petak, 15. studenoga 2013.

DIY: Konjić na štapu


Iako je tek zahladilo, Božić samo što nije, a kako bi izbjegle kaos i paniku, uvijek o darovima počinjemo razmišljati puno ranije! Kao djeda Mraz, napravimo popis svih velikih i malih ljudi kojima želimo nešto darovati, a zatim razmišljamo što ćemo kome! Kao i inače, trudimo se da uvijek nešto od darova same napravimo! Tako će biti i ove godine! :) Pošto volimo unikatne i ručno rađene igračke (koje često biramo kao za sebe, možda ne razmišljajući toliko o klincima ;)), odlučile smo za jedan dar napraviti konjića za jahanje! E to je prava igračka! :) Kao inspiracija nam je poslužio ovaj tutorial, ali neke stvari smo malo promjenile! Krenimo s prvim u nizu handmade božićnih darova! :)


Što smo koristile:

pak papir za šablonu, tkaninu za ´tijelo´ (mi smo koristile lan u natur boji), malo tkanine u drugoj boji za detalje na ušima i trepavice (mi smo koristile tamno sivi filc), malo flizelina (za uši), vunu ili konop za grivu, drveni štap - tiplu, kuglu stiropora, vatelin za punjenje, trake za uzde (mi smo koristili crne sintetičke), dugmiće za ukras, deblji konac, drvofix, škare, peglu, mašinu za šivanje, iglu, bušilicu, pilu


Što smo radile:

Na pak papiru smo nacrtale šablonu za glavu sa vratom, onako odokativno. Šablonu smo stavile na poduplanu tkaninu i opcrtale kredom, tako da od jedanput možemo rezati obje strane! Nakon rezanja, prednju i stražnju stranu tkanine smo spojile pribadačama, tako da su prave strane jedna na drugoj - lice na lice (što nije bitno ako su obje strane tkanine jednake!)
Mašinom za šivanje smo zašile sve osim dna vrata (gdje će ići štap) i dijela gdje će ići griva!

Na komad kartona (koji je bio malo duži nego što smo željeli da nam bude griva) smo gusto namotale vunu (kao na slici), pa kada je sve bilo namotano izrezale smo vunu uzduž  po dnu kartona! Ovako izrezanu vunu smo podijelile u grupice i zavezale po sredini i posložile između dvije tkanine, kao na slici!



Preklopile smo tkaninu, učvrstile sve pribadačama i zašile trostrukim šavom dio gdje je griva ali i prethodno sašivene dijelove!


Izmjerile smo i označile željenu dužinu drvenog štapa (kupljenog u Baumax-u), pa ga odrezale pilom! U kugli od stiropora smo uz pomoć svrdla za drvo napravile rupu  jednakog promjera kao što je štap! U rupu smo sipali malo drvofix-a, nabile štap i ostavile da se osuši!




Preokrenule smo glavu od konjića na pravu stranu, stavile unutra štap sa kuglom od stiropora i pažljivo punile vatelinom!



Kada je punjenje bilo gotovo, presavile smo dno tkanine! Malo iznad ruba tkanine smo svrdlom probušile rupu na drvenom štapu! Iglom i debljim koncem smo sašile rub tkanine, a zatim smo iglu nekoliko puta provukli kroz rupu na štapu uz stezanje i omotavanje oko tkanine!


Na manji dio tkanine smo upeglale flizelin, pa smo izrezale dijelove za uši, kao na slici! Prvo smo na prednju stranu mašinom ušile tamniju tkaninu, a zatim smo naopako spojile prednju stranu svakog uha sa stražnjom i zašile na mašini tako da dno ostane slobodno! 


Preokrenule smo uši na pravu stranu i od tamnijeg debljeg filca smo izrezale ´trepavice´!


Od sintetičke tkanine smo napravile uzde i ukrasile ih dugmićima, a uši i oči smo sašile pažljivo rukom i naš konjić je bio spreman za đihanje! :)



Kako vam se sviđa? Hoćete li probati napraviti jednog ili ste već radili nešto slično? 
Da li ćete ove godine neke od božićnih darova sami napraviti?
Javite nam se! :)

Nadamo se da smo bile dovoljno jasne, a ako nismo, slobodno pitajte što god vas zanima! :)

Do čitanja, kreativni pozdrav! ;)
Maje

2 komentara :

  1. Fora je konjić... super vam je ispao!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. aaa hvala! :) izgleda kao da je puno posla, ali u stvari sve je vrlo jednostavno!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!