ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

U KUHINJI: Rostano povrće


S obzirom da imamo malu djecu i kroničan manjak vremena, uvijek gledamo kako bi izbjegle dugotrajan boravak u kuhinji, a opet, trudimo se kuhati zdravo! Zbog toga nam je iduće jelo jedno od dražih i često nam je na meni-u! Ovo je više ideja nego recept, jer se pravi 'odokativno' i prilagodljivo je!



Rostano povrće

Sastojci: 

razno povrće (mrkva, batat, krumpir, cvjetača, hokaido bundeva, tikvice, luk, češnjak, prokula, prokulice...)
sjemenke suncokreta
maslinovo ulje
aceto balsamico ili sok limuna
parmezan
med
senf
čili
češnjak u granulama
sol

Postupak:

Upalite pećnicu na 200 stupnjeva, pa počnite sa čišćenjem i rezanjem povrća! Povrće koje se duže kuha narežete na nešto manje komade, a povrće koje se kraće kuha na veće! Krumpir prethodno skuhajte do pola! Ako želite možete prvo u pećnicu staviti ono povrće koje se duže kuha, pa naknadno staviti ono kojemu treba manje vremena, tipa tikvice! U tom slučaju povrće možete narezati na jednake komade!


U većoj posudi u koju vam stane svo narezano povrće pomješajte ulje, med, senf, aceto balsamico ili sok limuna i začine! Mi za ovu količinu povrća  koristimo nešto manje od 1 dl ulja, 1 jušnu žlicu meda, 1 žličicu senfa, malo aceta ili sok pola limuna! Dobro sve izmutite da se sastojci sjedine pa dodajte povrće i promješajte! Prebacite povrće u vatrostalno posudu ili pleh za pečenje, pospite sjemenkama suncokreta i pecite cca 30-40 min, s tim da povremeno promješate! Mi obično provjerimo vilicom povrće kojem najduže treba, pa kada je ono gotovo, vadimo van! :)



Dok je povrće još vruće, pospemo parmezanom i dobro promiješamo! Ponekad posebno tostiramo bademe ili lješnjake pa ih dodamo na kraju ili napravimo kus-kus pa ga pred kraj dodamo u povrće i još na kratko vratimo u pećnicu! 


Ovaj puta smo rostano povrće servirali uz 'falafel odreske' pečene u pećnici i Domaćicine slane muffine koji su gotovi za 15 minuta!!!  Njima su svi bili oduševljeni, pa ih svakako probajte! :)





I to je to! Ako imate malu djecu ovo je idealno jelo za vas jer povrće možete pripremiti ranije, dok klinci spavaju! I naravno ako će i mali ljudi s vama klopati izostavite čili! ;)

Do idućeg posta, dobar tek! ;)
Maje

Broj komentara: 12 :

  1. Odgovori
    1. i mi volimo kad sve možemo 'u jednom loncu'! ;) najjednostavnije i najmanje suđa za prati! ;)

      Izbriši
  2. Mnogo volim jela koja se spremaju u rerni. Dosta sam, onih starih recepata, prilagodila kuvanju u rerni jer mi onda ostaje vreme da, dok se to lepo kuva, radim nešto drugo. Ovo mi se jelo veoma dopada, podseća na đuveć, ali nije, a opet, te boje mame i samim tim sam sasvim sigurna da je super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) upravo tako! štedi se vrijeme, a i sve je nekako bolje zapečeno! ;)

      Izbriši
  3. Njam, najm izgleda izvrsno :)) Pravi zdrav obrok!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super, i hvala za link na slane muffine.

    OdgovoriIzbriši
  5. ovo je super recept i za one bez djece ;) i ja radim zapečeno povrće, ali obično samo meso mariniram u ovoj kombinaciji meda, limuna i senfa, nisam nikad iskušala povrće.... ali budem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) ma je, super je za sve koji nemaju vremena puno biti u kuhinji, a vole finu klopu! ;) javi kako ti se sviđa! ;)

      Izbriši
  6. Bravo Maje! Odlicno i za studente u borbi za zdravu hranu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e da, na studentske dane smo već zaboravile! ;) hvala! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!