petak, 4. studenoga 2016.

BLOG TAG: Ovo ili ono

Nedavno nas je Petra, autorica jednog od nama najdražih domaćih blogova pod imenom 'Organizirajte se', izazvala da odgovorimo na nekoliko pitanja uglavnom vezanih za teme o kojima ona piše, a kako su ove teme i nama važne prihvatile smo izazov. U nastavku možete vidjeti odgovore samo jedne Maje jer bi post bio stvarno predugačak da smo obje odgovarale u isto vrijeme! ;) Odgovore druge Maje možete očekivati nekom drugom prilikom! Pitanja su podijeljena u kategorije prema temi što se moglo i očekivati od Petre - samo red i disciplina! :) Krenimo!


Organizacija

Novogodišnji ciljevi: da ili ne?

Moram priznati da nisam nešto sklona postavljanju ciljeva vezanih uz početak godine jer planiram sustavno, iz mjeseca u mjesec. Općenito sam rijetko motivirana u tom periodu, a želja za promjenom mi obično dolazi s početkom proljeća! :)

Zapisujete li zadatke koje morate obaviti ili ih pamtite?

Ništa ja više ne pamtim i bez podsjetnika sam totalno izgubljena, što me vodi na iduće pitanje...

Digitalni ili papirnati planer?

Definitivno papirnati planer! Volim imati sve na jednom mjestu zbog čega sam se odlučila za sistem vođenja planera koji se naziva 'Bullet Journal', o čemu smo već pisale ovdje! 'Bullet Journal' sistem je jednostavan i brz, trebat će vam samo rokovnik/bilježnica i olovka ili olovke po želji, a što je najbolje, možete ga u potpunosti prilagoditi svojim potrebama! :)

Čuvate li stvari koje ne koristite jer smatrate da će vam jednog dana zatrebati ili ih se nemilosrdno 'rješavate'? 

ako bi voljela da sam nemilosrdna, imam sklonost skupljanju svega i svačega i jako teško se rješavam stvari, ali radim na tome jer mi je u posljednje vrijeme višak stvari postao pravi teret i fizički i psihički! Petra i njen blog 'Organiziraj se' su mi velika inspiracija pa ako i sami trebate motivaciju, svakako svratite kod nje! Jedina stvar koja me tješi je što većinu stvari koju sačuvam eventualno i iskoristim za neki 'uradi sam' projekt pa imam malo manju grižnju savjesti. Većinu stvari koje čuvam držim u radnoj sobi, a kako to izgleda možete pogledati ovdje! ;)

Neorganizirani ormar ili neorganizirana kuhinja?

Uhhh ovo je super teško pitanje, ali mislim da bi malo lakše podnijela neorganiziranu kuhinju, iako me od same pomisli na kaos prolaze žmarci. Jako teško funkcioniram ako ne znam gdje mi je što i ako stvari nisu poslagane po nekom redu pa iako sam sklona skupljanju, kod mene sve ima svoje mjesto!


Uređenje doma

Minimalizam ili maksimalizam?

Nešto između! Za razliku od Petre, ja nisam sklona čistim linijama i umjerenosti po pitanju boja, ali što sam starija sve manje trpim višak dekorativnih predmeta koji nemaju neku funkciju zbog čega sam se ograničila na nekoliko super dragih komada (stara mašina za pisanje, koja u biti zgodno dođe za učenje slova, djedin stari ruski projektor, babuške..) i  trudim se prostor dekorirati biljkama, iako nisam pretjerano vična u održavanju istih živima! ;) Također volim kombinirati uzorke i teksture, a po pitanju ukrasa na zidovima si potpuno dajem oduška! Kako to na kraju izgleda, tj. kako je izgledalo prije par godina možete pogledati ovdje!:) 

Gotov namještaj iz trgovine ili onaj po mjeri?

