četvrtak, 1. prosinca 2016.

U KUHINJI: Mamina povrtna pita


Ova slana pita već duže vrijeme čeka svoje vrijeme za objavu i ono je konačno stiglo! Obožavamo domaće slane pite, a najdraže su nam one koje prave naše mame i bake, jer koliko god da se trudile, naše pite jednostavno nikada nisu tako ukusne kao njihove!:) U ovoj smo uživale jesenas, na vikendici s pogledom na Dunav zbog čega je i pita bila još finija! Najbolja je topla, ali može se jesti i hladna, ako uopće dočeka da se ohladi! ;)


Mamina povrtna pita

Sastojci:

500 g kora za pitu
10ak mesnatih crvenih paprika
500 g svježih šampinjona
3 jaja
2 dl tekućeg jogurta
2 dl vrhnja
1 prašak za pecivo
žlica brašna
malo ulja
malo soli i papra
malo ribane gaude po želji

Postupak:

Upalite pećnicu na 180˚C. Dok se pećnica grije, izdinstajte papriku nasjeckanu na trakice na malo ulja pa stavite sa strane. Gljive nasjeckane na listiće također izdinstajte na malo ulja i ocjedite vodu koju puste pa dodajte u paprike te poslolite i popaprite. Pomiješajte vrhnje, tekući jogurt, jaja, malo soli i žlicu brašna pa stavite sa strane. U nauljeni pleh složite dvije kore pa ih premažite sa filom od vrhnja i jogurta, zatim stavite jednu koru pa na nju rasporedite malo smjese od paprike i gljiva. Prekrijte papriku i gljive sa jednom korom pa ju premažite filom od vrhnja i jogurta i tako nastavite redati slojeve s tim da ostavite dvije kore i malo fila za kraj. Nakon što ste stavili zadnje dvije gornje kore na vrh, izrežite pitu na kocke i prelijte ostatkom fila i na vrh naribajte malo gaude ili tvrdog sira po želji! Pecite oko 40 minuta.






Na sličan način možete praviti pite i sa drugim povrćem, u kombinaciji ili samostalno! Mi volimo pitu sa patlidžanom dinstanim na luku, pitu sa porilukom, samo sa gljivama...mogućnosti su brojne, a bitno je samo da svoje omiljeno povrće izdinstate da pusti tekućinu i da ga dobro začinite!

Što kažete? Kako vam se sviđa ova pita?
Da li i sami pravite nešto slično?
Koje povrće vam je omiljeno za pitu?

Pišite nam i šaljite vaše recepte! 

Pozdrav od Maja

2 komentara :

  1. Super je pita i mi pravimo sezonski kad u bašti pristigne povrće raznorazne

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je i najbolje! Koristiti povrće koje je u sezoni! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!