srijeda, 8. siječnja 2014.

DIY: Višenamjenska pufasta mašnica


Jako volimo mašne! U kosi, oko struka, oko vrata, na prstenju ili broševima! Imamo ih jako puno i većinu smo napravile same! Kada pravimo mašnice, uvijek razmišljamo kako da one budu upotrebljive na više načina, pa tako imamo jedan rajf i hrpu mašnica koje samo mijenjamo, ili kroz te iste mašne samo provučemo traku i zavežemo ih oko vrata! Do problema smo došle kad smo htjele napraviti mašne na metalnim kopčama za kosu! One se ne mogu provući kroz mašnu, pa smo morale smisliti nešto drugo! Kako kod kuće uvijek imamo magnetića, došle smo na ideju da se srednji dio mašne (prsten koji ju steže u sredini) zatvara pomoću njih! Problem riješen! :) Kao inspiracija za pufastu mašnu nam je poslužila mašna od Minnie Mouse koja nam je na rajfu sa ušima stigla ravno iz Disneyland-a u Parizu (hvala tetkili :*)!

Za mašnu smo koristile ostatke jednog zastora od kojeg smo već svašta pravile!
Evo kako smo ju napravile!


Što smo koristile:

tkaninu, metalnu kopču za kosu, magnete, sintetičku vatu, škare, pribadače, krojački metar, krojačku kredu, mašinu za šivanje


Što smo radile:

Izmjerile smo i izrezalale 2 pravokutnika od tkaninu dimenzija 17 cm x 10 cm! Stavile smo izrezane pravokutnike jedan na drugi i to lice na lice, učvrstili smo rubove pribadačama te prošili i porubili samo 3 strane ( kao na fotki!)!


Izvrnule smo 'džepić' od tkanine pa smo ga napunile sintetičkom vatom!


Presavile smo slobodne rubove prema unutra, spojile pribadačama, pa sašile!



Izrezale smo pravokutni komad tkanine dimenzija 15 cm x 6 cm, presavile ga na pola po kraćoj stranici, tako da je tkanina licem prema gore (odnosno naličje na naličje), a zatim smo rubove presavile prema unutra, jedan prema drugome, spojile prebadačama, pa sašile! Inače bi ovu trakicu pravile na isti način kao i 'džepić' za mašnu (okreule tkaninu licem na lice, sašile 3 strane i izvrnule na lice), ali nam je tkanina bila prekruta i ne bi se mogla okrenuti na lice!


Na redu su magnetići! Odmjerile smo od oba bočna nesašivena ruba trakice po 3 cm i prošile popreko (kao na slici), ubacile smo magnetiće, a zatim smo presavile rubove prema unutra i zašile! Mi smo prvo stavile male magnetiće koji nisu bili dovoljno jaki, jer je tkanina bila jako debela, tako da smo morale otšiti i staviti veće magnete, pa pazite da vam se to ne dogodi! ;) Također pazite kada šijete mašinom dok su magneti u tkanini jer magnete privlači šivaća igla, pa bi bilo dobro da ih pridržavate podalje ili jednostavno sašijte rubove rukom! ;)



Na kraju još treba sastaviti mašnu i kopču, ovako kao na fotkama! :)




Sada kada ste napravili jednu nećete moći odoliti da ne napravite još, u raznim bojama i sa raznim uzorcima! Na ovaj način možete iskoristiti ostatke tkanine ili reciklirati staru odjeću i imat ćete mašnu uz svaku kombinaciju, a dovoljno će vam biti samo jedna kopča! ;)

Što je najbolje, kroz ovu mašnu možete jednostavno provući i rajf, ovako...


...ili je pomoću trakice zavežite oko vrata, ovako...



Kako vam se sviđa ova ideja? Kakve vi modne dodatke volite i najradije nosite?

Javite se! ;)
Maje

2 komentara :

  1. Kako ja volim vas blog, vasu redovnost, organizaciju postova, ideje. Jedne ste mi od omiljenih! Dodjite kod mene na zur, da sto vise ljudi cuje za vas!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :):) hvala-hvala! to nas baš veseli! ;) samo red, rad i disciplina! ;) evo nas kod tebe, stižemo! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!