zdrepati u juhu.
    Dobar tek želi vam Zvonko!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragi gospodine Zvonko, puno Vam hvala na receptu! Svakako ćemo isprobati ovu verziju sa maslinovim uljem! Zvuči sjajno i zasitno! Baš idealno za ovo hladnije vrijeme! Ispričavamo se što nismo ranije odgovorile, zadnjih par tjedana nam je blog bio na pauzi zbog drugih obaveza! Hvala još jednom, drago nam je što ste svratili!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!