Namještaj nikada nisam kupila u trgovini, jer imam sreću da su mi i otac i suprug stolari pa ako imam dovoljno živaca i strpljenja mogu dobiti sve što poželim! Ipak, najviše volim sređivati stari ili neželjeni namještaj i posebno me veseli što osim novog tepiha i trosjeda koji je zamijenio stari bakin, baš ništa od namještaja nije novo. Sve ima neku svoju priču i uloženi trud, a prenamjenom, sređivanjem i ponovnom uporabom neželjenih stvari smanjujemo količinu otpada i bar malo utječemo na očuvanje okoliša! Ako vas ova tema zanima, na oznakama 'recikliranje' i 'makeover' možete pronaći dodatnu inspiraciju!:)

DIY ili kupovne dekoracije?

Uvijek biram DIY, pogotovo ako se radi o ukrasima za BožićUskrs ili ukrasima za dječju sobu (na blogu pod oznakom 'diy' ili na facebook-u u albumu 'DIY' naći ćete hrpu tutoriala)! Ostatak dekorativnih predmeta u kući je ili obiteljska uspomena, dar ili neki posebno dragi ulov sa buvljaka, tako da u trgovini nisam nikada kupila neku dekoraciju.  

Dekoriranje zidova - citati/ukrasi ili umjetničke slike?

Kombinacija! Osobno preferiram printeve meni dragih umjetnika (Rebus, Auks, Ivana Bugarinović, Mjuiko, Elastic heart...), goblene, fotografije, grafike i crteže koje mi je napravila moja najmlađa sestra dok se još nije ozbiljno bacila u medicinu ;), ali imam i dva ulja na platnu u blagovaoni za što je više zaslužan gospodin suprug! ;)

Jysk ili Emmezeta?

Stvarno rijetko kupujem u ovim trgovinama pa ne znam što bih odgovorila. U Jysku smo kupili stolice i stol za kampiranje, a u Emmezeti paviljon i to je otprilike moje iskustvo. Ako moram birati rekla bih možda Emmezeta jer ima veći izbor i stvarno se svašta tamo može naći! Općenito trgovina za uređenje doma s kojom najviše imam problema je, očekivano, Ikea! Iz Ikee mi uvijek nešto treba, a najslabija sam na staklenke sa vakuum poklopcem, magnetne posude za začine i općenito bilo što vezano uz organizaciju prostora! Kao što sam ranije pisala jedini novi komad namještaja koji posjedujem je trosjed iz Ikee, a prošle godine sam se počastila i tepihom! :)


Čišćenje

Čistite li prema rasporedu ili kad imate volje?

Obično temeljito čistim vikendom, a tijekom tjedna samo ofrlje! :) Nekad i vikendom čistim samo ofrlje tako da moje čišćenje zapravo više ovisi o raspoloženju! Prašina me znatno manje sekira od nereda pa sam po tom pitanju dosta liberalna!

Kupovna ili domaća sredstva za čišćenje?

Definitivno domaća! Trudim se što god mogu napraviti sama kako bi izbjegla nepotrebne i štetne kemikalije u kući. Za čišćenje većinom koristim sodu bikarbonu, ocat ili limunsku kiselinu i eterična ulja. Ako vas ova tema zanima, na blogu ćete naći opsežan post o čišćenju na prirodniji način, a ako biste voljeli izbaciti i nepotrebne kemikalije iz svojih kozmetičkih ormarića skoknite na oznaku 'kozmetika'!

Nepospremljen krevet ili neoprano posuđe u sudoperu?

Nepospremljen krevet me znatno manje nervira od neuredne kuhinje, kao što je Petra rekla, ako ništa drugo, dalje je od pogleda! ;)

Brisanje prašine ili usisavanje?

Radije usisavam, iako to gospodin radi puno bolje od mene! ;) Kod brisanja prašine me izrazito nervira što dok završim već mogu početi ispočetka! Prije sam puno opsesivnije vodila računa o prašnjavim površinama, a od kad imam malog čovjeka u kući, naučila sam živjeti sa prašinom i radije vrijeme provedem u igri! 

Pranje prozora ili čišćenje pećnice?

Biram čišćenje pećnice jer to obično radi moja bolja polovica! :) Šalu na stranu, otkako imam nove prozore, pranje prozora mi je pjesma, a dok su bili stari, ovaj posao mi je bio posebno mučan, ali sam ga odrađivala redovito svaki vikend! Da ne ispadne da ništa ne radim, neki dan sam baš čistila pećnicu i mogu reći da baš i nisam uživala!


Kuhanje / Hrana / Piće

Planirate li meni ili kuhate ono što vam se jede u tom trenutku?

Trudim se planirati meni, ali samo okvirno. Ovisno o namirnicama koje su u sezoni, na početku mjeseca napravim popis jela koje bi mogla kuhati, i pazim da svaki tjedan uvrstim u jelovnik svaki tip jela, npr. jedan dan nešto sa rižom/žitaricama, jedan dan tjesteninu, jedan ili dva dana varivo (jušno ili gusto), povrće iz pećnice i slično. Da ne pravim plan pretpostavljam da bi svaki dan jela neku tjesteninu, pogotovo jer mali čovjek ruča u vrtiću pa vrlo rijetko jede s nama! 

Idete li u trgovinu s popisom namirnica ili kupujete 'po sjećanju'?

Kao što sam već ranije navela, pamćenje mi nije jača strana pa kada idem u trgovinu uvijek nosim popis! U kuhinji imam ploču za pisanje kredom na koju redovito pišem što nedostaje i što je potrošeno pa ako nemam vremena za pravljenje popisa, obično samo uslikam ploču mobitelom. U veći šoping idemo dva puta mjesečno, a bez popisa ne bi uspjela kupiti ni pola onog što mi treba. Iako planiranje šopinga zahtjeva da tome posvetite neko određeno vrijeme, na taj način ćete sigurno kupiti manje nepotrebnih stvari i izbjeći česte odlaske u šoping - a svi dobro znamo kuda oni vode! ;) Osim popisa, kao podsjetnik mi služe i aplikacije trgovina u kojima obično obavljam kupnju! Super mi je Lidlova aplikacija u kojoj možete vidjeti što je na popustu i staviti si podsjetnik za kupnju u točno određeno vrijeme, a nedavno sam skinula i aplikaciju koja se zove Devet.99 u koja vam donosi proizvode na akciji i trajanje akcije u trgovinama koje samo odaberete. Vrlo zgodno!

Meso ili riba?

Meso ne jedem više od pola svog života, a ribu vrlo rijetko i to najčešće onu koju tata ulovi na Dunavu - on peca isključivo onoliko koliko zna da ćemo pojesti i ništa se ne baca, što mi je ok!

Slano ili slatko?

Slano bez razmišljanja! Uvijek sam bila tip za slaniše, a kolače jedem vrlo rijetko. Od slastica volim one koje su brzo gotove, kao na primjer avokado čokoladni puding, čoko jogurt desert, sladoled od banane, razni cheesecake deserti i općenito cheesecake-ovi (samo čekam turkinje da zamirišu u pećnici i bacam se na ovaj prefini bundevasti cheesecake desert), super su mi kikiriki kuglice, a volim i biskvit kolače kao što je ovaj od maka...trenutno sam nešto u fazi slatkog pa otud malo poduži popis slatkih stvari u kojima uživam, ali inače sam definitivno slani tip i uvijek ću radije pojest vruću kupus kiflu ili pogačice od sira nego čokoladu! 

Voda ili sok?

Sok ne pijem uopće, dakle voda! Eventualno čaj, nešto kao ovaj, ovaj ili ovaj!


Moda

Posebna prostorija s mnoštvom odjeće ili manji ormar s probranim komadima?

Trenutno imam veliku garderobu u zasebnoj prostoriji sa mnoštvom odjeće od koje većinu ne nosim pa se trudim svaki mjesec nešto izdvojiti i donirati. Kada bi na hrpu stavila samo one komade koje sam nosila u zadnjih godinu dana, vjerujem da bi mi bio dovoljan i manji ormar, ali još nisam psihički spremna na to! ;)

Hlače ili suknja/haljina?

Biram suknje i haljine, hlače imam samo jedne, ako ne uzimamo u obzir omiljene trapezice visokog struka u koje više ne stanem. Od kad mi se konfekcijski broj nekim čudom povećao, jednostavno nisam našla niti jedne hlače koje su mi baš super, a ove koje imam mi i nisu neki spektakl, već nužno zlo!

Balerinke/tenisice ili štikle?

Štikle nisam nikada nosila, tako da biram ravnu obuću ili platforme ovisno o raspoloženju, ali u zadnje vrijeme sam najviše u ravnom!

Ogrlica ili narukvica?

Nosim vrlo malo nakita, a ogrlice i narukvice gotovo nikada. Nekada sam voljela nositi narukvice i imam ih cijelo čudo koje već dugo spremne čekaju da ih odnesem u Posh store, ali nekako uvijek zaboravim! 

Znate li što imate u torbi ili bi vas njezin sadržaj mogao iznenaditi?

Točno znam što imam u torbi i bez obzira što mi je sve sortirano po pretincima ili neseserima, najčešće ne mogu naći ono što tražim! Klasika!


Putovanja

Jednodnevni izleti ili duga putovanja?

I jedno i drugo, ovisno o raspoloženju! Trudimo se što više skitati sa klincima i obilaziti neka lijepa mjesta koja se nalaze blizu (kao na primjer Kopački rit gdje smo redoviti, Zlatna Greda, Jankovac...), ali nije nam problem klince voditi ni na duža putovanja (kao npr. u Beč)! Ipak, ne bi bilo loše nekad otići negdje i bez malih napasti! ;)

Strane ili domaće destinacije?

Sad će druga Maja preokrenuti očima, ali s obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, ja biram domaće destinacije, eventualno pogranične zemlje! Što je sigurno, sigurno je! ;) Šalu na stranu, u zadnje vrijeme zbog obaveza nisam bila u mogućnosti izdvojiti vrijeme za neki ozbiljniji put u inozemstvo, ali se nadam da će se to uskoro promjeniti!

Kofer ili sportska torba?

Kofer, i to neki lijepi vintage, što mog supruga posebno sekira! Po meni, koferi su najbolja opcija jer su čvrsti i pregledni, a lijepo se slažu u gepek! :) Osim toga dekorativni su i korisni za čuvanje stvari i kod kuće zbog čega ih ja imam jako puno! Bez pretjerivanja.

Putujete li 'lagano' ili ste skloni pretrpavanju torbe/kofera?

Mislim da putujem 'lagano', pogotovo ljeti, iako nisam mjerodavna! ;)

Planirate li detalje putovanja ili više uživate u spontanosti?

Planiram, u smislu upoznavanja lokacije, odabira mjesta koje želimo posjetiti, znamenitosti i slično! Smatram da se tako vrijeme može znatno bolje iskoristiti iako ne forsiram držanje nekog strogog rasporeda!

********

I to bi bilo to! Hvala Petri na zanimljivim pitanjima, a onima koji su uspjeli izdržati čitajući do kraja svaka čast! ;)  Ako kojim slučajem volite baš ovakav tip postova, neke naše ranije tagove možete naći ovdje, a ako i sami želite na svom blogu odgovoriti, osjećajte se pozvanim i slobodno stavite link sa odgovorima u komentare! :)

Vikend je pred nama i nadamo se da ćete uživati u njemu!:)

Pozdrav od Maja


Broj komentara: 6 :

  1. Baš sam uživala čitajući!! ☺ Idem sad proučiti ovu aplikaciju Devet.99. ☺

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao leksikon, samo još zanimljivije. :) Odoh na čitanje, deluje mi kao da je Petrin blog nešto baš po mojoj meri.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej Jasmina, drago mi je da ti se sviđa ovaj post! Na leksikone sam skroz zaboravila! :) Ovo su u stvari leksikoni novog doba! Nadam se da ti se sviđa i Petrin blog, stvarno je super koristan! Hvala što si svratila i oprosti što tek sad odgovaram, jako je bila gužva u zadnje vrijeme pa je blog bio zapostavljen! ;)

      Izbriši
  3. Puno toga što sam znala kroz praćenje bloga se sada posložilo na jednom mjestu :) Zanimljivi odgovori. Bacam se na čitanje starijih tagova.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej draga! :) Drago mi je da si se zabavila čitajući i hvala što si svratila! :) I tebi se ispričavam što sad tek odgovaram, jako-jako sam bila u gužvi, ali sad se vraćamo polako! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!